Katse merelle

12.12.2019

VaasanSatama3 KatjaLosonen 2014

Vaasalaiset rakastavat saaristoaan ja merta, myös huonolla säällä, mutta erityisesti auringonpaisteessa. ”Saareen” eli mökille lähdetään varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, joskus jopa vuoden ympäri. Vaasalaiset arvostavat ainutlaatuista saaristoaan ja ylpeilevät Suomen ainoalla Unescon luonnonperintökohteella. Merenkurkun saaristo tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle ja virkistäytymiseen, mutta myös uusimpien merenkulun teknologiainnovaatioiden testaukseen ja käyttöönottoon.

Merenkulun kilpailukyky on aivan oleellinen Suomen kilpailukyvylle ja globaalin talouden elintärkeä selkäranka. Jo nyt viennistä 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia liikkuu meriteitse. Merenkulku on ympäristöystävällisempää kuin monet muut kuljetusmuodot, kuten esimerkiksi lentäminen tai kumipyöräkuljetukset, mutta silti ympäristöystävällisyyden eteen voidaan tehdä yhdessä vielä paljon.

Maailman merillä liikkuu kymmeniä tuhansia aluksia, ja kun liikennöinti tärkeimmillä laivareiteillä kasvaa, kasvaa myös päästöjen määrä. Vuonna 2015 merenkulun arvioitiin olevan vastuussa 2,6 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Mikäli merenkulku jatkaa kasvuaan ilman että haetaan uusia, ympäristöystävällisiä keinoja, vuoteen 2050 mennessä päästöjen määrä saattaa kasvaa minne tahansa 50 ja 250 prosentin välillä. Aika hurjaa, vai mitä?

Wärtsilän mahdollistama SEA20 -aloite, joka on maailman huomattavimpien ja merkittävimpien satamakaupunkien verkosto, julkaisi eilen tutkimuksen, jossa tarkastellaan modernia merenkulun ekosysteemiä kestävyyden, kilpailukyvyn ja ihmisten kannalta. Tutkimuksessa arvioidaan, miten nämä haasteet voidaan selättää kaupunkien, meriteollisuuden ja satamien yhteistyöllä.

Minulla oli kunnia saada tutustua esilukijana tähän tutkimusraporttiin, enkä voisi olla enempää samaa mieltä siitä, että meriympäristön täytyy olla meidän kaikkien fokuksessa, kun haluamme vaikuttaa tulevaisuuteen.

Kaupunkisuunnittelulla on kehittämisessä tärkeä roolinsa. On pohdittava, mitkä alueet varataan satamille, lentoasemille, ja logistiikkaterminaaleille. Me täällä Vaasan seudulla olemme onnellisessa asemassa siinä mielessä, että meillä on jo lähellä oleva, toimiva satama ja yhteisymmärrys siitä, että sen kehittäminen vaatii yhteisiä, haastaviakin valintoja. Satama-alueilla, myös täällä meillä, on usein konkreettisesti pulaa tilasta, ja tarvitaan erittäin huolellista suunnittelua, jotta satama-alue ja sen ympäristö saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti ympäristöarvoja ja viihtyisyyttä unohtamatta.

Kriittinen menestystekijä Vaasan seudulla on myös yhteydet satamaan ja mahdollisuus yhdistää eri kuljetusmuotoja: raiteilta suoraan laivaan tai sujuvasti rekalla kannelle, mereltä taas kumipyörille ja riittävän suurelle tielle tai raiteille. Wasalinen yhteys Uumajaan vie meidät sujuvasti Ruotsiin ja sitä kautta koko Euroopan raideverkostoon. Tämä on tulevaisuudessa merkittävä kilpailuetu omalle seudulle, mutta myös koko Suomen huoltovarmuudelle.

Rajanveto viihtyisän asumisen ja toimivan logistiikan välillä voi ensimmäisellä ajatuksella kuulostaa haastavalta, mutta huolellisella suunnittelulla, säännöllisellä dialogilla ja ennakkoluulottomalla ajattelulla toimivia ja innovatiivisia ratkaisuja on löydettävissä. Yhdessä, enemmän.

Riitta Björkenheim
logistiikka-asiantuntija
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 12.12.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

14.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää

Berny’s-ravintolan yrittäjät iloisia hyvästä kesästä raskaan kevään jälkeen

02.09.2020 | Uutiset
Puoli vuotta on kulunut siitä, kun koronapandemia iski Suomeen ja koko maa eristäytyi. Lukuisat yrittäjät joutuivat hetkessä sulkemaan toimintansa. Heidän mukanaan myös Tommy Pellas ja Patricia Nedergård, jotka kolme vuotta sitten ryhtyivät yrittäjiksi ravintola Berny’ssä Raippaluodon sillan kupeessa.
Lue lisää

Kevyesti yrittäjäksi tai yrittäjämäiseen toimintaan

31.08.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia kokosi 27.8. kevytyrittämisen ja laskutuspalvelujen asiantuntijat linjoille ja kutsui myös yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta kiinnostuneet ruudun ääreen. Tunnin webinaarin aikana he saivat kuulla, mitä eroja eri palveluilla on ja miten helposti oikein voikaan aloittaa yrittäjänä tai yrittäjämäisen toiminnan.
Lue lisää