Katse merelle

12.12.2019

VaasanSatama3 KatjaLosonen 2014

Vaasalaiset rakastavat saaristoaan ja merta, myös huonolla säällä, mutta erityisesti auringonpaisteessa. ”Saareen” eli mökille lähdetään varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, joskus jopa vuoden ympäri. Vaasalaiset arvostavat ainutlaatuista saaristoaan ja ylpeilevät Suomen ainoalla Unescon luonnonperintökohteella. Merenkurkun saaristo tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle ja virkistäytymiseen, mutta myös uusimpien merenkulun teknologiainnovaatioiden testaukseen ja käyttöönottoon.

Merenkulun kilpailukyky on aivan oleellinen Suomen kilpailukyvylle ja globaalin talouden elintärkeä selkäranka. Jo nyt viennistä 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia liikkuu meriteitse. Merenkulku on ympäristöystävällisempää kuin monet muut kuljetusmuodot, kuten esimerkiksi lentäminen tai kumipyöräkuljetukset, mutta silti ympäristöystävällisyyden eteen voidaan tehdä yhdessä vielä paljon.

Maailman merillä liikkuu kymmeniä tuhansia aluksia, ja kun liikennöinti tärkeimmillä laivareiteillä kasvaa, kasvaa myös päästöjen määrä. Vuonna 2015 merenkulun arvioitiin olevan vastuussa 2,6 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Mikäli merenkulku jatkaa kasvuaan ilman että haetaan uusia, ympäristöystävällisiä keinoja, vuoteen 2050 mennessä päästöjen määrä saattaa kasvaa minne tahansa 50 ja 250 prosentin välillä. Aika hurjaa, vai mitä?

Wärtsilän mahdollistama SEA20 -aloite, joka on maailman huomattavimpien ja merkittävimpien satamakaupunkien verkosto, julkaisi eilen tutkimuksen, jossa tarkastellaan modernia merenkulun ekosysteemiä kestävyyden, kilpailukyvyn ja ihmisten kannalta. Tutkimuksessa arvioidaan, miten nämä haasteet voidaan selättää kaupunkien, meriteollisuuden ja satamien yhteistyöllä.

Minulla oli kunnia saada tutustua esilukijana tähän tutkimusraporttiin, enkä voisi olla enempää samaa mieltä siitä, että meriympäristön täytyy olla meidän kaikkien fokuksessa, kun haluamme vaikuttaa tulevaisuuteen.

Kaupunkisuunnittelulla on kehittämisessä tärkeä roolinsa. On pohdittava, mitkä alueet varataan satamille, lentoasemille, ja logistiikkaterminaaleille. Me täällä Vaasan seudulla olemme onnellisessa asemassa siinä mielessä, että meillä on jo lähellä oleva, toimiva satama ja yhteisymmärrys siitä, että sen kehittäminen vaatii yhteisiä, haastaviakin valintoja. Satama-alueilla, myös täällä meillä, on usein konkreettisesti pulaa tilasta, ja tarvitaan erittäin huolellista suunnittelua, jotta satama-alue ja sen ympäristö saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti ympäristöarvoja ja viihtyisyyttä unohtamatta.

Kriittinen menestystekijä Vaasan seudulla on myös yhteydet satamaan ja mahdollisuus yhdistää eri kuljetusmuotoja: raiteilta suoraan laivaan tai sujuvasti rekalla kannelle, mereltä taas kumipyörille ja riittävän suurelle tielle tai raiteille. Wasalinen yhteys Uumajaan vie meidät sujuvasti Ruotsiin ja sitä kautta koko Euroopan raideverkostoon. Tämä on tulevaisuudessa merkittävä kilpailuetu omalle seudulle, mutta myös koko Suomen huoltovarmuudelle.

Rajanveto viihtyisän asumisen ja toimivan logistiikan välillä voi ensimmäisellä ajatuksella kuulostaa haastavalta, mutta huolellisella suunnittelulla, säännöllisellä dialogilla ja ennakkoluulottomalla ajattelulla toimivia ja innovatiivisia ratkaisuja on löydettävissä. Yhdessä, enemmän.

Riitta Björkenheim
logistiikka-asiantuntija
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 12.12.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.
Lue lisää

Lisää käytännönläheisyyttä kiertotalouden kehittämiseen

02.12.2020 | Uutiset
Pohjanmaa kuuluu Suomen kiertotalouden pioneereihin. Nyt maakunnassa laaditaan käytännönläheistä tiekarttaa kiertotalouden kehittämiseksi.
Lue lisää

FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin

01.12.2020 | Uutiset
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Lue lisää

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää