Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi

19.04.2021
Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan.

Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan. Nyt tehty aiesopimus koskee tonttia, joka on osa tuosta kokonaisuudesta.

Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Brittiläinen akkuarvoketjutoimija on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024. 

Brittiläinen akkuarvoketjutoimija Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Akkuarvoketju tarkoittaa prosessia, jonka eri vaiheiden kautta raaka-aineista jalostetaan akuissa tarvittavia komponentteja.

Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Seuraavan vaiheen sopimuksen yksityiskohdat viimeistellään vuoden 2021 loppuun mennessä. Varaus koskee Vaasassa sijaitsevaa noin 50 hehtaarin suuruista tonttia. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024. 

– Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että tehdas sijoittuu Vaasaan – seudulle, jonka tavoitteena on luoda ekosysteemi kestäville teknologioille. Vaasassa on suotuisa akkumateriaalien ekosysteemi, saatavilla luotettavasti uusiutuvaa energiaa ja kestäviä raaka-aineita. Vaasa sijaitsee myös lähellä eurooppalaisia autoteollisuuden OEM- ja kennovalmistajia, toimitusjohtaja Robert MacLeod Johnson Mattheyltä kommentoi.

Suomen Malmijalostus Oy suunnittelee investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen. Työ linkittyy Johnson Mattheyn katodimateriaalitehdasta koskevaan investointiin. Osaprosesseihin liittyvän työn tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia teknologisia ratkaisuja natriumsulfaattipitoisten vesien käsittelemiseksi tehdasmittakaavassa sekä metallisten raaka-aineiden tuottamiseksi.

– Olemme tehneet hyvin tiivistä ja tehokasta yhteistyötä Johnson Mattheyn kanssa. Meillä on yhteiset kestävää tulevaisuutta koskevat arvot ja kunnianhimoiset tavoitteet. Tämä on myönteinen seuraava askel, ja jatkamme koko alueen kehittämistä yhdessä kaikkien sidosryhmien, Suomen Malminjalostuksen ja luonnollisesti myös muiden potentiaalisten akkuarvoketjutoimijoiden kanssa, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo.

– Tämä on erinomainen uutinen paitsi energiaklusterillemme myös koko alueelle. Meillä on vahvaa osaamista kestävien teknologiaratkaisujen ja kestävien logistiikkajärjestelyjen alalla. Vaasassa meillä on mahdollisuus kehittää maailman vihreintä akkujen arvoketjua. Suomelle on erittäin arvokasta saada tämä toiminto Vaasaan, Häyry sanoo.

– Johnson Mattheyn päätös suunnitella akkumateriaalien tuotantoinvestointeja Vaasaan yhdessä suomalaisen akkuekosysteemin kanssa vastaa hyvin kansallista akkustrategiaamme. Tavoitteenamme on tulla kansainvälisesti merkittäväksi toimijaksi akku- ja sähköistämissektorilla kestävyys ja kiertotalous huomioiden. Päätös osoittaa myös, että Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön uusille investoinneille ja olemassa olevien toimintojen laajentamiselle, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

– Toivotamme Johnson Mattheyn lämpimästi tervetulleeksi Vaasaan ja Suomen akkuekosysteemiin. Hanke perustuu suomalaiseen kilpailukykyiseen liiketoimintaympäristöön ja kansallisen akkustrategiamme mukaisesti vahvaan kestävyyteen, innovaatiohin ja kiertotalouteen. Suomalaisen akkuklusterin kasvun odotetaan kiihdyttävän innovaatioita, kestävää talouskasvua, hyvinvointia, osaamista ja työpaikkoja Suomessa, Markku Kivistö, Business Finlandin Head of Cleantech, Invest in sanoo

Uuden tehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa myöhemmin tänä vuonna Laajametsän alueella Vaasan lentokentän ja rautatien välissä. GigaVaasa-alue on varattu akkuarvoketjun toimijoille ja se tarjoaa saavutettavat ja vihreät energiajärjestelmävaihtoehdot. GigaVaasan teollisuusalue yhdistyy logistisesti rautatie-, maantie- ja satamaverkostoon, mahdollistaen näin kestävät kuljetusratkaisut. Myös lentokenttä sijaitsee aivan sen läheisyydessä. 

Vaasan seudulla sijaitsee yli 160 energiateknologiayritystä, jotka mahdollistavat erinomaiset yhteistyömahdollisuudet. Energiateknologiaklusterin ja paikallisten korkeakoulujen tiivis yhteistyö auttaa kouluttamaan ammattitaitoista työvoimaa vastaamaan alan tarpeisiin.

 

Johnson Matthey on maailman johtava tieteessä, joka mahdollistaa puhtaamman ja terveemmän maailman. Yli 200 vuotta kestäneellä sitoutumisella innovaatioihin ja teknologisiin läpimurtoihin parannamme asiakkaidemme tuotteiden suorituskykyä, toimintaa ja turvallisuutta. Vuonna 2020 saimme Lontoon pörssin Green Economy -merkin, joka myönnetään yrityksille, jotka saavat yli 50 prosenttia tuloistaan ympäristöalan ratkaisuista. Tieteellämme on maailmanlaajuista vaikutusta aloilla kuten vähäpäästöinen liikenne, lääketeollisuus, kemiallinen jalostus ja maapallon luonnonvarojen mahdollisimman tehokas hyödyntäminen. Nykyään yli 15 000 ammattilaista Johnson Mattheyllä työskentelee yhdessä asiakas- ja yhteistyökumppaniverkostomme kanssa parantaakseen maailmaa ympärillämme. Lisätietoja osoitteessa www.matthey.com 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää