Future Workshop: Menestyksen avaimet kohtuudesta?

17.05.2016

Vaasassa jo kymmenennen kerran järjestetyssä tulevaisuusfoorumi Future Workshopissa pohdittiin tänä vuonna menestyksen avaimia. Aiemmista vuosista poiketen seminaari järjestettiin aamupäivällä, mikä vaikutti kuulijamäärään positiivisesti: Vaasan kaupungintalon juhlasali oli ääriään myöten täynnä uusia ja vanhoja vaasanseutulaisia kasvoja.

hakkinen juha 500px

Future Workshop -seminaarin avasi Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen.

Pääpuhujana tilaisuudessa oli Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja Erkki Liikanen. Dynamiikkaa Suomen talouteen saadaan hänen mukaansa sillä, että tehdään kasvumahdollisuuksia vahvistavia rakenteellisia uudistuksia, pysäytetään julkisen velan kasvu ja parannetaan kustannuskilpailukykyä. Näillä eväillä saadaan lisää tuotantoa ja työllisyyttä, jotka puolestaan mahdollistavat investoinnit.

Wärtsilä Oyj:n konsernijohtaja Jaakko Eskola muistutti kuulijoita siitä, mitkä kaikki asiat Suomessa ovat hyvin. Perusteet ovat kunnossa, jolloin periaatteessa myös edellytykset toimivalle yritystoiminnalle ovat olemassa. Hänen mukaansa yritysten pitäisi tulla Vaasaan katsomaan, miksi täällä yrityksille asiat ovat niin hyvin! Eskola korosti, että yritystoiminnan panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen eivät enää ole yksistään t&k-osaston vastuulla, vaan avoimuus yritystoiminnassa ottaa kaikki mukaan kehittämään uutta.

panelistit kaukaa edesta 724pxPaneelikeskustelua seurasi täysi salillinen yleisöä.

Paneelikeskusteluun menestyksen avaimista yleisön virittelivät esityksillään Vaasan Entrepreneurship Societyn puheenjohtaja Miika Huttunen, Snellman Oy Ab:n konsernijohtaja Leena Laitinen, MDI:n hallituksen puheenjohtaja Janne Antikainen, Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura ja talouspoliittinen asiantuntija Johnny Åkerholm:

Huttunen toi tulevaisuusseminaariin kaivattua nuorta otetta. Hänen teeseistään yrittäjyyden sukupolvimurros pääajatuksenaan ”epäonnistuminen on oppimisprosessi” tekee oleellisen eron edellisiin sukupolviin. Tulevaisuudessa tarvitaan Huttusen mukaan laajaa osaamista, jossa osataan muutakin ”kuin opintojen pääaine”. Lisäksi hän peräänkuulutti antamisen kulttuuria ja opinahjoihin selkeämpää yhteyttä teorian ja rahan ansaitsemisen välille.

IMG 2648 600pxTulevaisuusseminaarissa ääneen pääsi myös nuorten ammattilaisten näkökulma. Miika Huttunen VESiltä herätteli seminaariyleisöä paitsi ajatuksillaan myös muista puhujista erottuvalla esiintymisellään.

 Laitisen mukaan yksi menestyksen salaisuus on johtaa asiakkaita asiakkaan näkökulmasta. Menestystä tukevassa kulttuurissa yrityksellä on selkeä strategia ja suunta, ja se osaa välittää henkilökunnalleen yrityksen arvot ja tavoitteet. Hän korosti kollektiivista johtamista ja oikeiden ihmisten valitsemista oikeille paikoille johtamisessa.

Janne Antikainen kiitteli järjestäjien uskallusta käyttää yhdessä sanoja ”menestys” ja ”aluepolitiikka”. Perinteisessä aluepolitiikassa eivät menestyksen avaimet häneen mukaansa voi olla, mutta mukaansa tempaava aluekehittäminen voi olla menestyksekästä. Hän loi näyttämällään muuttoliikematriisillaan historiallisen katsauksen aluepolitiikan vuosikymmeniin ja korosti, että alueiden menestyksen tulevaisuudessa ratkaisevat ihmiset ja heidän aktiivisuutensa. Lisäksi Antikainen esitteli oman kaavansa Suomeen nousuun saattamiseen: 1 visio – 10 maakuntaa – 100 kuntaa – 1000 ihmisten toimintaympäristöä, paikallista moottoria.

Simo Peura tarjosi yleisölle syvällistä pohdittavaa etsiessään menestyksen avaimia yhteisöllisyydestä ja kristillisestä etiikasta. Hän herätteli miettimään, ovatko menestyksen avaimet kohtuudessa, ja jos ovat, niin mistä mittari kohtuuden kasvuun? Esimerkkeinä siitä, miten luterilainen usko korostaa kohtuutta sekä elämistä ja toimimista toisten hyväksi, hän viittasi muiden puhujien esityksiin. Menestyksestä ei hänen mukaansa voi puhua ilman rauhaa; menestys on ensisijaisesti rauhan vaalimista. Hurjinkaan talouskasvu ei ole menestystä, jos se tehdään luonnon tai tulevien sukupolvien kustannuksella.

peura simo 400pxSeminaarin pysähdyttävimmästä puheenvuorosta vastasi Lapua hiippakunnan piispa Simo Peura: Yleisö kuunteli hänen loppuyhteenvetoaan täysin ääneti, henkeään pidättäen.

Johnny Åkerholm jakoi usean muun puhujan toteamuksen siitä, että Suomella ei tällä hetkellä ole visiota. Menestyksen avaimet ovat silti meillä suomalaisilla: tulevaisuus on osaamista hyödyntävissä tuotteissa ja palveluissa. Koulutusta, tutkimusta ja kehittämistä ei tule vähentää vaan tehostaa ja luoda edellytyksiä uusien toimintojen syntymiselle. Nuoriin pitää panostaa, ja markkinoiden ohjaukseen laatia läpinäkyvät pelisäännöt.

Paneelikeskustelun juonsi Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa, joka ohjasi keskustelua johtamisesta ja valtion roolista ja vallasta yhteisöllisyyteen. Simo Peura sai yleisöltä aplodit kysymyksellään, mitä kilpailua Vaasan ja Seinäjoen välillä oikeastaan on? Yhteen hiileen puhaltaminen yli maakuntarajojen kun hänen mukaansa on vielä näkemättä. Åkerholm puolestaan muistutti siitä, että Pohjanmaalla kateus lienee keskeinen voimavara, mutta se voi myös heijastua eripuraisuutena.

Vaasan seudulla on pitkä perinne maahanmuuttajien kotouttamisessa, mihin osansa on paitsi kaksikielisyydellä myös vahvalla yhteisöllisyydellä: jos yhteisö on sisällöllisesti vahva, sen on helpompi vastaanottaa muualta tulevat. Panelistien puheenvuoroissa tuli esiin myös Suomen kielteinen ilmapiiri, joka houkuttelee monia lähtemään ulkomaille. ”Aivokierron” puolesta puhuivat Antikainen ja Huttunen, joista jälkimmäinen muistutti jakamisen kulttuurin periaatteesta: jos annat itsestäsi niin saat aina takaisin.

Future Workshopin järjestivät yhteistyössä Pohjanmaan kauppakamari, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja sanomalehti Pohjalainen.

Seminaarin esitykset ovat luettavissa Pohjanmaan kauppakamarin sivuilla

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

20.06.2022 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28, 29 ja 30 eli 11.–29.7.2022. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 4.7.–31.7.2022.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää

VASEK kestävällä tiellä

10.06.2022 | Uutiset
VASEK sai strategiansa mukaisesti vuoden 2021 lopussa valmiiksi vastuullisuussuunnitelmansa. VASEKin vastuullisuustyöryhmän johdolla koko henkilöstö osallistettiin keväällä 2021 valitsemaan omalle organisaatiolle kolme päätavoitetta sekä niiden alatavoitteet YK:n kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta (Agenda 2030). Yhdessä päätettiin sitoutua noudattamaan jokapäiväisessä arjessa ja valinnoissa sukupuolten tasa-arvoa, eriarvoisuuden vähentämistä ja vastuullista kuluttamista koskevia tavoitteita.
Lue lisää