Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019

Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin. Jotta Suomen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin onnistuisi, on erittäin tärkeää saada pienet ja keskisuuret yritykset sekä myös yksinyrittäjät mukaan kasvamaan ja työllistämään. Yrityskaupoilla on tässä Tallin mukaan myös tärkeä rooli.

Me Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalveluissa tarjoamme toiminta-alueellamme maksutonta yritysneuvontaa yritysten elinkaaren kaikkiin vaiheisiin: perustamisessa, toiminnan kehittämisessä sekä siinä elinkaaren loppupäässä, jolloin vaihtoehtoina ovat yrityksen myyminen, siirtäminen seuraavalle sukupolvelle tai  yrityksen lakkauttaminen. Kun vastaamme koko elinkaaresta, on meillä VASEKin osana toimivan Uusyrityskeskus Startian kautta ainutlaatuinen mahdollisuus löytää ja yhdistää yrittäjyyttä suunnittelevat yritystään myyvien kanssa.

Kuten Tallkin totesi, uudet työpaikat syntyvät kehittyviin yrityksiin. Liian usein eläkkeelle jäämistä tai yrityksen myymistä suunnitteleva yrittäjä alkaa himmailemaan liian ajoissa, jolloin yritys ei ole ostettavana kohteena enää niin houkutteleva. Mutta kun yrittäjäuransa suunnittelee siten, että aloittaa omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosessinsa ajoissa, mieluiten jopa muutamia vuosia ennen luopumista, ja panostaa kasvuun ja kehittämiseen aivan viimeiseen saakka, silloin yritys on todella houkutteleva ostajien silmissä.

Yritystä myytäessä rahallista arvoa ei ole yrittäjän elämäntyöllä ja siihen liittyvällä tunnearvolla, ainoastaan sillä tuotto-odotuksella tai kasvupotentiaalilla, mikä voidaan ennustaa yrityksen myyntikunnon perusteella. Uusi omistaja pääsee jatkamaan jo menestysvauhdissa olevan yrityksen kanssa suoraan kasvu-uralle.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin strategian mukaisesti panostamme tulevina vuosina erityisesti kasvuyritysten tukemiseen. Vuosien 2020 ja 2021 toimenpiteitä suunnitellessa jäimme pohtimaan kasvuyritysten määritelmää ja sitä, mihin suuntaamme resurssimme. Kasvuyritys on OECD:n ja EU:n määritelmän mukaan yritys, jonka lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä, ja seuraavana kolmena vuotena työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20 prosenttia. Vai olisiko kasvuyritys kuitenkin myös se yritys, joka palkkaa sen ensimmäisen työntekijän? Kun 50 yksinyrittäjää ryhtyy työnantajaksi, saadaan seudulle jo 50 uutta työpaikkaa.

Antti Alasaari
Kjell Nydahl

omistajanvaihdosasiantuntijat
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

(Julkaistu Ilkassa 24.11.2019)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020 | Uutiset
Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.
Lue lisää

Logistiikan ja liikennepalvelujen kehittäminen palaa täyteen vauhtiinsa

03.08.2020 | Uutiset
Projektipäällikön/logistiikka-asiantuntijan tehtävään jo keväällä valittu VTM Matias Båsk aloittaa sijaisuutensa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla tänään. Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä työskentelevä Båsk on jäänyt virkavapaalle työstään Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä ja tulee toimimaan logistiikka-asiantuntijana ja MoveIT-projektissa projektipäällikön sijaisena 3.8.2020–31.7.2021.
Lue lisää

Parturoitavat palasivat - Julia Peltomäellä riittää taas asiakkaita vaikean kevään jälkeen

31.07.2020 | Uutiset
Julia Peltomäki toimii yksinyrittäjänä Vaasan keskustassa sijaitsevassa Basement Barbers -parturi-kampaamossa. Hän on työskennellyt parturi-kampaajana nyt 2,5 vuoden ajan. -Olen ollut tuolivuokralla Basement Barbersissa nyt vuoden päivät, eli olen käytännössä yksinyrittäjä. Viihdyn työssäni erittäin hyvin! Olen aina ollut käsityöihminen ja halunnut tehdä luovaa työtä, jossa näkee työnsä tuloksen heti. Lisäksi työkaverini sekä asiakkaani ovat aivan ihania, Peltomäki kertoo iloisesti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

31.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.07.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

E Nyman Designille koitti työntäyteinen kesä hiljaisen koronakevään jälkeen

23.07.2020 | Uutiset
Elin Nyman työskentelee yksinyrittäjänä graafisen suunnittelun parissa. Hänen tehtävänsä graafikkona on esittää visuaalisesti viesti asiakkaansa tuotteen tai palvelun takana.
Lue lisää

Koivulahtelaisen kukkakaupan toiminta elävöitymässä koronakriisin jälkeen

16.07.2020 | Uutiset
Ellinor Lundström perusti 22-vuotiaana oman kukkakaupan Koivulahteen. Lundströmillä on myynnissä kukkakaupassaan Nigellas blommor och presenter muun muassa leikkokukkia, ruukkukasveja ja hautajaiskimppuja. Hänellä on myynnissä myös erilaisia leluja ja koriste-esineitä, kuten hänen itsetekemiään kortteja ja koruja sekä posliinienkeleitä ja nalleja, jotka sopivat ostettavaksi lahjaksi erilaisiin tilaisuuksiin.
Lue lisää

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää