Katse merelle

12.12.2019

VaasanSatama3 KatjaLosonen 2014

Vaasalaiset rakastavat saaristoaan ja merta, myös huonolla säällä, mutta erityisesti auringonpaisteessa. ”Saareen” eli mökille lähdetään varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, joskus jopa vuoden ympäri. Vaasalaiset arvostavat ainutlaatuista saaristoaan ja ylpeilevät Suomen ainoalla Unescon luonnonperintökohteella. Merenkurkun saaristo tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle ja virkistäytymiseen, mutta myös uusimpien merenkulun teknologiainnovaatioiden testaukseen ja käyttöönottoon.

Merenkulun kilpailukyky on aivan oleellinen Suomen kilpailukyvylle ja globaalin talouden elintärkeä selkäranka. Jo nyt viennistä 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia liikkuu meriteitse. Merenkulku on ympäristöystävällisempää kuin monet muut kuljetusmuodot, kuten esimerkiksi lentäminen tai kumipyöräkuljetukset, mutta silti ympäristöystävällisyyden eteen voidaan tehdä yhdessä vielä paljon.

Maailman merillä liikkuu kymmeniä tuhansia aluksia, ja kun liikennöinti tärkeimmillä laivareiteillä kasvaa, kasvaa myös päästöjen määrä. Vuonna 2015 merenkulun arvioitiin olevan vastuussa 2,6 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Mikäli merenkulku jatkaa kasvuaan ilman että haetaan uusia, ympäristöystävällisiä keinoja, vuoteen 2050 mennessä päästöjen määrä saattaa kasvaa minne tahansa 50 ja 250 prosentin välillä. Aika hurjaa, vai mitä?

Wärtsilän mahdollistama SEA20 -aloite, joka on maailman huomattavimpien ja merkittävimpien satamakaupunkien verkosto, julkaisi eilen tutkimuksen, jossa tarkastellaan modernia merenkulun ekosysteemiä kestävyyden, kilpailukyvyn ja ihmisten kannalta. Tutkimuksessa arvioidaan, miten nämä haasteet voidaan selättää kaupunkien, meriteollisuuden ja satamien yhteistyöllä.

Minulla oli kunnia saada tutustua esilukijana tähän tutkimusraporttiin, enkä voisi olla enempää samaa mieltä siitä, että meriympäristön täytyy olla meidän kaikkien fokuksessa, kun haluamme vaikuttaa tulevaisuuteen.

Kaupunkisuunnittelulla on kehittämisessä tärkeä roolinsa. On pohdittava, mitkä alueet varataan satamille, lentoasemille, ja logistiikkaterminaaleille. Me täällä Vaasan seudulla olemme onnellisessa asemassa siinä mielessä, että meillä on jo lähellä oleva, toimiva satama ja yhteisymmärrys siitä, että sen kehittäminen vaatii yhteisiä, haastaviakin valintoja. Satama-alueilla, myös täällä meillä, on usein konkreettisesti pulaa tilasta, ja tarvitaan erittäin huolellista suunnittelua, jotta satama-alue ja sen ympäristö saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti ympäristöarvoja ja viihtyisyyttä unohtamatta.

Kriittinen menestystekijä Vaasan seudulla on myös yhteydet satamaan ja mahdollisuus yhdistää eri kuljetusmuotoja: raiteilta suoraan laivaan tai sujuvasti rekalla kannelle, mereltä taas kumipyörille ja riittävän suurelle tielle tai raiteille. Wasalinen yhteys Uumajaan vie meidät sujuvasti Ruotsiin ja sitä kautta koko Euroopan raideverkostoon. Tämä on tulevaisuudessa merkittävä kilpailuetu omalle seudulle, mutta myös koko Suomen huoltovarmuudelle.

Rajanveto viihtyisän asumisen ja toimivan logistiikan välillä voi ensimmäisellä ajatuksella kuulostaa haastavalta, mutta huolellisella suunnittelulla, säännöllisellä dialogilla ja ennakkoluulottomalla ajattelulla toimivia ja innovatiivisia ratkaisuja on löydettävissä. Yhdessä, enemmän.

Riitta Björkenheim
logistiikka-asiantuntija
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 12.12.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää