GigaVaasa-tehdasalue mahdollistaa mittavien akkutehdashankkeiden käynnistymisen kesällä 2018

21.09.2017

Vaasan kaupungin tiedote 21.9.2017

gigavaasa 2Merkittävien akkutehdassijoittumisten valmistelu Vaasan seudulle on edennyt konkretiatasolle: hankkeelle on nyt olemassa tehdasalue ja käytännössä akkutehdashanke voitaisiin käynnistää jo kesällä 2018. Vaasan kaupunki, Mustasaaren kunta ja GigaVaasa-työryhmä ovat edistäneet asiaa tiiviissä yhteistyössä.

– Energian varastointiin ja akkuihin liittyvä markkinatilanne ja teknologiamurros on edennyt kuluvana vuonna jopa ennakoitua nopeammin. Olemme samalla tehneet GigaVaasa-työtä laajalla rintamalla pystyäksemme tarjoamaan alan yrityksille maailmanluokan toimintaympäristön. Olemme avanneet suoria kontakteja akkutehdastoimijoiden suuntaan. Vaasan seudulle on syntymässä Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista alan osaamista. Meillä on nyt valmiudet ottaa vastaan isojakin investointeja eri puolilta maailmaa, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry toteaa.

Akkutehtaan rakentamiselle on keskeistä riittävän suuri tontti ja siihen liittyvät muut toimintaedellytykset. Vuoden 2017 alussa Vaasan seudulla tunnistettiin neljä mahdollista sijaintipaikkaa, joista Vaasan lentokentän takana oleva alue valittiin jatkotyön kohteeksi muun muassa hyvien logististen edellytysten ja aikataulusyiden vuoksi. Mustasaaren ja Vaasan yhteinen noin 400 hehtaarin NLC Vaasa-alue oli jo kaavoitettu osayleiskaavatasolla. Vaasan kaupunki alkoi vuoden alussa selvittää myös lentokentän itäpuolisen noin 500-600 hehtaarin NIA-alueen soveltuvuutta suurteollisuus- ja akkutehdasalueeksi.

Tehdasalueen kartoitus aloitettiin heti kun GigaVaasa-hanke julkistettiin

Työtä mittavien GigaVaasa-investointien mahdollistamiseksi on tehty tauotta viime vuoden joulukuusta alkaen. Mukana on ollut laaja joukko kuntien ja kehittäjäorganisaatioiden edustajia Vaasan seudulta, konsulttivoimia lähinnä Helsingistä sekä mittava joukko EnergyVaasa-ekosysteemin yritysten innostuneita osaajia.

– Nopean toimintamme vuoksi voimme nyt julkistaa GigaVaasa-hankkeen sijainnin, laajuuden sekä aikataulun. Tällainen satojen hehtaarien T/Kem-kaavamerkinnän mukainen akkutehtaille soveltuva yhtenäinen alue, jolla on lisäksi logistisesti erinomainen sijainti Suomen akkuraaka-aineiden keskellä, on ainutlaatuinen Pohjoismaissa ja koko Euroopassa, toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma Oy Vaasa Parks Ab:stä toteaa.

GigaVaasan maankäytön kehittämisen selvitysalueen laajuus on noin 1000 hehtaaria. Kaavoitettavat alueet jakautuvat Mustasaaren puolella noin 200 hehtaarin NLC Vaasa-alueen (NLC= Nordic Logistic Center) kortteleihin sekä Vaasan puolella noin 400-500 hehtaarin NIA-alueeseen (New Industrial Area). Molempien alueiden kaavoituksiin ja YVA-prosessiin (YVA = ympäristövaikutusten arviointi) liittyvät luonto- ja muut selvitykset käynnistettiin jo maaliskuussa. Kaavoitukset sekä osayleiskaavojen että asemakaavojen osalta ovat käynnissä siten, että ne tulevat nähtäville molemmissa kunnissa vielä tämän vuoden aikana.

Vaasan ja Mustasaaren yhteistyöhanke toi kilpailuetua

– Mustasaaren kunta lähti valmistelemaan NLC Vaasa-alueen osayleiskaavan muutosta akku-tehdasalueille sopivaksi jo keväällä akkutehdastoimijoiden hakukriteereiden mukaisesti. Oli helppo toimia nopeasti, koska alueella on tehty mittavia maanhankintoja jo melkein kymmenen vuoden ajan NLC-yhteistyön tuloksena. Valmiina oli myös nyt päivitettävä osayleiskaava. Muuten meillä ei olisi ollut valmiutta tarjota akkutehtaalle näin hyviä alueita näin nopeasti. Tämä tuo hankkeelle selvää kilpailuetua. Muutaman vuoden takaa oleva yhteistyöhanke osoittautui yllättävän kauaskantoiseksi. Olemme ottaneet maankäytön valmistelutyössä mukaan myös liitosalueet viereisen Tuovilan sähköaseman kantaverkkoon asti. Olemme edelleen valmiit reagoimaan hyvinkin nopeasti asiakkaiden tarpeiden ja aikataulujen mukaan,  Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg toteaa.

Vaasan kaupungin kaavoituksessa uusi NIA-suurteollisuusalue nostettiin heti vuoden alussa tärkeimpien maankäytön kehittämiskohteiden joukkoon. Valmistelutyö käynnistettiin keväällä myös yhteistyössä valtion viranomaistahojen kanssa ns. nopeutetun menettelyn mukaisesti.

– Työ on edennyt kaikilta osin asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja olen todella tyytyväinen kaupungin teknisen viraston ja muiden virkamiesten venymiseen tässä tärkeässä asiassa. Olemme olleet erittäin iloisia myös valtion viranomaistahojen yhteistyöstä valmistelun kaikilla osa-alueilla. Haluankin kiittää mm. Aluehallintoviraston, ELY:n, Tukesin, Pelastustoimen sekä Ympäristöministeriön yhteyshenkilöitä rakentavasta ohjauksesta sekä arvokkaista neuvoista, Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso toteaa.

– Teknisten valmiuksien ja viranomaislupien lisäksi hankkeessa on tärkeää sen hyväksyttävyys kaikilla eri tasoilla. Tässäkin suhteessa menemme täysillä eteenpäin, Vaasan seutu on ollut yksissä tuumin akkutehdashankkeen takana heti sen julkistamisesta lähtien, Häyry sanoo.

Perustiedot GigaVaasa-alueesta:
Sijainti: Vaasan lentokentän koillispuolella, osin Vaasassa ja osin Mustasaaren kunnassa, rajoittuen lännessä lentoasema-alueeseen, koillisessa rautatiehen sekä kaakossa Tuovilan kylään
Selvitysalueen laajuus: noin 1000 hehtaaria
Kaavoitettavat alueet: Vaasassa noin 500-600 hehtaaria, Mustasaaressa noin 300 hehtaaria
Tonttien laajuus: Eri kokoisia tontteja, suurimmat 100-150 hehtaaria
Käynnissä olevat prosessit sekä aikataulutavoite:
Luontoselvitykset sekä muut selvitykset, valmistuminen syksyn 2017 aikana
Turvallisuusselvitys, valmistuminen 10/2017
YVA-ohjelma nykytilaselvityksineen, valmistuminen 11/2017
Osayleis- ja asemakaavoitukset molemmissa kunnissa, päätöskäsittelyt 4-5/2018
Rakennuslupavalmius 6/2018

 

Lisätietoja:
Tomas Häyry, p. 040 540 5412 (soittopyynnöt sihteeri Ulla Huhmarsalo, p. 06 325 1022)
Ulla Mäki-Lohiluoma, p. 040 573 3004

 

Kuvamateriaalia voi pyytää Jenna Hoffrenilta, p. 0400 282 440, jenna.hoffren@vaasaparks.fi.

www.gigafactory.fi

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää