Gårds Smak Startian vuoden 2021 uusyrittäjä Vaasanseudulla

20.09.2021

IMG 1634Jonas ja Niklas Östman ottivat palkinnon vastaan Startian johtaja Tommi Virkamalta ja yritysneuvoja Olav Nylundilta.

Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vöyriläisyritys Gårds Smak Oy:n vuoden 2021 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Gårds Smakin nettikauppa perustettiin marraskuussa 2017 tavoitteenaan tuoda laaja valikoima eri elintarviketuottajien tuotteita saataville yhdestä ja samasta paikasta. Gårds Smakin yrittäjät, veljekset Niklas ja Jonas Östman, haluavat että asiakas voi helposti tilata lähituotettua ruokaa kotiin kuitenkaan unohtamatta ilmastoystävällisyyttä ja kestävyysnäkökulmaa. Asioidessaan heidän verkkokaupassaan kuluttajat saavat myös helposti selville, mistä ruoka on peräisin.

Kehittymishalu on huomattu

Gårds Smak valittiin vuoden uusyrittäjäksi, koska yrittäjillä oli selvästi aito halu kehittää toimintaansa.

–Tässä nähdään, että uuden sukupolven maanviljelijät uskaltavat investoida kannattavasti perinteisellä alalla ja yhteistyössä tuottajien kanssa. Ekologiset näkökulmat ja analysointikyky leimaavat näitä innovatiivisia yrittäjiä, sanoo Startian johtaja Tommi Virkama.

Virkaman mukaan myöskään yrityksen työllistävää vaikutusta alueelle ei voi unohtaa.

Kaikki sai alkunsa tilan Gårds Smak-maidosta

Ala oli jo tuttu, sillä Niklas ja Jonas olivat aloittaneet toimintansa myymällä ja toimittamalla oman tilansa maitoa ilman välikäsiä. Saatuaan idean suuremmasta nettikaupasta laajemmalla tuotevalikoimalla, he toimittavat nykyisin noin 500 erilaista elintarviketta suoraan asiakkaille keskimäärin neljä kertaa viikossa. Heillä on Pohjanmaalla 4 600 rekisteröitynyttä asiakasta. Omistajien lisäksi henkilökuntaan kuuluu vähintään kolme, sesonkiaikaan jopa kahdeksan, työntekijää, jotka jakavat Gårds Smakin vision ekologisesti kestävästä lähiruoasta.

Startian palvelut tukevat ja avustavat tulevia ja aloittelevia yrittäjiä mutta myös niitä, jotka haluavat edelleen kehittää omaa yritystoimintaansa koko yrityksen elinkaaren ajan. Kun Niklas otti yhteyttä Startian yritysneuvoja Olav Nylundiin, suunnitelmissa oli perustaa jakeluyhtiö tilan maidontuotannon lisäksi.

– He olivat valmiita aloittamaan, Nylund sanoo.

Gårds Smak on myös myöhemmin kääntynyt Vasekin puoleen yrityksen kehitysprojektin merkeissä.

IMG 1638Niklas ja Jonas sekä tuote, josta kaikki sai alkunsa.

Kiinnostus on suurta 

Kuluttajien kiinnostus lähituotettua ruokaa kohtaan on kasvanut ja lähiruoan tuottajia riittää.

– Tällä hetkellä meillä on enemmän nettikauppaamme mukaan haluavia tuottajia kuin mitä meillä on mahdollista ottaa mukaan. Mutta työskentelemme koko ajan sen eteen, että mahdollisimman moni voisi tulla mukaan, sanoo Niklas Östman.

Mikään ei ole ollut ennallaan sen jälkeen, kun koronakriisi saavutti Suomen, mutta Gårds Smakilla menee hyvin. Vaikka heidän liikeideansa toimi hyvin jo ennen pandemiaa, kasvoi yrityksen palvelun kysyntä voimakkaasti, kun ihmiset oppivat tilaamaan tuotteita kotiin pandemian aikana.

– Mutta ainahan on tietysti parantamisen varaa, Jonas huomauttaa.

Tällä hetkellä yritys toimittaa noin kolmenkymmenen muun tuottajan tuotteita ja aikoo laajentaa toimintaansa.

– Oikeastaan täytyy aina ajatella kaksi vuotta eteenpäin. Tulevaisuudessa toivelistalla on lisätä Gårds Smak- jakeluvarastoja yhdestä useampaan, paljastavat Niklas ja Jonas.

He eivät halua kuitenkaan olla pelkkä suuri jättivarasto, vaan he haluavat toiminnan pysyvän paikallisena ja joustavana myös tulevaisuudessa. Lisätäkseen tehokkuutta ja asiakasystävällisyyttä yritys kehittää jatkuvasti digitaalisia palveluitaan. Ruuan ostamisen netistä tulee olla niin yksinkertaista kuin mahdollista ja siihen Gårds Smak haluaa panostaa erottuakseen muista saman alan yrityksistä.

Gårds Smak on mukana valtakunnallisessa Vuoden uusyrittäjä -kilpailussa, jonka järjestää Suomen Uusyrityskeskukset ry (SUK).

Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä ja yleisön suosikki palkitaan 17.11.2021 Suomen Uusyrityskeskukset ry:n neuvottelukunnan kokouksen yhteydessä.

 Lataa kuva tästä: Kuva 1, Kuva 2

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää