Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022

IMG 2923 paakuva pieni pystyAloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.

Yrittäjäpalveluiden myyntiryhmän päällikkö Miro Laitinen kertoo, että noin 70 yritys- ja kotitalousvakuuttamisen asiantuntijaa palvelee yrityksiä Vaasan Fenniassa.

Uusi, elinkaarensa alussa oleva yritys tarvitsee tulevaisuutensa turvaamiseksi toimialasta ja tilanteesta riippuen erilaisia vakuutuksia. Laitisen mukaan aloittavan yrittäjän kanssa pitää aina käydä läpi erityisesti lakisääteisen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) sisältö.

– Siitä lähdetään ja katsotaan, minkä tyyppisiä vapaaehtoisia vakuutuksia tarvitaan lisäksi. Lähtökohtaisesti aloittavien yrittäjien kanssa sosiaaliturva pitää käydä tarkasti läpi, koska jos henkilö on ollut aiemmin töissä palkansaajana, sitä ei ole tarvinnut murehtia.

–  Lisäksi yrittäjän tapaturmavakuutus on kyllä hyvä vakuutus; en itse yrittäjänä lähtisi ilman sitä liikenteeseen, lisää PK-yrityssegmentin myyntitiimistä vastaava myyntiryhmän päällikkö Annika Sjöblom.

Vakuutustarpeet saattavat muuttua yrityksen toiminnan vakiintuessa ja sen kasvaessa. Asiantuntijuutta tarvitaan enemmän, kun vakuutettujen kohteiden määrä kasvaa suureksi. Siksi on tärkeää katsoa vakuutusasiat läpi säännöllisesti asiantuntijan kanssa.

Riskeistä pitää olla tietoinen

Moni vakuuttaa esimerkiksi auton paremmin kuin itsensä. Koneet ja kalusto ovat kuitenkin itselle sattuvan vahingon sattuessa toissijaisia, muistuttaa Sjöblom.

– Asioita pitää miettiä alussa monipuolisesti, ettei tule yllätyksiä. Aloittava yrittäjä pyrkii tietenkin tarkasti miettimään, minne euronsa laittaa, mutta esimerkiksi henki- ja sairaskuluvakuutuksesta ei kannata säästää. Asiakas toki päättää aina itse, mitä vakuuttaa. Vakuutusyhtiön vastuulla on käydä asiat huolellisesti asiakkaan kanssa läpi, että he ainakin tietävät millaisen riskin ottavat, jos jättävät itsensä vakuuttamatta, Sjöblom toteaa.

Mikäli yrityksellä on palkattuja työntekijöitä, täytyy myös muistaa huolehtia työntekijöiden vakuutuksista. Etenkin nykyään yrittäjän kannattaa ottaa huomioon se, että työntekijät tulee vakuutettua myös vapaa-ajalla, koska monet tekevät paljon etätöitä.

– Etätöissä työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä; jos nouset koneelta ja kävelet hakemaan kahvia ja kompastut, on vaikea rajata, olitko töissä vai vapaalla, Laitinen huomauttaa.

Sjöblomin mukaan monen yrityksen haasteena on työntekijöiden sitouttaminen, mutta myös rekrytointi. Yritystoiminnan edetessä ja toiminnan laajentuessa on hyvä miettiä henkilöstön turvaa vähän laajemmin. Sairaskuluvakuutukset työnantajan ottamina ei ole itsestään selvyyksiä. Monelle työntekijälle voi olla ratkaisevaa, että pystyy hoidattamaan itsensä työnantajan ottamalla ryhmäsairausvakuutuksella, joka ei rajaa olemassa olevia sairauksia pois.

toimistokuva pienempiMiro Laitinen työssään

Yrittäjän aika on rahaa

Laitinen ja Sjöblom kehottavat aloittavan yrittäjää miettimään vakuutusasioita jo liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään. Vakuutusyhtiöön voi sitten olla yhteydessä ja sopia henkilökohtaisen tapaamisen joko verkkotapaamisena tai konttorilla.

Monikanavaisuus on päivän sana ja monet haluavat olla yhteydessä nimenomaan verkon kautta. Yrittäjät ovat kiireisiä, jolloin heille on helpompaa ottaa yhteyttä verkkotapaamisen kautta ilman turhaa ajankulua matkoihin ja parkkeeraukseen. Mutta asiakkaalla on aina mahdollisuus tavata myös henkilökohtaisesti; mitä isompia asioita käsitellään, sitä enemmän halutaan tavata kasvokkain.

– Tärkeintä aloittavalle yrittäjälle on se, että hän pääsee helposti valitsemallaan tavalla keskustelemaan asioistaan henkilökohtaisesti ja tätä kautta ymmärtää kaikki mahdolliset riskit. Jos yrittää selvittää asioita itse pelkkien verkkosivujen avulla, voi mennä helposti sekaisin. Asiantuntija on paras lähde auttamaan. Keneen tahansa meistä täällä Fennialla voi ottaa yhteyttä, ja saa varmasti palvelua ja neuvontaa, Laitinen ja Sjöblom päättävät.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää