Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020

Kuvituskuva.Erityisesti tämän kevään, kesän sekä syksyn poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa.

Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?

– Tärkeintä on tehdä heti jotain, eikä jäädä odottelemaan, että ihme tapahtuisi. Mutta ei myöskään kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa ja listaa parhaat neuvonsa:

 • Akuutissa kassakriisissä kannattaa aina ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin. Pankki voi esimerkiksi antaa pidennystä luottojen takaisinmaksuaikoihin.
 • Seuraa huolellisesti osto- ja myyntireskontraa ja tee realistinen kassavirtaennuste. Nyt on ehdottomasti varmistettava, että kaikki vanhat saatavat saadaan perittyä. Pyydä tilitoimistoltasi raportti yrityksen tilanteesta. Huolelliseen seurantaan tarvitaan ehdottomasti kuukausittaista raporttia.
 • Jos laskuja on pinossa, mutta tarvitset lisää maksuaikaa, ota yhteyttä tavarantoimittajiin ja muihin laskuttajiin ja keskustele maksusuunnitelmasta. Olisiko maksuaikojen pidentäminen mahdollista? Ole avoin ja rehellinen ja kerro tavarantoimittajille tilanteestasi. Kysy mahdollisuudesta saada määräaikaisia hinnanalennuksia.
 • Kilpailuta hankinnat ja tavarantoimittajat. Pitkäaikaiset toimitussuhteet ovat aina arvokkaita, mutta vaikeaa kassatilannettasi hyödyttää enemmän se, jos saat tarvitsemasi tavarat, raaka-aineet tai muut tarvikkeet edullisemmin. Kilpailuttamalla säännöllisesti pysyt selvillä siitä, mikä on hintataso ja voit sen jälkeen tehdä päätöksiä.
 • Karsi heti kaikki tarpeettomat kustannukset. Käy jokainen kulu ja tilaus läpi ja mieti onko mahdollista selvitä ilman niitä eli ovatko ne yrityksen tämänhetkisen toiminnan kannalta varmasti oleellisia? Palveluja ja tilauksia voi laittaa tauolle, ja ottaa ne taas uudestaan käyttöön, kun tilanne on parempi.
 • Selvitä mikä on varastosi tilanne. Varaston arvo ei saa olla suurempi kuin yrityksen liikevaihto. Mieti ensi tilassa, miten varaston kiertoa olisi mahdollista nopeuttaa ja siten pienentää varastoa. Alennusmyyntikampanja kenties? Jos tavara meinaa jäädä hyllyyn, kannattaa se ennemmin myydä pois, vaikka vain pienellä katteella, kuin jättää hyllyyn seisomaan.
 • Toimiiko yrityksesi vuokralla? Jos vuokra on merkittävä osa yrityksesi kulurakennetta, kannattaa olla yhteydessä vuokranantajaan. Olisiko väliaikainen vuokranalennus mahdollista?
 • Jos työnvoimaresurssien tarve on yrityksessä väliaikaisesti tai kokonaan alentunut, on mietittävä henkilökunnan lomauttamista. Osaava työvoima on tärkeää yritykselle, mutta yrityksen heikentynyttä maksukykyä on paikattava vakinaisen henkilöstön lomautuksilla. Koeajalla olevien työntekijöiden työsuhde on purettava heti, määräaikaisia työsuhteita ei jatketa.
 • Panosta suurimpiin asiakkaisiin, tarjoa heille aktiivisesti uutta ja enemmän. Ole sinnikäs myyjä ja tehokas markkinoija. Onhan asiakasrekisterisi kunnossa, jotta tiedät asiakkaidesi aiemmat tilaukset ja tarpeet? Kohdista markkinointia sen mukaisesti.
 • Älä jää yksin! Vaikeassa tilanteessa puolueettomasta keskustelukumppanista on suuri apu. Varaa yritysneuvojalta aika, niin voitte yhdessä käydä läpi yrityksen tilannetta ja miettiä oikeita ratkaisuja.
 • Webinaari 1.12.2020: Kassanpohja häämöttää, miten korjata tilanne?

 

(alkuperäinen julkaisu 27.4.2020)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää