Gårds Smak Startian vuoden 2021 uusyrittäjä Vaasanseudulla

20.09.2021

IMG 1634Jonas ja Niklas Östman ottivat palkinnon vastaan Startian johtaja Tommi Virkamalta ja yritysneuvoja Olav Nylundilta.

Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vöyriläisyritys Gårds Smak Oy:n vuoden 2021 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Gårds Smakin nettikauppa perustettiin marraskuussa 2017 tavoitteenaan tuoda laaja valikoima eri elintarviketuottajien tuotteita saataville yhdestä ja samasta paikasta. Gårds Smakin yrittäjät, veljekset Niklas ja Jonas Östman, haluavat että asiakas voi helposti tilata lähituotettua ruokaa kotiin kuitenkaan unohtamatta ilmastoystävällisyyttä ja kestävyysnäkökulmaa. Asioidessaan heidän verkkokaupassaan kuluttajat saavat myös helposti selville, mistä ruoka on peräisin.

Kehittymishalu on huomattu

Gårds Smak valittiin vuoden uusyrittäjäksi, koska yrittäjillä oli selvästi aito halu kehittää toimintaansa.

–Tässä nähdään, että uuden sukupolven maanviljelijät uskaltavat investoida kannattavasti perinteisellä alalla ja yhteistyössä tuottajien kanssa. Ekologiset näkökulmat ja analysointikyky leimaavat näitä innovatiivisia yrittäjiä, sanoo Startian johtaja Tommi Virkama.

Virkaman mukaan myöskään yrityksen työllistävää vaikutusta alueelle ei voi unohtaa.

Kaikki sai alkunsa tilan Gårds Smak-maidosta

Ala oli jo tuttu, sillä Niklas ja Jonas olivat aloittaneet toimintansa myymällä ja toimittamalla oman tilansa maitoa ilman välikäsiä. Saatuaan idean suuremmasta nettikaupasta laajemmalla tuotevalikoimalla, he toimittavat nykyisin noin 500 erilaista elintarviketta suoraan asiakkaille keskimäärin neljä kertaa viikossa. Heillä on Pohjanmaalla 4 600 rekisteröitynyttä asiakasta. Omistajien lisäksi henkilökuntaan kuuluu vähintään kolme, sesonkiaikaan jopa kahdeksan, työntekijää, jotka jakavat Gårds Smakin vision ekologisesti kestävästä lähiruoasta.

Startian palvelut tukevat ja avustavat tulevia ja aloittelevia yrittäjiä mutta myös niitä, jotka haluavat edelleen kehittää omaa yritystoimintaansa koko yrityksen elinkaaren ajan. Kun Niklas otti yhteyttä Startian yritysneuvoja Olav Nylundiin, suunnitelmissa oli perustaa jakeluyhtiö tilan maidontuotannon lisäksi.

– He olivat valmiita aloittamaan, Nylund sanoo.

Gårds Smak on myös myöhemmin kääntynyt Vasekin puoleen yrityksen kehitysprojektin merkeissä.

IMG 1638Niklas ja Jonas sekä tuote, josta kaikki sai alkunsa.

Kiinnostus on suurta 

Kuluttajien kiinnostus lähituotettua ruokaa kohtaan on kasvanut ja lähiruoan tuottajia riittää.

– Tällä hetkellä meillä on enemmän nettikauppaamme mukaan haluavia tuottajia kuin mitä meillä on mahdollista ottaa mukaan. Mutta työskentelemme koko ajan sen eteen, että mahdollisimman moni voisi tulla mukaan, sanoo Niklas Östman.

Mikään ei ole ollut ennallaan sen jälkeen, kun koronakriisi saavutti Suomen, mutta Gårds Smakilla menee hyvin. Vaikka heidän liikeideansa toimi hyvin jo ennen pandemiaa, kasvoi yrityksen palvelun kysyntä voimakkaasti, kun ihmiset oppivat tilaamaan tuotteita kotiin pandemian aikana.

– Mutta ainahan on tietysti parantamisen varaa, Jonas huomauttaa.

Tällä hetkellä yritys toimittaa noin kolmenkymmenen muun tuottajan tuotteita ja aikoo laajentaa toimintaansa.

– Oikeastaan täytyy aina ajatella kaksi vuotta eteenpäin. Tulevaisuudessa toivelistalla on lisätä Gårds Smak- jakeluvarastoja yhdestä useampaan, paljastavat Niklas ja Jonas.

He eivät halua kuitenkaan olla pelkkä suuri jättivarasto, vaan he haluavat toiminnan pysyvän paikallisena ja joustavana myös tulevaisuudessa. Lisätäkseen tehokkuutta ja asiakasystävällisyyttä yritys kehittää jatkuvasti digitaalisia palveluitaan. Ruuan ostamisen netistä tulee olla niin yksinkertaista kuin mahdollista ja siihen Gårds Smak haluaa panostaa erottuakseen muista saman alan yrityksistä.

Gårds Smak on mukana valtakunnallisessa Vuoden uusyrittäjä -kilpailussa, jonka järjestää Suomen Uusyrityskeskukset ry (SUK).

Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä ja yleisön suosikki palkitaan 17.11.2021 Suomen Uusyrityskeskukset ry:n neuvottelukunnan kokouksen yhteydessä.

 Lataa kuva tästä: Kuva 1, Kuva 2

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää