From Koskö with love – Alicia kehrää lähituotettua lankaa Koskö Millissä

16.12.2019

Kosko6Alicia Trezise-Segervallin kehräämö toimii vanhassa koulurakennuksessa.

Alicia Trezise-Segervall vaihtoi australialaisen Sydneyn lämmön ja liikenneruuhkat neljään vuodenaikaan ja suomalaisen Mustasaaren rauhaan. Rakkaus sai hänet muuttamaan tänne ja kiinnostus käsitöitä kohtaan sai hänet perustamaan Koskö Mill -nimisen kehräämön Koskön kylän vanhaan koulurakennukseen.

– Australialaisen koulujärjestelmän mukaisesti kaikki tekevät laajan lopputyön 15 vuoden ikäisenä. Minä päädyin valmistamaan vanhanaikaisen teatteripuvun, minkä vuoksi jouduin opettelemaan, miten langan kehrääminen ja kankaan kutominen tehdään alusta lähtien entisaikojen tapaan. Siitä se innostus kaikkeen tähän lähti, Alicia kertoo.

Kosko1Alicia tekee lähes kaiken itse villojen pesemisestä ja kehräämisestä myymiseen asti.

Pikakelaus Australian lämmöstä ja kouluprojektista Suomeen ja vuoteen 2015 vie meidät päivään, jolloin Alicia sai naapurilta pienen määrän lampaanvillaa, jonka hän tahtoi saada karstatuksi kehrätyksi. Villaa oli kuitenkin niin vähän, että mikään suomalainen kehräämö ei ottanut niin pientä erää käsiteltäväkseen.

Alicia päätti itse hankkia käytetyn karstauskoneen, ja perehdyttyään aiheeseen hieman tarkemmin hän hankki myös muita koneita ja omisti lopulta kokonaisen kehräämön. Koneisto on peräisin 1940-luvulta eikä sitä ole juurikaan modernisoitu tähän päivään mennessä.

Kosko21940-luvulta peräisin olevia koneita ei ole juurikaan tarvinnut modernisoida.

Nykyään Alicia pyörittää Koskö Millin yritystoimintaa, joka koostuu kahdesta yhtä suuresta osa-alueesta: valmiiden lankojen ja käsityötarvikkeiden myyminen sekä lampaanvillan kehrääminen asiakastyönä. Koskö Millin myymälästä tuotteita ostavat asiakkaat tulevat pääasiassa lähialueelta, mutta kehräämöasiakkaita Alicialla on ympäri Suomea, Ruotsia ja jopa Norjassa asti.

Kosko5

– Erityistä minun langoissa on jokaisen vyyhdin vyötteeseen merkittävä, kyseisen villan kulkema matka kilometreissä. Suuri osa lankavalikoimasta on tuotettu hyvin lähellä ja sen asiakas voi itse tarkistaa vyötteestä. Kehräämölläni ei ole ympäristösertifikaattia, mutta käytämme kaikessa toiminnassamme mahdollisimman vähän kemikaaleja. Tuotannosta ei synny oikeastaan yhtään jätettä, sillä annan kehrättäväksi kelpaamattomat, likaiset villantähteet lannoitteeksi, Alicia selittää.

Alicia sai tukea muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien laatimiseen Startian ja VASEKin yritysneuvojilta yritystä perustaessaan. Suomen- ja ruotsinkieliset lomakkeet vaikeine sanoineen aiheuttivat päänvaivaa, mutta siinäkin yritysneuvoja pystyi auttamaan. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin voida pallotella ideoita jonkun kanssa ja saada palautetta liiketoimintasuunnitelmasta ja tuotteiden hinnoittelusta.

– Oli hyvä, että joku huomautti, jos keksin aivan hulluja ideoita, Alicia nauraa, ja jatkaa:

– Ylipäätään tässä yrityksen pyörittämisessä on ollut aika kova homma. Minulla on oma kirjanpitäjä ja aina välillä otan harjoittelijan inventoimaan ja tekemään pikkuaskareita, muutoin teen kaiken itse. Mutta en valita: yrittäjyys ja elämä täällä Koskössä tuntuvat hyvältä.

Kosko3Koskö Millin myymälässä myydään lankoja ja erilaisia käsityötarvikkeita.

Alician mukaan suomalaisten kehräämöiden määrä on vähentynyt viime vuosian, mutta kuluttajat ovat yhä tietoisempia valinnoistaan, mitä langan alkuperään, hiilijalanjälkeen ja ympäristöystävällisyyteen tulee. Lähituotetut langat alkavat olla pienimuotoinen ilmiö käsityöharrastajien parissa, ja sen täytyy tietää pelkkää hyvää Koskö Millille.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Elisa Havuselasta Isännöintipalvelu Hissan uusi omistaja

24.01.2020 | Uutiset
Vuoden vaihteessa toteutui pitkään suunniteltu ja hyvin valmisteltu omistajanvaihdos vuonna 1983 perustetussa vaasalaisyrityksessä Isännöintipalvelu Hissa Oy:ssä. Omistaja Juha Hissa, joka pyöritti yritystä 20 vuoden ajan, luovutti omistajuuden Elisa Havuselalle ja jatkaa itse osa-aikaisena työntekijänä yrityksessä.
Lue lisää

Kevytyrittäjänäkään ei kannata tehdä virheitä, jotka olisivat vältettävissä

24.01.2020 | Uutiset
Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa, ja onko se nimestään huolimatta ollenkaan yrittäjyyttä? Kevytyrittäjyydestä on tullut yksi suosittu tapa alkaa yrittäjäksi, sillä se sopii hyvin sivutoimiseen työhön, esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella.
Lue lisää

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Uutiset
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Lue lisää

Riima Oy hoitaa markkinointiviestinnän yrittäjähenkisellä otteella

16.01.2020 | Uutiset
Vuonna 2016 perustettu Riima Oy on täyden palvelun mainostoimisto. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea, mitä yritys tai organisaatio voi markkinointiviestinnän saralla tarvita: painotuotteet, digitaalisen markkinoinnin tuotteet ja verkkosivut sekä brändi- ja strategiasuunnittelu. Riima liittyi loppuvuodesta 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon, ja tarjoaa markkinointipalveluita aloittaville yrityksille suunnattuina paketteina.
Lue lisää

VASEK siirtyy käyttämään Vaasan seudun tapahtumakalenteria

15.01.2020 | Uutiset
VASEKilla on jo usean vuoden ajan ollut kotisivuillaan tapahtumakalenteri, jonne on kerätty VASEKin omien tilaisuuksien lisäksi muita seudulla tapahtuvia seminaareja, kursseja ja koulutuksia, infotilaisuuksia, messuja sekä muita erilaisia yrittäjiä, liike-elämää ja seudun organisaatioita kiinnostavia tilaisuuksia. Nyt oman tapahtumakalenterin ylläpitäminen on kuitenkin jäänyt tarpeettomaksi, sillä Vaasan seudun verkkopalvelun uusittu, entistä toimivampi ja kattavampi tapahtumakalenteri tarjoaa tehokkaan kanavan myös yrittäjiä ja työelämää...
Lue lisää

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Uutiset
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Lue lisää

Haemme korkeakouluharjoittelijaa kevääksi ja kesäksi 2020 viestinnän eri tehtäviin

10.01.2020 | Uutiset
Tarvitsemme sinun apuasi energia-alan huipputapahtuman EnergyWeek 2020 järjestelytehtävissä sekä EnergyVaasan viestintään eri kanavissa. Toimit EnergyVaasan Communications & Brand Managerin apuna ja tuotat some-sisältöjä, markkinointimateriaalia sekä tiedotteita ja markkinointitekstejä.
Lue lisää

Julia auttaa yritysasiakkaitaan sanomaan KYLLÄ

07.01.2020 | Uutiset
Oma yritys oli Julia Olinille kaukainen ja epärealistinen haave, kunnes hän eräänä päivänä päätti piipahtaa Uusyrityskeskus Startiassa. Yhtäkkiä kaikki kävi todella nopeasti, ja YES Communications-yrityksestä tuli totta. Käynnistysvaihe meni yli odotusten, ja Julia näkeekin, että hänen tarjoamilleen palveluille on selkeästi tarvetta.
Lue lisää