Hiilineutraalin liikkumisen kartta piirretty – määränpäähän päästään ainoastaan yhteistyöllä

24.08.2021

Byabussen 3 rajattuKesäkuussa julkaistulla Fiksu-sivustolla on tietoa muun muassa seudun joukkoliikenteestä.

Elokuun lopussa päättyvän EAKR-rahoitteisen MoveIT - Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeen loppuseminaarissa 18.8. vedettiin yhteen hankkeen toimenpiteitä ja liikennepalveluissa tapahtunutta kehitystä sekä suunnattiin katse tulevaan ja tarvittaviin toimenpiteisiin.

Projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston InnoLabista esitteli kesäkuussa valmistunutta tiekarttaa, jossa käsitellään vähähiilisten liikennepalveluiden osatavoitteet ja etenemisohjeet kahdeksan eri teeman osalta (työpaikat, asukkaat, palveluntarjoajat, maksutavat, hallinto, rahoitus ja talous, infra sekä viestintä) vuoteen 2030 asti.

Heli Matias– Lähdimme hankkeessa liikkeelle vuonna 2019 Vaasan seudun liikennetavoitteiden nykytila-analyysistä ja MaaS-valmiustasomittareiden tarkastelulla. Vuoden 2020 aikana kävimme keskustelut seudun kuntien kanssa matkaketjuista ja kestävästä liikkumisesta, Siirilä kertoo.

– Harmillisesti hankkeeseen suunnitellut pilotit jouduttiin perumaan koronan vuoksi, mutta tänä vuonna on tiekartan lisäksi valmistunut myös Fiksun liikkumisen sivusto kolmella kielellä hieman korvaamaan poisjääneitä pilotteja, projektipäällikkö Matias Båsk kertoo.

– Tiekartassa suosittelemme, että seuraavaksi seudulla tehdään toimintasuunnitelma tiekartassa määriteltyjen tavoitteiden, ja erityisesti liikenteen kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi. Tiekartassa ehdotetaan muun muassa perustettavaksi seudullista liikennepalvelujen työryhmää, Båsk jatkaa.

– Eri organisaatioilla on omat roolinsa ja keinonsa, miten edistää kestäviä liikennepalveluita. Työryhmä auttaisi keskustelemaan liikennepalveluiden kokonaisuudesta koordinoidummin sekä muulloinkin kuin vain budjetin laatimisen yhteydessä, Siirilä täydentää.

JennyMaalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten kiitteli kommenttipuheenvuorossaan sitä, että liikkumisen tarpeet otettiin huomioon myös maaseudun näkökulmasta.

– Maaseudulla on vaikea luopua autosta kokonaan, mutta erilaiset liikennepalvelut voisivat korvata perheen toisen tai kolmannen auton. Maaseudulla myös tarvitaan pyöräteitä pääosin valtion teiden varteen eikä niinkään kuntakeskuksiin. Eli tavoitteet ovat samat sekä maaseudulla että kaupungeissa, mutta ratkaisut hieman eroavat toisistaan, Malmsten muistuttaa.

ELY-keskuksen joukkoliikennevastaava Miika Hautala nosti kommentissaan esiin työpaikkojen ja työnantajien roolin.

– Joukkoliikenteen mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta kodin ja työpaikan välisellä liikenteellä on iso merkitys liikenteen päästöihin. Joukkoliikenteen käyttämiseen vaikuttaa suuresti myös viestintä sekä lippu- ja maksujärjestelmien hoitaminen.

Lehtori Asseri Laitinen, VAMK oli samoilla linjoilla. Hän harmitteli, ettei joukkoliikenteen edullisuutta aina tajuta. Hän myös muistutti, että nuorille ja korkeakouluopiskelijoille on näytettävä, että liikenne- ja infra-asioita mietitään seudulla monipuolisesti ja otettava heidät mukaan kehittämistyöhön.

Vaasan kaupungin kuntatekniikan johtaja Jukka Talven mukaan MoveIT-tiekartta tukee erinomaisesti Vaasan kaupungin strategiaa, jossa hiilineutraalius on ylimmän tason tavoitteena.

– Keskiössä on liikenteen palvelut ja vähemmän lihasvoimin liikkumista. Toimenpiteet on myös porrastettu riittävän tiheästi. Monessa tiekartassa mainitussa asiassa ollaan jo liikkeellä, mutta monessa vasta lähtökuopissa. Hallinto ja rahoitus voivat olla suurimpia haasteitamme, sillä tällä hetkellä valtaosa liikenteen rahoituksesta menee asioihin, jotka eivät auta saavuttamaan vähähiilisyystavoitteita.

– Seuraavaksi tarvitaan porkkanaa fiksujen valintojen tekemiseen sekä erilaisia pilotteja, kokeiluja ja yritystoiminnan tukemista. Myös sukupuolten välinen ja sosiaalinen tasa-arvo on huomioitava liikkumisessa. Tarvitaan tavoitteita tukevaa maankäyttöä sekä määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä, jota tehdään yhdessä, Talvi päättää.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää