Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022

IMG 2923 paakuva pieni pystyAloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.

Yrittäjäpalveluiden myyntiryhmän päällikkö Miro Laitinen kertoo, että noin 70 yritys- ja kotitalousvakuuttamisen asiantuntijaa palvelee yrityksiä Vaasan Fenniassa.

Uusi, elinkaarensa alussa oleva yritys tarvitsee tulevaisuutensa turvaamiseksi toimialasta ja tilanteesta riippuen erilaisia vakuutuksia. Laitisen mukaan aloittavan yrittäjän kanssa pitää aina käydä läpi erityisesti lakisääteisen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) sisältö.

– Siitä lähdetään ja katsotaan, minkä tyyppisiä vapaaehtoisia vakuutuksia tarvitaan lisäksi. Lähtökohtaisesti aloittavien yrittäjien kanssa sosiaaliturva pitää käydä tarkasti läpi, koska jos henkilö on ollut aiemmin töissä palkansaajana, sitä ei ole tarvinnut murehtia.

–  Lisäksi yrittäjän tapaturmavakuutus on kyllä hyvä vakuutus; en itse yrittäjänä lähtisi ilman sitä liikenteeseen, lisää PK-yrityssegmentin myyntitiimistä vastaava myyntiryhmän päällikkö Annika Sjöblom.

Vakuutustarpeet saattavat muuttua yrityksen toiminnan vakiintuessa ja sen kasvaessa. Asiantuntijuutta tarvitaan enemmän, kun vakuutettujen kohteiden määrä kasvaa suureksi. Siksi on tärkeää katsoa vakuutusasiat läpi säännöllisesti asiantuntijan kanssa.

Riskeistä pitää olla tietoinen

Moni vakuuttaa esimerkiksi auton paremmin kuin itsensä. Koneet ja kalusto ovat kuitenkin itselle sattuvan vahingon sattuessa toissijaisia, muistuttaa Sjöblom.

– Asioita pitää miettiä alussa monipuolisesti, ettei tule yllätyksiä. Aloittava yrittäjä pyrkii tietenkin tarkasti miettimään, minne euronsa laittaa, mutta esimerkiksi henki- ja sairaskuluvakuutuksesta ei kannata säästää. Asiakas toki päättää aina itse, mitä vakuuttaa. Vakuutusyhtiön vastuulla on käydä asiat huolellisesti asiakkaan kanssa läpi, että he ainakin tietävät millaisen riskin ottavat, jos jättävät itsensä vakuuttamatta, Sjöblom toteaa.

Mikäli yrityksellä on palkattuja työntekijöitä, täytyy myös muistaa huolehtia työntekijöiden vakuutuksista. Etenkin nykyään yrittäjän kannattaa ottaa huomioon se, että työntekijät tulee vakuutettua myös vapaa-ajalla, koska monet tekevät paljon etätöitä.

– Etätöissä työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä; jos nouset koneelta ja kävelet hakemaan kahvia ja kompastut, on vaikea rajata, olitko töissä vai vapaalla, Laitinen huomauttaa.

Sjöblomin mukaan monen yrityksen haasteena on työntekijöiden sitouttaminen, mutta myös rekrytointi. Yritystoiminnan edetessä ja toiminnan laajentuessa on hyvä miettiä henkilöstön turvaa vähän laajemmin. Sairaskuluvakuutukset työnantajan ottamina ei ole itsestään selvyyksiä. Monelle työntekijälle voi olla ratkaisevaa, että pystyy hoidattamaan itsensä työnantajan ottamalla ryhmäsairausvakuutuksella, joka ei rajaa olemassa olevia sairauksia pois.

toimistokuva pienempiMiro Laitinen työssään

Yrittäjän aika on rahaa

Laitinen ja Sjöblom kehottavat aloittavan yrittäjää miettimään vakuutusasioita jo liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään. Vakuutusyhtiöön voi sitten olla yhteydessä ja sopia henkilökohtaisen tapaamisen joko verkkotapaamisena tai konttorilla.

Monikanavaisuus on päivän sana ja monet haluavat olla yhteydessä nimenomaan verkon kautta. Yrittäjät ovat kiireisiä, jolloin heille on helpompaa ottaa yhteyttä verkkotapaamisen kautta ilman turhaa ajankulua matkoihin ja parkkeeraukseen. Mutta asiakkaalla on aina mahdollisuus tavata myös henkilökohtaisesti; mitä isompia asioita käsitellään, sitä enemmän halutaan tavata kasvokkain.

– Tärkeintä aloittavalle yrittäjälle on se, että hän pääsee helposti valitsemallaan tavalla keskustelemaan asioistaan henkilökohtaisesti ja tätä kautta ymmärtää kaikki mahdolliset riskit. Jos yrittää selvittää asioita itse pelkkien verkkosivujen avulla, voi mennä helposti sekaisin. Asiantuntija on paras lähde auttamaan. Keneen tahansa meistä täällä Fennialla voi ottaa yhteyttä, ja saa varmasti palvelua ja neuvontaa, Laitinen ja Sjöblom päättävät.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää