Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020

Peter rajattu

Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.

Hankkeiden tavoitteena on aina tuoda jotain uutta: luoda uusia toimintamalleja, jakaa uusinta tietoa, järjestää koulutusta, mahdollistaa verkostoituminen ja uusien synergiaetujen löytäminen. Tavoitteita, toimintamalleja, suunnitelmia ja toimenpiteitä on lukuisia erilaisia, lähes yhtä monta kuin on seudulla hankkeitakin.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei seudun tai tietyn toimialan kehittäminen hankerahoituksella ole aina sitä kaikkein joustavinta ja ketterintä toimintaa, mutta siihen emme voi vaikuttaa. Kun kyseessä on EU:lta tuleva rahoitus, täytyy hankkeita hallinnoivien myös noudattaa EU:n luomia sääntöjä.

Rahoituksen, yritystukien ja kehittämispalveluiden saaminen on usein listan kärjessä, kun kysytään mitä apua yritykset kaipaisivat kehittämisorganisaatioilta. Niiden hakemisessa autammekin yrityksiä, mutta kannattaa nähdä myös se oman toimialan kehittämiseen tähtäävä hanke yhtenä tukena tai palveluna, jonka voimme tarjota yrityksille maksutta. Ja ei, emme voi antaa meille myönnettyä hankerahaa suoraan yrityksille. Sitäkin meille usein ehdotetaan.

Hankkeiden avulla pystytään tuomaan kehitystä vain, jos kyseisen toimialan yrittäjät ovat itse aktiivisia ja osallistuvat hankkeiden toimintaan. Meille on erittäin tärkeää saada kuulla yrittäjien tarpeista ja odotuksista, aikataulutoiveista, koulutustarpeista ja uusista ideoista. Hankkeiden avulla syntyy usein myös uusia yhteistyökuvioita tai tuotekehitystä, kunhan vain saamme yritykset yhteisen pöydän ääreen.

Emme voi emmekä halua kehittää seutua irrallaan yrityksistä. Emme voi marssia yritykseen ja tarjota kehitystä tarjottimella: ”Olkaa hyvä, hankkeemme on nyt valmis. Tässä on tulokset, näin toimialanne on kehittynyt.” Yrittäjien pitää aina myös itse antaa jotakin hankkeelle – aikaansa ja läsnäolonsa, ideoita ja kommentteja. Vasta silloin on mahdollista saada hankkeelta jotain takaisin omalle yritykselleen.

Haluamme aina mahdollisimman monta yritystä mukaan kehittämään seutua ja toimialaa yhdessä kanssamme. Jos ei missään kohtaa hankkeen toimintaa ole aktiivinen, on liian helppoa luokitella hanke turhaksi. Jos siinä vaiheessa ihan rehellisesti myöntäisi, että koska en itse ollut aktiivinen, en saanut hankkeesta sitä hyötyä, jonka muut mukana olleet yritykset saivat.

Kun yritykselläsi on kehittämistarpeita, ota meihin yhteyttä. Tarjoamamme apu voi olla neuvontaa, jeesiä tukihakemusten kanssa tai vaikka kutsu mukaan hankkeen toimintaan, maksuttomaan tilaisuuteen tai koulutukseen. Vastaa kutsuun, sillä silloin ulottuvillasi on ne mahdollisuudet, jotka voit saada vain antamalla jotain takaisin.

 

Kolumni on julkaistu 13.2.2020 Vaasan Insiderissä‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.
Lue lisää

Lisää käytännönläheisyyttä kiertotalouden kehittämiseen

02.12.2020 | Uutiset
Pohjanmaa kuuluu Suomen kiertotalouden pioneereihin. Nyt maakunnassa laaditaan käytännönläheistä tiekarttaa kiertotalouden kehittämiseksi.
Lue lisää

FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin

01.12.2020 | Uutiset
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Lue lisää

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää