Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019

Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin. Jotta Suomen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin onnistuisi, on erittäin tärkeää saada pienet ja keskisuuret yritykset sekä myös yksinyrittäjät mukaan kasvamaan ja työllistämään. Yrityskaupoilla on tässä Tallin mukaan myös tärkeä rooli.

Me Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalveluissa tarjoamme toiminta-alueellamme maksutonta yritysneuvontaa yritysten elinkaaren kaikkiin vaiheisiin: perustamisessa, toiminnan kehittämisessä sekä siinä elinkaaren loppupäässä, jolloin vaihtoehtoina ovat yrityksen myyminen, siirtäminen seuraavalle sukupolvelle tai  yrityksen lakkauttaminen. Kun vastaamme koko elinkaaresta, on meillä VASEKin osana toimivan Uusyrityskeskus Startian kautta ainutlaatuinen mahdollisuus löytää ja yhdistää yrittäjyyttä suunnittelevat yritystään myyvien kanssa.

Kuten Tallkin totesi, uudet työpaikat syntyvät kehittyviin yrityksiin. Liian usein eläkkeelle jäämistä tai yrityksen myymistä suunnitteleva yrittäjä alkaa himmailemaan liian ajoissa, jolloin yritys ei ole ostettavana kohteena enää niin houkutteleva. Mutta kun yrittäjäuransa suunnittelee siten, että aloittaa omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosessinsa ajoissa, mieluiten jopa muutamia vuosia ennen luopumista, ja panostaa kasvuun ja kehittämiseen aivan viimeiseen saakka, silloin yritys on todella houkutteleva ostajien silmissä.

Yritystä myytäessä rahallista arvoa ei ole yrittäjän elämäntyöllä ja siihen liittyvällä tunnearvolla, ainoastaan sillä tuotto-odotuksella tai kasvupotentiaalilla, mikä voidaan ennustaa yrityksen myyntikunnon perusteella. Uusi omistaja pääsee jatkamaan jo menestysvauhdissa olevan yrityksen kanssa suoraan kasvu-uralle.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin strategian mukaisesti panostamme tulevina vuosina erityisesti kasvuyritysten tukemiseen. Vuosien 2020 ja 2021 toimenpiteitä suunnitellessa jäimme pohtimaan kasvuyritysten määritelmää ja sitä, mihin suuntaamme resurssimme. Kasvuyritys on OECD:n ja EU:n määritelmän mukaan yritys, jonka lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä, ja seuraavana kolmena vuotena työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20 prosenttia. Vai olisiko kasvuyritys kuitenkin myös se yritys, joka palkkaa sen ensimmäisen työntekijän? Kun 50 yksinyrittäjää ryhtyy työnantajaksi, saadaan seudulle jo 50 uutta työpaikkaa.

Antti Alasaari
Kjell Nydahl

omistajanvaihdosasiantuntijat
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

(Julkaistu Ilkassa 24.11.2019)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.
Lue lisää

Lisää käytännönläheisyyttä kiertotalouden kehittämiseen

02.12.2020 | Uutiset
Pohjanmaa kuuluu Suomen kiertotalouden pioneereihin. Nyt maakunnassa laaditaan käytännönläheistä tiekarttaa kiertotalouden kehittämiseksi.
Lue lisää

FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin

01.12.2020 | Uutiset
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Lue lisää

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää