Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019

Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin. Jotta Suomen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin onnistuisi, on erittäin tärkeää saada pienet ja keskisuuret yritykset sekä myös yksinyrittäjät mukaan kasvamaan ja työllistämään. Yrityskaupoilla on tässä Tallin mukaan myös tärkeä rooli.

Me Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalveluissa tarjoamme toiminta-alueellamme maksutonta yritysneuvontaa yritysten elinkaaren kaikkiin vaiheisiin: perustamisessa, toiminnan kehittämisessä sekä siinä elinkaaren loppupäässä, jolloin vaihtoehtoina ovat yrityksen myyminen, siirtäminen seuraavalle sukupolvelle tai  yrityksen lakkauttaminen. Kun vastaamme koko elinkaaresta, on meillä VASEKin osana toimivan Uusyrityskeskus Startian kautta ainutlaatuinen mahdollisuus löytää ja yhdistää yrittäjyyttä suunnittelevat yritystään myyvien kanssa.

Kuten Tallkin totesi, uudet työpaikat syntyvät kehittyviin yrityksiin. Liian usein eläkkeelle jäämistä tai yrityksen myymistä suunnitteleva yrittäjä alkaa himmailemaan liian ajoissa, jolloin yritys ei ole ostettavana kohteena enää niin houkutteleva. Mutta kun yrittäjäuransa suunnittelee siten, että aloittaa omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosessinsa ajoissa, mieluiten jopa muutamia vuosia ennen luopumista, ja panostaa kasvuun ja kehittämiseen aivan viimeiseen saakka, silloin yritys on todella houkutteleva ostajien silmissä.

Yritystä myytäessä rahallista arvoa ei ole yrittäjän elämäntyöllä ja siihen liittyvällä tunnearvolla, ainoastaan sillä tuotto-odotuksella tai kasvupotentiaalilla, mikä voidaan ennustaa yrityksen myyntikunnon perusteella. Uusi omistaja pääsee jatkamaan jo menestysvauhdissa olevan yrityksen kanssa suoraan kasvu-uralle.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin strategian mukaisesti panostamme tulevina vuosina erityisesti kasvuyritysten tukemiseen. Vuosien 2020 ja 2021 toimenpiteitä suunnitellessa jäimme pohtimaan kasvuyritysten määritelmää ja sitä, mihin suuntaamme resurssimme. Kasvuyritys on OECD:n ja EU:n määritelmän mukaan yritys, jonka lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä, ja seuraavana kolmena vuotena työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20 prosenttia. Vai olisiko kasvuyritys kuitenkin myös se yritys, joka palkkaa sen ensimmäisen työntekijän? Kun 50 yksinyrittäjää ryhtyy työnantajaksi, saadaan seudulle jo 50 uutta työpaikkaa.

Antti Alasaari
Kjell Nydahl

omistajanvaihdosasiantuntijat
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

(Julkaistu Ilkassa 24.11.2019)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Uumajassa jo toista kertaa järjestetty Karriärsitz-tapahtuma onnistui hyvin!

05.12.2019 | Uutiset
Karriärsitz-rekrytointitapahtuma järjestettiin toista kertaa Uumajan yliopistolla perjantaina 22.11.2019. Uumajasta tapahtumaan osallistui 35 tekniikan, lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan, talouden sekä median opiskelijaa. Vaasasta paikalla olivat Vaasan keskussairaala, Vaasan kaupunki, Folkhälsan ja KWH-konserni.
Lue lisää

Malax Bageri & Conditori laajentaa

03.12.2019 | Uutiset
Piirustukset ovat valmiina, tukihakemus jätetty ja aivan pian olisi tarkoitus aloittaa Malax Bageri & Conditorin laajennustyöt. Omistaja Mats Udd toivoo, että kaikki on valmiina keväällä ja odottaa voivansa silloin lisätä konditoriapuolen tuotantoa merkittävästi.
Lue lisää

Komatsu Forest solmii yhteyksiä Pohjanmaalle

29.11.2019 | Uutiset
Komatsu Forest on maailman suurimpia metsäkoneiden valmistajia ja yhtiöllä on nykyisellään kaksi tuotantoyksikköä ja konttoreita yhdessätoista maassa. Yhtiö rakentaa parhaillaan hiilidioksidineutraalia tehdasta Uumajaan, ja sen vuoksi tehtaanjohtajat Martin Ärlestig ja Krister Rosendahl vierailivat Vaasassa tapaamassa suomalaisyrityksiä, aikeenaan solmia mahdollisia kumppanuuksia ja löytää uusia alihankkijoita.
Lue lisää

Liikkumisen muutos tehdään yhteisvoimin – eikä vain sen jonkun muun toimesta

27.11.2019 | Uutiset
MoveIT-hankkeen järjestämässä strategiaseminaarissa 21.11. keskusteltiin vilkkaasti konkretiasta eli keinoista päästä lähemmäksi sitä tilannetta, että Vaasan seudulla olisi oikeasti vähähiiliset liikennepalvelut tarjolla.
Lue lisää

Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019 | Uutiset
Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin.
Lue lisää

Stefan Råback SEKESin hallitukseen

21.11.2019 | Uutiset
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry valitsi vuosikokouksessaan 21.11.2019 yhdistykselle hallituksen vuodelle 2020.
Lue lisää

Yrityskylä tarjoaa elämyksiä ja tukee yrittäjyyskasvatusta

20.11.2019 | Uutiset
Mitä Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojan työnkuvaan oikein kuuluu? Minkälaisia hankkeita Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin projektipäälliköt vetävät? Näihin kysymyksiin seudun kuudesluokkalaiset saavat vastauksia kuluvan lukuvuoden aikana vieraillessaan Pohjanmaan alakoulujen Yrityskylässä, jossa on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista valita päivän ammatiksi yritysneuvoja tai projektipäällikkö.
Lue lisää