Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020

Peter rajattu

Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.

Hankkeiden tavoitteena on aina tuoda jotain uutta: luoda uusia toimintamalleja, jakaa uusinta tietoa, järjestää koulutusta, mahdollistaa verkostoituminen ja uusien synergiaetujen löytäminen. Tavoitteita, toimintamalleja, suunnitelmia ja toimenpiteitä on lukuisia erilaisia, lähes yhtä monta kuin on seudulla hankkeitakin.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei seudun tai tietyn toimialan kehittäminen hankerahoituksella ole aina sitä kaikkein joustavinta ja ketterintä toimintaa, mutta siihen emme voi vaikuttaa. Kun kyseessä on EU:lta tuleva rahoitus, täytyy hankkeita hallinnoivien myös noudattaa EU:n luomia sääntöjä.

Rahoituksen, yritystukien ja kehittämispalveluiden saaminen on usein listan kärjessä, kun kysytään mitä apua yritykset kaipaisivat kehittämisorganisaatioilta. Niiden hakemisessa autammekin yrityksiä, mutta kannattaa nähdä myös se oman toimialan kehittämiseen tähtäävä hanke yhtenä tukena tai palveluna, jonka voimme tarjota yrityksille maksutta. Ja ei, emme voi antaa meille myönnettyä hankerahaa suoraan yrityksille. Sitäkin meille usein ehdotetaan.

Hankkeiden avulla pystytään tuomaan kehitystä vain, jos kyseisen toimialan yrittäjät ovat itse aktiivisia ja osallistuvat hankkeiden toimintaan. Meille on erittäin tärkeää saada kuulla yrittäjien tarpeista ja odotuksista, aikataulutoiveista, koulutustarpeista ja uusista ideoista. Hankkeiden avulla syntyy usein myös uusia yhteistyökuvioita tai tuotekehitystä, kunhan vain saamme yritykset yhteisen pöydän ääreen.

Emme voi emmekä halua kehittää seutua irrallaan yrityksistä. Emme voi marssia yritykseen ja tarjota kehitystä tarjottimella: ”Olkaa hyvä, hankkeemme on nyt valmis. Tässä on tulokset, näin toimialanne on kehittynyt.” Yrittäjien pitää aina myös itse antaa jotakin hankkeelle – aikaansa ja läsnäolonsa, ideoita ja kommentteja. Vasta silloin on mahdollista saada hankkeelta jotain takaisin omalle yritykselleen.

Haluamme aina mahdollisimman monta yritystä mukaan kehittämään seutua ja toimialaa yhdessä kanssamme. Jos ei missään kohtaa hankkeen toimintaa ole aktiivinen, on liian helppoa luokitella hanke turhaksi. Jos siinä vaiheessa ihan rehellisesti myöntäisi, että koska en itse ollut aktiivinen, en saanut hankkeesta sitä hyötyä, jonka muut mukana olleet yritykset saivat.

Kun yritykselläsi on kehittämistarpeita, ota meihin yhteyttä. Tarjoamamme apu voi olla neuvontaa, jeesiä tukihakemusten kanssa tai vaikka kutsu mukaan hankkeen toimintaan, maksuttomaan tilaisuuteen tai koulutukseen. Vastaa kutsuun, sillä silloin ulottuvillasi on ne mahdollisuudet, jotka voit saada vain antamalla jotain takaisin.

 

Kolumni on julkaistu 13.2.2020 Vaasan Insiderissä‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.03.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yhtiömuodon valinta on yrittäjän tärkeimpiä päätöksiä

27.03.2020 | Uutiset
Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.
Lue lisää

Kaikesta selvitään – VASEKin yrityspalvelut auttavat eteenpäin

24.03.2020 | Uutiset
Aivan kuten aiemminkin, VASEK ja Startia tarjoavat maksutonta neuvontaa Vaasan seudun yrityksille ja yrittäjille, joille koronavirus on tuonut haasteita tai ongelmia.
Lue lisää

Yrittäjän kumppanina kaikissa tilanteissa

20.03.2020 | Uutiset
Olemme Vaasan seudulla, Suomessa ja koko maailmassa joutuneet mittakaavaltaan yllättävään, epävarmuutta aiheuttavaan ja ehkä vähän ahdistavaankin tilanteeseen koronaviruksen vuoksi.
Lue lisää

VASEK ja Startia palvelevat sähköisesti

15.03.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin yrityspalveluiden yritysneuvonta jatkuu edelleen normaalien aukioloaikojemme puitteissa, mutta käytämme ainoastaan sähköisiä välineitä asiakaspalvelussa.
Lue lisää

Kvarken Destinations voitti Scandinavian Outdoor Award -palkinnon

13.03.2020 | Uutiset
Botnia-Atlantica -hanke Kvarken Destinations voitti SCANDINAVIAN OUTDOOR AWARD (SOA) -palkinnon kategoriassa Best Inspiration. SOA TRAVEL -tunnustus annetaan matkailukohteille ja -yrityksille kerran vuodessa perustuen edellisen vuoden saavutuksiin.
Lue lisää

EnergyWeek 2020 siirretään

11.03.2020 | Uutiset
Yhdeksäs vuosittainen Vaasa EnergyWeek 16.–19.3.2020 siirretään jatkuvasti kasvavan koronaviruksen leviämiseen liittyvän huolen vuoksi. Tapahtuma järjestetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtan
Lue lisää