Gårds Smak Startian vuoden 2021 uusyrittäjä Vaasanseudulla

20.09.2021

IMG 1634Jonas ja Niklas Östman ottivat palkinnon vastaan Startian johtaja Tommi Virkamalta ja yritysneuvoja Olav Nylundilta.

Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vöyriläisyritys Gårds Smak Oy:n vuoden 2021 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Gårds Smakin nettikauppa perustettiin marraskuussa 2017 tavoitteenaan tuoda laaja valikoima eri elintarviketuottajien tuotteita saataville yhdestä ja samasta paikasta. Gårds Smakin yrittäjät, veljekset Niklas ja Jonas Östman, haluavat että asiakas voi helposti tilata lähituotettua ruokaa kotiin kuitenkaan unohtamatta ilmastoystävällisyyttä ja kestävyysnäkökulmaa. Asioidessaan heidän verkkokaupassaan kuluttajat saavat myös helposti selville, mistä ruoka on peräisin.

Kehittymishalu on huomattu

Gårds Smak valittiin vuoden uusyrittäjäksi, koska yrittäjillä oli selvästi aito halu kehittää toimintaansa.

–Tässä nähdään, että uuden sukupolven maanviljelijät uskaltavat investoida kannattavasti perinteisellä alalla ja yhteistyössä tuottajien kanssa. Ekologiset näkökulmat ja analysointikyky leimaavat näitä innovatiivisia yrittäjiä, sanoo Startian johtaja Tommi Virkama.

Virkaman mukaan myöskään yrityksen työllistävää vaikutusta alueelle ei voi unohtaa.

Kaikki sai alkunsa tilan Gårds Smak-maidosta

Ala oli jo tuttu, sillä Niklas ja Jonas olivat aloittaneet toimintansa myymällä ja toimittamalla oman tilansa maitoa ilman välikäsiä. Saatuaan idean suuremmasta nettikaupasta laajemmalla tuotevalikoimalla, he toimittavat nykyisin noin 500 erilaista elintarviketta suoraan asiakkaille keskimäärin neljä kertaa viikossa. Heillä on Pohjanmaalla 4 600 rekisteröitynyttä asiakasta. Omistajien lisäksi henkilökuntaan kuuluu vähintään kolme, sesonkiaikaan jopa kahdeksan, työntekijää, jotka jakavat Gårds Smakin vision ekologisesti kestävästä lähiruoasta.

Startian palvelut tukevat ja avustavat tulevia ja aloittelevia yrittäjiä mutta myös niitä, jotka haluavat edelleen kehittää omaa yritystoimintaansa koko yrityksen elinkaaren ajan. Kun Niklas otti yhteyttä Startian yritysneuvoja Olav Nylundiin, suunnitelmissa oli perustaa jakeluyhtiö tilan maidontuotannon lisäksi.

– He olivat valmiita aloittamaan, Nylund sanoo.

Gårds Smak on myös myöhemmin kääntynyt Vasekin puoleen yrityksen kehitysprojektin merkeissä.

IMG 1638Niklas ja Jonas sekä tuote, josta kaikki sai alkunsa.

Kiinnostus on suurta 

Kuluttajien kiinnostus lähituotettua ruokaa kohtaan on kasvanut ja lähiruoan tuottajia riittää.

– Tällä hetkellä meillä on enemmän nettikauppaamme mukaan haluavia tuottajia kuin mitä meillä on mahdollista ottaa mukaan. Mutta työskentelemme koko ajan sen eteen, että mahdollisimman moni voisi tulla mukaan, sanoo Niklas Östman.

Mikään ei ole ollut ennallaan sen jälkeen, kun koronakriisi saavutti Suomen, mutta Gårds Smakilla menee hyvin. Vaikka heidän liikeideansa toimi hyvin jo ennen pandemiaa, kasvoi yrityksen palvelun kysyntä voimakkaasti, kun ihmiset oppivat tilaamaan tuotteita kotiin pandemian aikana.

– Mutta ainahan on tietysti parantamisen varaa, Jonas huomauttaa.

Tällä hetkellä yritys toimittaa noin kolmenkymmenen muun tuottajan tuotteita ja aikoo laajentaa toimintaansa.

– Oikeastaan täytyy aina ajatella kaksi vuotta eteenpäin. Tulevaisuudessa toivelistalla on lisätä Gårds Smak- jakeluvarastoja yhdestä useampaan, paljastavat Niklas ja Jonas.

He eivät halua kuitenkaan olla pelkkä suuri jättivarasto, vaan he haluavat toiminnan pysyvän paikallisena ja joustavana myös tulevaisuudessa. Lisätäkseen tehokkuutta ja asiakasystävällisyyttä yritys kehittää jatkuvasti digitaalisia palveluitaan. Ruuan ostamisen netistä tulee olla niin yksinkertaista kuin mahdollista ja siihen Gårds Smak haluaa panostaa erottuakseen muista saman alan yrityksistä.

Gårds Smak on mukana valtakunnallisessa Vuoden uusyrittäjä -kilpailussa, jonka järjestää Suomen Uusyrityskeskukset ry (SUK).

Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä ja yleisön suosikki palkitaan 17.11.2021 Suomen Uusyrityskeskukset ry:n neuvottelukunnan kokouksen yhteydessä.

 Lataa kuva tästä: Kuva 1, Kuva 2

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Onnistunut yrityskauppa tuo isommat lihakset

19.10.2021 | Uutiset
Tänä keväänä insinööritoimisto ja alihankintayritys Esko Group siirtyi osaksi Scansoloa, ja puoli vuotta yrityskaupan tekemisen jälkeen käytännön työ fuusion toimeenpanossa on nyt täydessä vauhdissa. Useita palapelin paloja piti loksahdella paikoilleen ennen kuin kauppakirjat saatiin allekirjoitettua. Toimitusjohtaja Markku Rinnasto myöntääkin suoraan, että ilman VASEKin apua prosessi olisi ollut huomattavasti haastavampi.
Lue lisää

Yritykset uskovat lentomatkustuksen elpyvän – tarvetta useammille yhteyksille

19.10.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari toteuttivat lokakuussa lentokyselyn, joka lähetettiin noin 600 yritykselle Vaasan seudulla. Myös Vaasan Yrittäjät lähettivät kyselyn jäsenyrityksilleen. Kyselyyn saatiin vastaukset 207 yrityksestä Vaasan seudulta.
Lue lisää

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusia jäseniä VASEKin hallitukseen

14.10.2021 | Uutiset
VASEKin ylimääräinen yhtiökokous pidettiin 11.10. yhtiön omistajakuntien pyynnöstä. Omistajakunnat halusivat kuntavaalien jälkeen päivittää edustajiaan seudullisen kehitysyhtiön hallituksessa.
Lue lisää

Kestävästä johtajuudesta hyötyvät kaikki: työntekijä, työnantaja ja lopulta itse työ

14.10.2021 | Uutiset
Future Cleantech Solutions -hankkeen webinaarissa 7.10.2021 käsiteltiin kestävää johtajuutta muuttuvassa maailmassa luennoitsija, muutosjohtaja ja kouluttaja Ulrika Sedinin johdolla. Webinaarin moderaattorina toimi Future Cleantech Solutionsin kansainvälisen liiketoiminnan kehittäjä Jon Moraeus. Kiinnostus oli Merenkurkun molemmilla puolilla suurta; tilaisuuteen ilmoittautui yli 300 osallistujaa sekä Ruotsista että Suomesta.
Lue lisää

Vaasan seudulla on satoja avoimia työpaikkoja – yritykset houkuttelevat yhdessä osaajia

13.10.2021 | Uutiset
Kuusi Vaasan seudun yritystä ja organisaatiota sekä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Vaasan kaupunki panostavat yhteiseen rekrytointikampanjaan osaavan työvoiman saamiseksi seudulle. Mukana kampanjassa ovat Hitachi Energy, Mirka, Vaasan keskussairaala, Wapice, VEO ja Wärtsilä.
Lue lisää

Seuraava EnergyWeek maaliskuussa 2022

12.10.2021 | Uutiset
Pohjoismaiden merkittävin kansainvälinen energia-alan verkostoitumis- ja myyntitapahtuma EnergyWeek toteutuu jälleen 21.–25.3.2022, tällä kertaa viisipäiväisenä aiemman neljän sijaan. Rekisteröityminen tapahtumaan aukeaa ensi vuoden alussa, ja tapahtumaan on jo varmistettu lähes 200 näytteilleasettajaa. Tapahtumaan odotetaan edellisten EnergyWeek-tapahtumien tapaan tuhansia kävijöitä, ja vieraita ja puhujia odotetaan saapuvaksi yli 20 maasta.
Lue lisää

Kotihoidosta oman pesulan omistajaksi

05.10.2021 | Uutiset
Hiljattain rakennetusta hallista Isostakyröstä löydämme Katri Soisalon parhaillaan syöttämässä mattoja matonpesukoneeseen, joka myös on täysin uusi. Katri on vasta hiljattain, useiden kuukausien valmistelun jälkeen, päässyt käyntiin yrityksensä Yty-Pyykkärit kanssa.
Lue lisää

Yrittäjän vastuuta yrityksen taloudesta ei voi ulkoistaa – tilitoimisto on kullanarvoinen apu

04.10.2021 | Uutiset
Parhaimmillaan tilitoimisto on yrittäjälle ja etenkin uudelle yrittäjälle kullanarvoinen apu. Tilitoimisto voi hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpidon ja muita taloushallinnollisia tehtäviä, joten ei ole yhdentekevää, minkä tilitoimiston yritykselleen valitsee. Monet tilitoimistot tarjoavat muitakin palveluja kuin pelkkiä taloushallinnollisia palveluja. Yritysneuvojamme vinkkaavat tässä jutussa, mitä tilitoimiston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Lue lisää