MYRVAGEN 1 STORMOSSEN RICKARD RAMBERG RRADStormossen testaa uutta konseptia ympäristökuormituksen vähentämiseksi ja uusiokäytön lisäämiseksi

Jäteyhtiö Stormossen avaa Isolahteen korkeatasoisen minihyötykäyttöaseman, jonka yhteyteen tulee myös uudentyyppisiä kierrätyskauppoja. Stormossen on tehnyt vuokrasopimuksen kiinteistösijoitusyhtiö Kvadratenin kanssa Isolahden vanhasta kauppakeskuksesta Vaasasta. Tilaan mahtuu 3–4 yritystä.

Tiloihin haetaan yrittäjiä, jotka myyvät omissa liiketiloissaan käytettyjä esineitä tai esineitä, jotka on tehty kierrätetyistä materiaaleista. Tarkoituksena on, että Stormossen aloittaa käyttökelpoisten, suoraan myytäväksi tai tuunattavaksi kelpaavien sekä korjausta kaipaavien tavaroiden ja materiaalien keräämisen ja toimittaa nämä materiaalit maksutta kierrätyskauppakeskuksessa toimivien yrittäjien käyttöön.

Avajaisia suunnitellaan pidettäväksi elokuussa ja sitä ennen haetaan tiloihin yrityksiä:

– Tarkoituksena on löytää erilaisia, toisiaan tukevia yrityksiä. Myös kahvilayrittäjä on etsinnässä. Kauppakeskukseen tulee myös pienempi pop-up -tilaa, joissa voi toimia vain lyhyenkin aikaa. Tämä sopisi erinomaisesti esimerkiksi nuorille yrittäjille, kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg kertoo.

VASEKin hallinnoiman Kiertotalous Mustasaari -hankkeen tavoitteena on muun muassa etsiä uutta ja kasvavaa kiertotalouden liiketoimintaa Vaasan seudulle. Östberg on yhteistyössä Stormossenin kanssa tehnyt erilaisia kannattavuuslaskelmia ja neuvotellut eri toimijoiden kanssa yli vuoden ajan tämän uudenlaisen kauppakeskuksen perustamisesta Vaasaan.

Stormossen2 Kuva Katja Losonen www

Kierrätyskauppakeskuksen tiloihin tulee myös Stormossenin oma minikierrätysasema:

– Minikierrätysaseman ja kierrätyskauppojen avulla pyrimme vähentämään ympäristökuormitusta. Kierrätyskauppakeskuksen edessä on Vaasan paikallisliikenteen pysäkki, joten myös autottomille on mahdollista hyödyntää näitä palveluita, Stormossenin toimitusjohtaja Leif Åkers kertoo.

Idea kierrätyskauppakeskuksesta lähti siitä, kun Östberg kiertotalousprojektin alkuvaiheessa pohti, että entisen Jupiterin tilalle olisi saatava kierrätystavaroiden tavaratalo. Palaverissa Stormossenin kanssa Åkers heitti ilmoille idean kierrätyskauppakeskuksesta kuten Ruotsin Eskilstunassa toimiva ReTuna. (Lue lisää ReTunasta)

– Lähdimme mukaan kierrätyskauppakeskuksen toteuttamiseen, koska työskentelemme jatkuvasti jätehuollosta aiheutuvien ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Nyt ihmiset tuovat ehjää, hyvää käyttötavaraa keräyspisteisiin hävitettäväksi. Hyötykäyttöasemille tuodaan esineitä jopa myyntipakkauksissaan. Lahjoittamalla käyttökelpoista tavaraa uusiokäyttöön säästetään luonnonvaroja ja esineet saavat uuden elämän, Åkers muistuttaa.

– Tämä palanen on puuttunut, jotta toimintamme vastaisi jätehierarkiaa, joka osoittaa missä järjestyksessä jätteenkäsittelyn eri menetelmiä käytetään. Tavaroiden uudelleenkäyttö on keskeinen osa kyseistä hierarkiaa.

Kierrätyskauppakeskuksessa toimimisesta kiinnostuneet yrittäjät voivat ottaa yhteyttä VASEKin Göran Östbergiin.

Lataa havainnekuva tästä

Lisätietoja

Goran Ostberg
Göran Östberg
Projektipäällikkö
+358 500 366 097
Kiertotalous Mustasaari


Leif Åkers, Stormossen Oy Ab
050 556 3081, leif.akers@stormossen.fi

 

 liitonlogo kaksikielineni300RGB VipuvoimaaEU 2014 2020 rgbEU EAKR FI vertical 20mm rgb

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle