Kaikesta selvitään – VASEKin yrityspalvelut auttavat eteenpäin

24.03.2020

VASEK mobiilinakyma 800x450px

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian kattojärjestöt SEKES ry ja Suomen Uusyrityskeskukset ry ovat yhdessä Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton kanssa valmistelleet yhteistyötapaa, jolla lisätään yrittäjille tarjottavaa neuvontaa ja luodaan yhteisiä toimintamalleja helpottamaan yrittäjiä ja yrityksiä koronatilanteen yli pääsemiseksi.

Aivan kuten aiemminkin, VASEK ja Startia tarjoavat maksutonta neuvontaa Vaasan seudun yrityksille ja yrittäjille, joille koronavirus on tuonut haasteita tai ongelmia. Apua tarvitsevat yrittäjät voivat olla yhteydessä puhelimitse tai varata ajan sähköisen lomakkeen kautta. Neuvonta onnistuu puhelimitse, sähköpostitse tai videoneuvotteluna.

VASEKin yrityspalveluissa onkin ollut kiireistä viime päivinä. Kyrönmaan yritysten neuvonnasta vastaava yritysneuvoja Antti Alasaari on saanut jo kourallisen yhteydenottoja juuri koronatilanteeseen liittyen.

– Eniten yrittäjiä mietityttää mistä on saatavissa tukea nyt, kun korona on vienyt asiakkaat. Yrittäjät myös haluavat tietää voivatko saada korvausta karanteenista, Alasaari kertoo.

Hänen ensimmäisen vaiheen nyrkkisääntönsä ovat seuraavat:

– Toimi nopeasti ja neuvottele laskuttajien kanssa maksuajoista ennen eräpäivää. Pyydä lisää maksuaikaa laskuille. Verottajan Omavero-palvelusta voi hakea muutosta ennakkoveroon, ja se kannattaakin ehdottomasti tehdä. Voi myös olla viisasta hakea pankista käyttöpääomalainaa, Alasaari listaa.

Yritysneuvojat myös muistuttavat kriisin keskelläkin huomioimaan, että jossain kohtaa tämä vaikea vaihe selätetään, ja silloin olisi yrityksen etu, jos se on iskussa, kun maailma alkaa taas normalisoitua.

– Kaikki vapautuva aika kannattaa käyttää toiminnan suunnitteluun. Mitä muutoksia voidaan ja kannattaa tehdä jo nyt, mitä voidaan suunnitella valmiiksi ja toteuttaa myöhemmin? Alasaari herättelee miettimään.

Myös toimitusjohtaja Stefan Råback on saanut lukuisia yhteydenottoja yrittäjiltä.

– Valitettavasti lomauttaminen on ollut monella yrittäjällä edessä. Olemme viitanneet muun muassa TE-toimiston ohjeisiin ja neuvoneet, että jos vähänkin epäilyttää, ettei tiedä mitä on tekemässä henkilöstöasioissa, kannattaa perehtyä asiaan vähintään verkon kautta saatavilla olevan tiedon kautta tai ottaa yhteyttä työlainsäädäntöön erikoistuneeseen lakimieheen, Råback muistuttaa.

Uusyrityskeskus Startiassa on jatkettu edelleen myös yritysten perustamisneuvontaa.

– Siirsimme uusien yrittäjien aamukahvit verkkoon ja neuvomme yritysten perustamisessa etänä. Joidenkin asiakkaiden liikeidealle, tuotteille tai palveluille on kysyntää juuri nyt, tai sitten tehdään liiketoimintasuunnitelmaa huolellisesti valmiiksi, jotta kaikki on valmista, kun tilanne kääntyy parempaan ja toiminnan käynnistäminen on ajankohtaista, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo ja jatkaa:

– Kyllä kaikkia yrittäjiä nyt mietityttää kiinteät kustannukset kuten vuokrat, verot ja palkkakulut. Neuvommekin aloittamaan kustannusten karsimisen kovalla kädellä ihan heti. Kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja vakuutusyhtiöön sekä verohallintoon. Ja pankkiin ja vakuutusyhtiöön on syytä olla yhteydessä myös omista henkilökohtaisista menoista, esimerkiksi asuntolainan suhteen, Virkama muistuttaa.

VASEKin ja Startian yrityspalveluiden ylpeytenä on aina ollut henkilökohtainen palvelu. Sama henkilökohtainen palvelu jatkuu edelleen, vaikka kasvokkain sitä ei juuri nyt voidakaan antaa.

– Videoneuvottelut toimivat ihan hyvin, luonnollisesti välillä on vähän teknisiä ongelmia, mutta kyllä niistä selvitään. Tärkeintä on nyt vain ottaa rohkeasti yhteyttä, niin lähdetään yhdessä selvittämään, miten saadaan yrittäjän tilanne kääntymään parempaan suuntaan, Virkama vakuuttaa.

– Yrityspalveluissamme on tässäkin tilanteessa hoidettu tulevaisuuteen tähtääviä asiakkuuksia. Asiakkaiden kanssa on viime päivinä käsitelty omistajanvaihdoksiin ja merkittäviin investointeihinkin liittyviä asioita maailman mullistuksista huolimatta, Råback päättää.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

06.04.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kenneth Dalkvist VASEKin uusi yritysneuvoja

06.04.2020 | Uutiset
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Lue lisää

Hyvin laadittu suunnitelma parantaa mahdollisuuksia saada starttirahaa

02.04.2020 | Uutiset
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Lue lisää

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää

Yhtiömuodon valinta on yrittäjän tärkeimpiä päätöksiä

27.03.2020 | Uutiset
Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.
Lue lisää

Kaikesta selvitään – VASEKin yrityspalvelut auttavat eteenpäin

24.03.2020 | Uutiset
Aivan kuten aiemminkin, VASEK ja Startia tarjoavat maksutonta neuvontaa Vaasan seudun yrityksille ja yrittäjille, joille koronavirus on tuonut haasteita tai ongelmia.
Lue lisää

Yrittäjän kumppanina kaikissa tilanteissa

20.03.2020 | Uutiset
Olemme Vaasan seudulla, Suomessa ja koko maailmassa joutuneet mittakaavaltaan yllättävään, epävarmuutta aiheuttavaan ja ehkä vähän ahdistavaankin tilanteeseen koronaviruksen vuoksi.
Lue lisää

VASEK ja Startia palvelevat sähköisesti

15.03.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin yrityspalveluiden yritysneuvonta jatkuu edelleen normaalien aukioloaikojemme puitteissa, mutta käytämme ainoastaan sähköisiä välineitä asiakaspalvelussa.
Lue lisää