GigaVaasa -alue ja logistiikkajärjestelmät puhuttivat Huolitsijafoorumissa

23.03.2021

pexels james wheeler 1598075

VASEKin järjestämä vuotuinen Huolitsijaforum keräsi 19.3. lähes 40 kutsuvierasta Teams-tapahtumaan kuulemaan ja keskustelemaan Vaasan seudun logistiikka- ja infrastruktuurikehittämisen ajankohtaisista asioista.

Vaasan kaupunginjohtaja ja VASEKin hallituksen puheenjohtaja Tomas Häyry kertoi GigaVaasa-työn näkymistä, mutta ei kuitenkaan voinut avata osallistujille aiemmin julkisuudessa uutisoitua enempää salaisesta aiesopimuksesta, jota Vaasan kaupunginhallitus on käsitellyt nimenomaan Giga-alueeseen liittyen.

– Saamme ensi kuussa lisää uutisia tästä. Mielenkiintoisia aikoja eletään, Häyry totesi.

Häyry puhui Vaasan sinisestä hetkestä ja viittasi Smart Technology Hubin rakentumiseen ja Vaasan satamassa käynnissä oleviin tai suunniteltuihin investointeihin. Hän myös kiitteli Vaasan seudun co-creation -henkeä ja nosti esille pian valmistuvan Aurora Botnia -laivan.

– Monet alueen yritykset ovat mukana tekemässä Aurora Botniasta maailman ympäristöystävällisintä ro-ro-alusta, joka sisältää alueemme parasta marine-osaamista. Laivan kotimaisuusastekin on huikeat 85 prosenttia.

Vesa Koivisto Suomen Malmijalostus Oy:stä esitteli akkuarvoketjua Suomessa ja muistutti, että sähköautojen kasvu jatkunee vahvana ja akkuja tarvitaan. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet olla osa arvoketjun rakentamista esimerkiksi raaka-aineiden jalostamisen osalta. Koivisto painotti myös, että ympäristöystävällisiä kuljetuksia tarvitaan.

– Raaka-aineet kulkevat monessa eri muodossa. Valtaosa suursäkeissä, mutta myös konttikuljetuksina. Nikkelisulfaatti bulkkitavarana, ja myös liuosmaisessa muodossa kuljetetaan, Koivisto listasi.

Wallenius Solin Jonas Wåhlin kertoi sekä heidän parantuneista aikatauluistaan, että varustamon uusista aluksista ja panostuksesta ympäristöystävällisempään merenkulkuun. Uusien LNG:llä kulkevien alusten myötä energiatehokkuus lisääntyy 57 prosenttia ja ne tuottavat 63 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja.

– Päästöjen vähentäminen tuo myös sosioekonomisia säästöjä, Wåhlin muistutti.

Olli Pohjanvirta Nurminen Logisticsista kertoi raidekuljetuksista Kiinaan ja painotti, että rautatiet ovat hyvä tapa kuljettaa.

– Viikoittainen reittimme Kiinaan vie keskimäärin 12 päivää. Junassa rahti on hyvin suojattu ja valvottu. Kapasiteetin lisääminen tällä reitillä on myös mahdollista. Lisäksi Helsingin Vuosaaresta voi hyvin jatkaa Vaasan alueelle esimerkiksi 21 kontin voimin ja yhdistämällä muihin kuljetusmuotoihin, esimerkiksi Wasalinen tarjontaan, jatkaa aina Narvikiin asti, Pohjanvirta kertoo.

Pohjanvirta myös toi esille, että vaatimus prosessien läpinäkyvyydestä rahtiliikenteessä on kasvanut.

– Rahtia lähettänyt asiakas haluaa tietää missä rahti liikkuu, ja Nurminen Logisticsilla on hyvät mahdollisuudet tuottaa tätä dataa, trackerit jokaisessa junassa. Näin voidaan tietää koska tavara on perillä ja jää arvuuttelu vähemmälle, hän toteaa.

VASEKin kehitysjohtaja Riitta Björkenheim muistutti tilaisuuden lopuksi, että seudulle rakennetaan akkuarvoketjun myötä kokonaan uutta logistiikkajärjestelmää.

– Juuri nyt tehdään valmisteluja Giga-alueen tieyhteyksiä varten, ja suunnittelutyöstä vastaa ELY-keskus hyvässä yhteistyössä molempien kuntien kanssa. Alueen sisäistä logistiikkaa kehitetään asiakastoiveiden mukaisesti ja yhtenä merkittävänä toiveena on yhdistää Giga-alue teollisuus- ja pistoraiteella raidekuljetuksiin. Myös laajoja logistiikka- ja tavaravirtaselityksiä tullaan teettämään, Björkenheim listasi ja toivoi huolitsijoilta ja kuljetusliikkeiltä aktiivisuutta yhteiseen kehittämiseen.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää