Kaikesta selvitään – VASEKin yrityspalvelut auttavat eteenpäin

24.03.2020

VASEK.fi mobiilinäkymä.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian kattojärjestöt SEKES ry ja Suomen Uusyrityskeskukset ry ovat yhdessä Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton kanssa valmistelleet yhteistyötapaa, jolla lisätään yrittäjille tarjottavaa neuvontaa ja luodaan yhteisiä toimintamalleja helpottamaan yrittäjiä ja yrityksiä koronatilanteen yli pääsemiseksi.

Aivan kuten aiemminkin, VASEK ja Startia tarjoavat maksutonta neuvontaa Vaasan seudun yrityksille ja yrittäjille, joille koronavirus on tuonut haasteita tai ongelmia. Apua tarvitsevat yrittäjät voivat olla yhteydessä puhelimitse tai varata ajan sähköisen lomakkeen kautta. Neuvonta onnistuu puhelimitse, sähköpostitse tai videoneuvotteluna.

VASEKin yrityspalveluissa onkin ollut kiireistä viime päivinä. Kyrönmaan yritysten neuvonnasta vastaava yritysneuvoja Antti Alasaari on saanut jo kourallisen yhteydenottoja juuri koronatilanteeseen liittyen.

– Eniten yrittäjiä mietityttää mistä on saatavissa tukea nyt, kun korona on vienyt asiakkaat. Yrittäjät myös haluavat tietää voivatko saada korvausta karanteenista, Alasaari kertoo.

Hänen ensimmäisen vaiheen nyrkkisääntönsä ovat seuraavat:

– Toimi nopeasti ja neuvottele laskuttajien kanssa maksuajoista ennen eräpäivää. Pyydä lisää maksuaikaa laskuille. Verottajan Omavero-palvelusta voi hakea muutosta ennakkoveroon, ja se kannattaakin ehdottomasti tehdä. Voi myös olla viisasta hakea pankista käyttöpääomalainaa, Alasaari listaa.

Yritysneuvojat myös muistuttavat kriisin keskelläkin huomioimaan, että jossain kohtaa tämä vaikea vaihe selätetään, ja silloin olisi yrityksen etu, jos se on iskussa, kun maailma alkaa taas normalisoitua.

– Kaikki vapautuva aika kannattaa käyttää toiminnan suunnitteluun. Mitä muutoksia voidaan ja kannattaa tehdä jo nyt, mitä voidaan suunnitella valmiiksi ja toteuttaa myöhemmin? Alasaari herättelee miettimään.

Myös toimitusjohtaja Stefan Råback on saanut lukuisia yhteydenottoja yrittäjiltä.

– Valitettavasti lomauttaminen on ollut monella yrittäjällä edessä. Olemme viitanneet muun muassa TE-toimiston ohjeisiin ja neuvoneet, että jos vähänkin epäilyttää, ettei tiedä mitä on tekemässä henkilöstöasioissa, kannattaa perehtyä asiaan vähintään verkon kautta saatavilla olevan tiedon kautta tai ottaa yhteyttä työlainsäädäntöön erikoistuneeseen lakimieheen, Råback muistuttaa.

Uusyrityskeskus Startiassa on jatkettu edelleen myös yritysten perustamisneuvontaa.

– Siirsimme uusien yrittäjien aamukahvit verkkoon ja neuvomme yritysten perustamisessa etänä. Joidenkin asiakkaiden liikeidealle, tuotteille tai palveluille on kysyntää juuri nyt, tai sitten tehdään liiketoimintasuunnitelmaa huolellisesti valmiiksi, jotta kaikki on valmista, kun tilanne kääntyy parempaan ja toiminnan käynnistäminen on ajankohtaista, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo ja jatkaa:

– Kyllä kaikkia yrittäjiä nyt mietityttää kiinteät kustannukset kuten vuokrat, verot ja palkkakulut. Neuvommekin aloittamaan kustannusten karsimisen kovalla kädellä ihan heti. Kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja vakuutusyhtiöön sekä verohallintoon. Ja pankkiin ja vakuutusyhtiöön on syytä olla yhteydessä myös omista henkilökohtaisista menoista, esimerkiksi asuntolainan suhteen, Virkama muistuttaa.

VASEKin ja Startian yrityspalveluiden ylpeytenä on aina ollut henkilökohtainen palvelu. Sama henkilökohtainen palvelu jatkuu edelleen, vaikka kasvokkain sitä ei juuri nyt voidakaan antaa.

– Videoneuvottelut toimivat ihan hyvin, luonnollisesti välillä on vähän teknisiä ongelmia, mutta kyllä niistä selvitään. Tärkeintä on nyt vain ottaa rohkeasti yhteyttä, niin lähdetään yhdessä selvittämään, miten saadaan yrittäjän tilanne kääntymään parempaan suuntaan, Virkama vakuuttaa.

– Yrityspalveluissamme on tässäkin tilanteessa hoidettu tulevaisuuteen tähtääviä asiakkuuksia. Asiakkaiden kanssa on viime päivinä käsitelty omistajanvaihdoksiin ja merkittäviin investointeihinkin liittyviä asioita maailman mullistuksista huolimatta, Råback päättää.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020 | Uutiset
Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.
Lue lisää

Logistiikan ja liikennepalvelujen kehittäminen palaa täyteen vauhtiinsa

03.08.2020 | Uutiset
Projektipäällikön/logistiikka-asiantuntijan tehtävään jo keväällä valittu VTM Matias Båsk aloittaa sijaisuutensa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla tänään. Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä työskentelevä Båsk on jäänyt virkavapaalle työstään Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä ja tulee toimimaan logistiikka-asiantuntijana ja MoveIT-projektissa projektipäällikön sijaisena 3.8.2020–31.7.2021.
Lue lisää

Parturoitavat palasivat - Julia Peltomäellä riittää taas asiakkaita vaikean kevään jälkeen

31.07.2020 | Uutiset
Julia Peltomäki toimii yksinyrittäjänä Vaasan keskustassa sijaitsevassa Basement Barbers -parturi-kampaamossa. Hän on työskennellyt parturi-kampaajana nyt 2,5 vuoden ajan. -Olen ollut tuolivuokralla Basement Barbersissa nyt vuoden päivät, eli olen käytännössä yksinyrittäjä. Viihdyn työssäni erittäin hyvin! Olen aina ollut käsityöihminen ja halunnut tehdä luovaa työtä, jossa näkee työnsä tuloksen heti. Lisäksi työkaverini sekä asiakkaani ovat aivan ihania, Peltomäki kertoo iloisesti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

31.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.07.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

E Nyman Designille koitti työntäyteinen kesä hiljaisen koronakevään jälkeen

23.07.2020 | Uutiset
Elin Nyman työskentelee yksinyrittäjänä graafisen suunnittelun parissa. Hänen tehtävänsä graafikkona on esittää visuaalisesti viesti asiakkaansa tuotteen tai palvelun takana.
Lue lisää

Koivulahtelaisen kukkakaupan toiminta elävöitymässä koronakriisin jälkeen

16.07.2020 | Uutiset
Ellinor Lundström perusti 22-vuotiaana oman kukkakaupan Koivulahteen. Lundströmillä on myynnissä kukkakaupassaan Nigellas blommor och presenter muun muassa leikkokukkia, ruukkukasveja ja hautajaiskimppuja. Hänellä on myynnissä myös erilaisia leluja ja koriste-esineitä, kuten hänen itsetekemiään kortteja ja koruja sekä posliinienkeleitä ja nalleja, jotka sopivat ostettavaksi lahjaksi erilaisiin tilaisuuksiin.
Lue lisää

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää