From Koskö with love – Alicia kehrää lähituotettua lankaa Koskö Millissä

16.12.2019

Kosko6Alicia Trezise-Segervallin kehräämö toimii vanhassa koulurakennuksessa.

Alicia Trezise-Segervall vaihtoi australialaisen Sydneyn lämmön ja liikenneruuhkat neljään vuodenaikaan ja suomalaisen Mustasaaren rauhaan. Rakkaus sai hänet muuttamaan tänne ja kiinnostus käsitöitä kohtaan sai hänet perustamaan Koskö Mill -nimisen kehräämön Koskön kylän vanhaan koulurakennukseen.

– Australialaisen koulujärjestelmän mukaisesti kaikki tekevät laajan lopputyön 15 vuoden ikäisenä. Minä päädyin valmistamaan vanhanaikaisen teatteripuvun, minkä vuoksi jouduin opettelemaan, miten langan kehrääminen ja kankaan kutominen tehdään alusta lähtien entisaikojen tapaan. Siitä se innostus kaikkeen tähän lähti, Alicia kertoo.

Kosko1Alicia tekee lähes kaiken itse villojen pesemisestä ja kehräämisestä myymiseen asti.

Pikakelaus Australian lämmöstä ja kouluprojektista Suomeen ja vuoteen 2015 vie meidät päivään, jolloin Alicia sai naapurilta pienen määrän lampaanvillaa, jonka hän tahtoi saada karstatuksi kehrätyksi. Villaa oli kuitenkin niin vähän, että mikään suomalainen kehräämö ei ottanut niin pientä erää käsiteltäväkseen.

Alicia päätti itse hankkia käytetyn karstauskoneen, ja perehdyttyään aiheeseen hieman tarkemmin hän hankki myös muita koneita ja omisti lopulta kokonaisen kehräämön. Koneisto on peräisin 1940-luvulta eikä sitä ole juurikaan modernisoitu tähän päivään mennessä.

Kosko21940-luvulta peräisin olevia koneita ei ole juurikaan tarvinnut modernisoida.

Nykyään Alicia pyörittää Koskö Millin yritystoimintaa, joka koostuu kahdesta yhtä suuresta osa-alueesta: valmiiden lankojen ja käsityötarvikkeiden myyminen sekä lampaanvillan kehrääminen asiakastyönä. Koskö Millin myymälästä tuotteita ostavat asiakkaat tulevat pääasiassa lähialueelta, mutta kehräämöasiakkaita Alicialla on ympäri Suomea, Ruotsia ja jopa Norjassa asti.

Kosko5

– Erityistä minun langoissa on jokaisen vyyhdin vyötteeseen merkittävä, kyseisen villan kulkema matka kilometreissä. Suuri osa lankavalikoimasta on tuotettu hyvin lähellä ja sen asiakas voi itse tarkistaa vyötteestä. Kehräämölläni ei ole ympäristösertifikaattia, mutta käytämme kaikessa toiminnassamme mahdollisimman vähän kemikaaleja. Tuotannosta ei synny oikeastaan yhtään jätettä, sillä annan kehrättäväksi kelpaamattomat, likaiset villantähteet lannoitteeksi, Alicia selittää.

Alicia sai tukea muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien laatimiseen Startian ja VASEKin yritysneuvojilta yritystä perustaessaan. Suomen- ja ruotsinkieliset lomakkeet vaikeine sanoineen aiheuttivat päänvaivaa, mutta siinäkin yritysneuvoja pystyi auttamaan. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin voida pallotella ideoita jonkun kanssa ja saada palautetta liiketoimintasuunnitelmasta ja tuotteiden hinnoittelusta.

– Oli hyvä, että joku huomautti, jos keksin aivan hulluja ideoita, Alicia nauraa, ja jatkaa:

– Ylipäätään tässä yrityksen pyörittämisessä on ollut aika kova homma. Minulla on oma kirjanpitäjä ja aina välillä otan harjoittelijan inventoimaan ja tekemään pikkuaskareita, muutoin teen kaiken itse. Mutta en valita: yrittäjyys ja elämä täällä Koskössä tuntuvat hyvältä.

Kosko3Koskö Millin myymälässä myydään lankoja ja erilaisia käsityötarvikkeita.

Alician mukaan suomalaisten kehräämöiden määrä on vähentynyt viime vuosian, mutta kuluttajat ovat yhä tietoisempia valinnoistaan, mitä langan alkuperään, hiilijalanjälkeen ja ympäristöystävällisyyteen tulee. Lähituotetut langat alkavat olla pienimuotoinen ilmiö käsityöharrastajien parissa, ja sen täytyy tietää pelkkää hyvää Koskö Millille.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää

Elisa Havuselasta Isännöintipalvelu Hissan uusi omistaja

24.01.2020 | Uutiset
Vuoden vaihteessa toteutui pitkään suunniteltu ja hyvin valmisteltu omistajanvaihdos vuonna 1983 perustetussa vaasalaisyrityksessä Isännöintipalvelu Hissa Oy:ssä. Omistaja Juha Hissa, joka pyöritti yritystä 20 vuoden ajan, luovutti omistajuuden Elisa Havuselalle ja jatkaa itse osa-aikaisena työntekijänä yrityksessä.
Lue lisää