GigaVaasa -alue ja logistiikkajärjestelmät puhuttivat Huolitsijafoorumissa

23.03.2021

pexels james wheeler 1598075

VASEKin järjestämä vuotuinen Huolitsijaforum keräsi 19.3. lähes 40 kutsuvierasta Teams-tapahtumaan kuulemaan ja keskustelemaan Vaasan seudun logistiikka- ja infrastruktuurikehittämisen ajankohtaisista asioista.

Vaasan kaupunginjohtaja ja VASEKin hallituksen puheenjohtaja Tomas Häyry kertoi GigaVaasa-työn näkymistä, mutta ei kuitenkaan voinut avata osallistujille aiemmin julkisuudessa uutisoitua enempää salaisesta aiesopimuksesta, jota Vaasan kaupunginhallitus on käsitellyt nimenomaan Giga-alueeseen liittyen.

– Saamme ensi kuussa lisää uutisia tästä. Mielenkiintoisia aikoja eletään, Häyry totesi.

Häyry puhui Vaasan sinisestä hetkestä ja viittasi Smart Technology Hubin rakentumiseen ja Vaasan satamassa käynnissä oleviin tai suunniteltuihin investointeihin. Hän myös kiitteli Vaasan seudun co-creation -henkeä ja nosti esille pian valmistuvan Aurora Botnia -laivan.

– Monet alueen yritykset ovat mukana tekemässä Aurora Botniasta maailman ympäristöystävällisintä ro-ro-alusta, joka sisältää alueemme parasta marine-osaamista. Laivan kotimaisuusastekin on huikeat 85 prosenttia.

Vesa Koivisto Suomen Malmijalostus Oy:stä esitteli akkuarvoketjua Suomessa ja muistutti, että sähköautojen kasvu jatkunee vahvana ja akkuja tarvitaan. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet olla osa arvoketjun rakentamista esimerkiksi raaka-aineiden jalostamisen osalta. Koivisto painotti myös, että ympäristöystävällisiä kuljetuksia tarvitaan.

– Raaka-aineet kulkevat monessa eri muodossa. Valtaosa suursäkeissä, mutta myös konttikuljetuksina. Nikkelisulfaatti bulkkitavarana, ja myös liuosmaisessa muodossa kuljetetaan, Koivisto listasi.

Wallenius Solin Jonas Wåhlin kertoi sekä heidän parantuneista aikatauluistaan, että varustamon uusista aluksista ja panostuksesta ympäristöystävällisempään merenkulkuun. Uusien LNG:llä kulkevien alusten myötä energiatehokkuus lisääntyy 57 prosenttia ja ne tuottavat 63 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja.

– Päästöjen vähentäminen tuo myös sosioekonomisia säästöjä, Wåhlin muistutti.

Olli Pohjanvirta Nurminen Logisticsista kertoi raidekuljetuksista Kiinaan ja painotti, että rautatiet ovat hyvä tapa kuljettaa.

– Viikoittainen reittimme Kiinaan vie keskimäärin 12 päivää. Junassa rahti on hyvin suojattu ja valvottu. Kapasiteetin lisääminen tällä reitillä on myös mahdollista. Lisäksi Helsingin Vuosaaresta voi hyvin jatkaa Vaasan alueelle esimerkiksi 21 kontin voimin ja yhdistämällä muihin kuljetusmuotoihin, esimerkiksi Wasalinen tarjontaan, jatkaa aina Narvikiin asti, Pohjanvirta kertoo.

Pohjanvirta myös toi esille, että vaatimus prosessien läpinäkyvyydestä rahtiliikenteessä on kasvanut.

– Rahtia lähettänyt asiakas haluaa tietää missä rahti liikkuu, ja Nurminen Logisticsilla on hyvät mahdollisuudet tuottaa tätä dataa, trackerit jokaisessa junassa. Näin voidaan tietää koska tavara on perillä ja jää arvuuttelu vähemmälle, hän toteaa.

VASEKin kehitysjohtaja Riitta Björkenheim muistutti tilaisuuden lopuksi, että seudulle rakennetaan akkuarvoketjun myötä kokonaan uutta logistiikkajärjestelmää.

– Juuri nyt tehdään valmisteluja Giga-alueen tieyhteyksiä varten, ja suunnittelutyöstä vastaa ELY-keskus hyvässä yhteistyössä molempien kuntien kanssa. Alueen sisäistä logistiikkaa kehitetään asiakastoiveiden mukaisesti ja yhtenä merkittävänä toiveena on yhdistää Giga-alue teollisuus- ja pistoraiteella raidekuljetuksiin. Myös laajoja logistiikka- ja tavaravirtaselityksiä tullaan teettämään, Björkenheim listasi ja toivoi huolitsijoilta ja kuljetusliikkeiltä aktiivisuutta yhteiseen kehittämiseen.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi

19.04.2021 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Brittiläinen akkuarvoketjutoimija on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.
Lue lisää

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää