Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021

Vaskiluoto 1920x1358

Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.

Olli-Jussi Korpinen Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta esitteli Mikkelin seutukunnalle tehtyä 2030-luvulle ulottuvaa liikenteen päästövähennysten polkua. Työssä huomioitiin eri käyttövoimaskenaariot, väestön ja julkisen liikenteen kehittymisen skenaariot sekä lisättiin tietoisuutta liikenteen kasvihuonepäästöistä.

– Liikenteen ja liikkumisen päästöihin vaikuttaa sekä liikkumis- ja liikuttamistarpeet, kulkuneuvoon sopiva käyttövoima tai polttoaine että valitun kulkuneuvon energiatehokkuus. Mikkelin seudulla tehdään viikkotasolla yli miljoona matkapäätöstä sekä yli 20 uuden auton ostopäätöstä, Korpinen kertoi ja jatkoi:

– Yksityisautoilun vaikutus on merkittävä, mutta haja-asutusalueella vaihtoehdot ovat vähissä, sillä heikompi väestöpohja ei mahdollista julkista liikennettä. Yksityisautoilua ylläpitää myös lisääntyvä vapaa-ajan asuminen. Yhteiskäyttöautoilu on vasta alkuvaiheessa ja vähäpäästöiset käyttövoimat yleistyvät hitaasti.

Korpisen mukaan Mikkelin seutukunnalla odotellaan matkaketjupalveluja, sillä turistit ovat taksien varassa, vaikka paikallisliikenne onkin kohtuullinen ja kaukoliikenteen yhteydet pohjois–etelä-suunnassa ovat hyvät.

– Terveisinä Vaasan seudulle huomautettakoon, että kulkutapavaihtoehtojen monipuolisuus vaihtelee eri alueilla ja eri asukkailla. Liikenteeseen liittyvän paikallisen tiedon ja faktojen jakaminen paikallisille toimijoille on tärkeää, Korpinen muistutti.

Ennen työpajaosuuden alkua projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopistosta esitteli tiekarttaluonnosta. Tiekartassa käsitellään liikkumista kahdeksan eri teeman eli työpaikkojen, asukkaiden, liikennöitsijöiden, maksutapojen, infrastruktuurin, hallinnon, rahoituksen ja talouden sekä viestinnän näkökulmista. Nykytilasta kuljetaan välipysäkkien kautta maaliin eli vuoteen 2030.

Työpajaryhmissä keskustelua heräsi muun muassa matkustamispäätöksistä, ja pohdittiin työnantajan vaikutusmahdollisuuksia siihen, tehdäänkö matkoja ollenkaan ja miten etätyötä pystytään lisäämään, myös koronan jälkeen. Myös vapaa-ajan liikkuminen ja autoiluarki ovat rutiinia, jolle harvoin nähdään vaihtoehtoja. Työpajaosallistujat pohtivat, mistä saataisiin tarvittava porkkana muutokselle?

Siirilän ja projektipäällikkö Matias Båskin johdolla työpajakeskusteluissa peräänkuulutettiin asennemuutosta ja omien tapojen muuttamista. Huomautettiin, että Vaasan seudulla on 15 000 yritystä ja yhdeksän vuotta aikaa tehdä muutos. Erään kommentin mukaan julkisissa hankinnoissa painotetaan liikaa sähköautoja, eikä huomioida biokaasua, josta seudulla on paljon kokemusta ja joka olisi maaseudun pitkillä etäisyyksillä toimivampi ratkaisu.

Keskusteluissa kävi ilmi, että Vaasaan on suunnitteilla kattava pyörätieverkosto, ja tätä kokonaissuunnitelmaa olisikin tuotava selkeästi esille kaupunkilaisille. Myös Vaskiluotoon valmistunut uusi pyörätie on osoitus siitä, että työmatkaliikennettä halutaan ohjata hiilineutraalimmaksi.

Työpajassa keskusteltiin vilkkaasti myös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiöissä, pyörätieverkoston kunnossapidosta sekä datan ja suunnitelmien avoimuudesta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Joulunajan aukioloaikamme

28.11.2022 | Uutiset
Poikkeavat aukioloaikamme joulu- ja tammikuussa:
Lue lisää

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää