Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021

Vaskiluoto 1920x1358

Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.

Olli-Jussi Korpinen Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta esitteli Mikkelin seutukunnalle tehtyä 2030-luvulle ulottuvaa liikenteen päästövähennysten polkua. Työssä huomioitiin eri käyttövoimaskenaariot, väestön ja julkisen liikenteen kehittymisen skenaariot sekä lisättiin tietoisuutta liikenteen kasvihuonepäästöistä.

– Liikenteen ja liikkumisen päästöihin vaikuttaa sekä liikkumis- ja liikuttamistarpeet, kulkuneuvoon sopiva käyttövoima tai polttoaine että valitun kulkuneuvon energiatehokkuus. Mikkelin seudulla tehdään viikkotasolla yli miljoona matkapäätöstä sekä yli 20 uuden auton ostopäätöstä, Korpinen kertoi ja jatkoi:

– Yksityisautoilun vaikutus on merkittävä, mutta haja-asutusalueella vaihtoehdot ovat vähissä, sillä heikompi väestöpohja ei mahdollista julkista liikennettä. Yksityisautoilua ylläpitää myös lisääntyvä vapaa-ajan asuminen. Yhteiskäyttöautoilu on vasta alkuvaiheessa ja vähäpäästöiset käyttövoimat yleistyvät hitaasti.

Korpisen mukaan Mikkelin seutukunnalla odotellaan matkaketjupalveluja, sillä turistit ovat taksien varassa, vaikka paikallisliikenne onkin kohtuullinen ja kaukoliikenteen yhteydet pohjois–etelä-suunnassa ovat hyvät.

– Terveisinä Vaasan seudulle huomautettakoon, että kulkutapavaihtoehtojen monipuolisuus vaihtelee eri alueilla ja eri asukkailla. Liikenteeseen liittyvän paikallisen tiedon ja faktojen jakaminen paikallisille toimijoille on tärkeää, Korpinen muistutti.

Ennen työpajaosuuden alkua projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopistosta esitteli tiekarttaluonnosta. Tiekartassa käsitellään liikkumista kahdeksan eri teeman eli työpaikkojen, asukkaiden, liikennöitsijöiden, maksutapojen, infrastruktuurin, hallinnon, rahoituksen ja talouden sekä viestinnän näkökulmista. Nykytilasta kuljetaan välipysäkkien kautta maaliin eli vuoteen 2030.

Työpajaryhmissä keskustelua heräsi muun muassa matkustamispäätöksistä, ja pohdittiin työnantajan vaikutusmahdollisuuksia siihen, tehdäänkö matkoja ollenkaan ja miten etätyötä pystytään lisäämään, myös koronan jälkeen. Myös vapaa-ajan liikkuminen ja autoiluarki ovat rutiinia, jolle harvoin nähdään vaihtoehtoja. Työpajaosallistujat pohtivat, mistä saataisiin tarvittava porkkana muutokselle?

Siirilän ja projektipäällikkö Matias Båskin johdolla työpajakeskusteluissa peräänkuulutettiin asennemuutosta ja omien tapojen muuttamista. Huomautettiin, että Vaasan seudulla on 15 000 yritystä ja yhdeksän vuotta aikaa tehdä muutos. Erään kommentin mukaan julkisissa hankinnoissa painotetaan liikaa sähköautoja, eikä huomioida biokaasua, josta seudulla on paljon kokemusta ja joka olisi maaseudun pitkillä etäisyyksillä toimivampi ratkaisu.

Keskusteluissa kävi ilmi, että Vaasaan on suunnitteilla kattava pyörätieverkosto, ja tätä kokonaissuunnitelmaa olisikin tuotava selkeästi esille kaupunkilaisille. Myös Vaskiluotoon valmistunut uusi pyörätie on osoitus siitä, että työmatkaliikennettä halutaan ohjata hiilineutraalimmaksi.

Työpajassa keskusteltiin vilkkaasti myös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiöissä, pyörätieverkoston kunnossapidosta sekä datan ja suunnitelmien avoimuudesta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää