Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020

Kuvituskuva.Erityisesti tämän kevään, kesän sekä syksyn poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa.

Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?

– Tärkeintä on tehdä heti jotain, eikä jäädä odottelemaan, että ihme tapahtuisi. Mutta ei myöskään kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa ja listaa parhaat neuvonsa:

 • Akuutissa kassakriisissä kannattaa aina ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin. Pankki voi esimerkiksi antaa pidennystä luottojen takaisinmaksuaikoihin.
 • Seuraa huolellisesti osto- ja myyntireskontraa ja tee realistinen kassavirtaennuste. Nyt on ehdottomasti varmistettava, että kaikki vanhat saatavat saadaan perittyä. Pyydä tilitoimistoltasi raportti yrityksen tilanteesta. Huolelliseen seurantaan tarvitaan ehdottomasti kuukausittaista raporttia.
 • Jos laskuja on pinossa, mutta tarvitset lisää maksuaikaa, ota yhteyttä tavarantoimittajiin ja muihin laskuttajiin ja keskustele maksusuunnitelmasta. Olisiko maksuaikojen pidentäminen mahdollista? Ole avoin ja rehellinen ja kerro tavarantoimittajille tilanteestasi. Kysy mahdollisuudesta saada määräaikaisia hinnanalennuksia.
 • Kilpailuta hankinnat ja tavarantoimittajat. Pitkäaikaiset toimitussuhteet ovat aina arvokkaita, mutta vaikeaa kassatilannettasi hyödyttää enemmän se, jos saat tarvitsemasi tavarat, raaka-aineet tai muut tarvikkeet edullisemmin. Kilpailuttamalla säännöllisesti pysyt selvillä siitä, mikä on hintataso ja voit sen jälkeen tehdä päätöksiä.
 • Karsi heti kaikki tarpeettomat kustannukset. Käy jokainen kulu ja tilaus läpi ja mieti onko mahdollista selvitä ilman niitä eli ovatko ne yrityksen tämänhetkisen toiminnan kannalta varmasti oleellisia? Palveluja ja tilauksia voi laittaa tauolle, ja ottaa ne taas uudestaan käyttöön, kun tilanne on parempi.
 • Selvitä mikä on varastosi tilanne. Varaston arvo ei saa olla suurempi kuin yrityksen liikevaihto. Mieti ensi tilassa, miten varaston kiertoa olisi mahdollista nopeuttaa ja siten pienentää varastoa. Alennusmyyntikampanja kenties? Jos tavara meinaa jäädä hyllyyn, kannattaa se ennemmin myydä pois, vaikka vain pienellä katteella, kuin jättää hyllyyn seisomaan.
 • Toimiiko yrityksesi vuokralla? Jos vuokra on merkittävä osa yrityksesi kulurakennetta, kannattaa olla yhteydessä vuokranantajaan. Olisiko väliaikainen vuokranalennus mahdollista?
 • Jos työnvoimaresurssien tarve on yrityksessä väliaikaisesti tai kokonaan alentunut, on mietittävä henkilökunnan lomauttamista. Osaava työvoima on tärkeää yritykselle, mutta yrityksen heikentynyttä maksukykyä on paikattava vakinaisen henkilöstön lomautuksilla. Koeajalla olevien työntekijöiden työsuhde on purettava heti, määräaikaisia työsuhteita ei jatketa.
 • Panosta suurimpiin asiakkaisiin, tarjoa heille aktiivisesti uutta ja enemmän. Ole sinnikäs myyjä ja tehokas markkinoija. Onhan asiakasrekisterisi kunnossa, jotta tiedät asiakkaidesi aiemmat tilaukset ja tarpeet? Kohdista markkinointia sen mukaisesti.
 • Älä jää yksin! Vaikeassa tilanteessa puolueettomasta keskustelukumppanista on suuri apu. Varaa yritysneuvojalta aika, niin voitte yhdessä käydä läpi yrityksen tilannetta ja miettiä oikeita ratkaisuja.
 • Webinaari 1.12.2020: Kassanpohja häämöttää, miten korjata tilanne?

 

(alkuperäinen julkaisu 27.4.2020)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Yrittäjillä kuitenkin uskoa tulevaan – vaikeasta tilanteesta huolimatta

26.10.2020 | Uutiset
Keväällä Suomeen iskenyt koronakriisi on vaikuttanut kaikkiin yrityksiin jollain lailla. Monet yritykset ovat joutuneet suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, valtaosa yrityksistä sinnittelee eteenpäin, osa yrityksistä on hyötynyt koronasta, jotkut yritykset kriisi on pakottanut etsimään uusia mahdollisuuksia ja kehittämään toimintaa. Eniten iskua ovat ottaneet palvelualat, erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.
Lue lisää

EnergyVaasa Talks -webinaareissa esitellään energiateknologian teemoja koko vuoden 2021

22.10.2020 | Uutiset
Kansainvälisen energia-alan huipputapahtuma EnergyWeekin järjestäjät käynnistävät tammikuussa 2021 uuden energia-alan webinaarisarjan EnergyVaasa Talks. Webinaarisarja ulottuu koko vuoden 2021 ajalle, ja webinaarien teemat liittyvät laajasti energiateknologiaan.
Lue lisää

Tarkkana yrityshakemistojen kanssa – Tiedä mihin sitoudut

20.10.2020 | Uutiset
Erilaisten sopimusten tekeminen kuuluu olennaisesti yrittäjän arkeen. Sopimusasioissa on oltava kuitenkin aina tarkkana, ettei jälkikäteen tule ikäviä yllätyksiä. Älä ikinä sovi mitään suullisesti tai puhelimitse, vaan pyydä aina vähintään sähköpostitse myyjän tarjous ja lupaa vastata siihen kirjallisesti tai sähköpostitse.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

20.10.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020 | Uutiset
Erityisesti tämän kevään poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa. Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?
Lue lisää

Kiinnostus moottoreihin yhdistää – sivubisneksestä perheyritykseksi

12.10.2020 | Uutiset
Se, että Molpen kylästä löytyi jo ennestään neljä muuta autokorjaamoa ei pelottanut Niklas Sjödahlia. Hän otti kaksi vuotta sitten ratkaisevan askeleen ja siirtyi vakituisesta työpaikasta ja sivutoimiyrittäjyydestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi mekaanikkona, peltiseppänä ja maalarina. Nykyään NT-Service on perheyritys, joka työllistää Niklaksen itsensä lisäksi myös kolme muuta työntekijää.
Lue lisää

Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020 | Uutiset
Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
Lue lisää

Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvonta joutui koronan vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti. – Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja.
Lue lisää