Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022

IMG 2923 paakuva pieni pystyAloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.

Yrittäjäpalveluiden myyntiryhmän päällikkö Miro Laitinen kertoo, että noin 70 yritys- ja kotitalousvakuuttamisen asiantuntijaa palvelee yrityksiä Vaasan Fenniassa.

Uusi, elinkaarensa alussa oleva yritys tarvitsee tulevaisuutensa turvaamiseksi toimialasta ja tilanteesta riippuen erilaisia vakuutuksia. Laitisen mukaan aloittavan yrittäjän kanssa pitää aina käydä läpi erityisesti lakisääteisen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) sisältö.

– Siitä lähdetään ja katsotaan, minkä tyyppisiä vapaaehtoisia vakuutuksia tarvitaan lisäksi. Lähtökohtaisesti aloittavien yrittäjien kanssa sosiaaliturva pitää käydä tarkasti läpi, koska jos henkilö on ollut aiemmin töissä palkansaajana, sitä ei ole tarvinnut murehtia.

–  Lisäksi yrittäjän tapaturmavakuutus on kyllä hyvä vakuutus; en itse yrittäjänä lähtisi ilman sitä liikenteeseen, lisää PK-yrityssegmentin myyntitiimistä vastaava myyntiryhmän päällikkö Annika Sjöblom.

Vakuutustarpeet saattavat muuttua yrityksen toiminnan vakiintuessa ja sen kasvaessa. Asiantuntijuutta tarvitaan enemmän, kun vakuutettujen kohteiden määrä kasvaa suureksi. Siksi on tärkeää katsoa vakuutusasiat läpi säännöllisesti asiantuntijan kanssa.

Riskeistä pitää olla tietoinen

Moni vakuuttaa esimerkiksi auton paremmin kuin itsensä. Koneet ja kalusto ovat kuitenkin itselle sattuvan vahingon sattuessa toissijaisia, muistuttaa Sjöblom.

– Asioita pitää miettiä alussa monipuolisesti, ettei tule yllätyksiä. Aloittava yrittäjä pyrkii tietenkin tarkasti miettimään, minne euronsa laittaa, mutta esimerkiksi henki- ja sairaskuluvakuutuksesta ei kannata säästää. Asiakas toki päättää aina itse, mitä vakuuttaa. Vakuutusyhtiön vastuulla on käydä asiat huolellisesti asiakkaan kanssa läpi, että he ainakin tietävät millaisen riskin ottavat, jos jättävät itsensä vakuuttamatta, Sjöblom toteaa.

Mikäli yrityksellä on palkattuja työntekijöitä, täytyy myös muistaa huolehtia työntekijöiden vakuutuksista. Etenkin nykyään yrittäjän kannattaa ottaa huomioon se, että työntekijät tulee vakuutettua myös vapaa-ajalla, koska monet tekevät paljon etätöitä.

– Etätöissä työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä; jos nouset koneelta ja kävelet hakemaan kahvia ja kompastut, on vaikea rajata, olitko töissä vai vapaalla, Laitinen huomauttaa.

Sjöblomin mukaan monen yrityksen haasteena on työntekijöiden sitouttaminen, mutta myös rekrytointi. Yritystoiminnan edetessä ja toiminnan laajentuessa on hyvä miettiä henkilöstön turvaa vähän laajemmin. Sairaskuluvakuutukset työnantajan ottamina ei ole itsestään selvyyksiä. Monelle työntekijälle voi olla ratkaisevaa, että pystyy hoidattamaan itsensä työnantajan ottamalla ryhmäsairausvakuutuksella, joka ei rajaa olemassa olevia sairauksia pois.

toimistokuva pienempiMiro Laitinen työssään

Yrittäjän aika on rahaa

Laitinen ja Sjöblom kehottavat aloittavan yrittäjää miettimään vakuutusasioita jo liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään. Vakuutusyhtiöön voi sitten olla yhteydessä ja sopia henkilökohtaisen tapaamisen joko verkkotapaamisena tai konttorilla.

Monikanavaisuus on päivän sana ja monet haluavat olla yhteydessä nimenomaan verkon kautta. Yrittäjät ovat kiireisiä, jolloin heille on helpompaa ottaa yhteyttä verkkotapaamisen kautta ilman turhaa ajankulua matkoihin ja parkkeeraukseen. Mutta asiakkaalla on aina mahdollisuus tavata myös henkilökohtaisesti; mitä isompia asioita käsitellään, sitä enemmän halutaan tavata kasvokkain.

– Tärkeintä aloittavalle yrittäjälle on se, että hän pääsee helposti valitsemallaan tavalla keskustelemaan asioistaan henkilökohtaisesti ja tätä kautta ymmärtää kaikki mahdolliset riskit. Jos yrittää selvittää asioita itse pelkkien verkkosivujen avulla, voi mennä helposti sekaisin. Asiantuntija on paras lähde auttamaan. Keneen tahansa meistä täällä Fennialla voi ottaa yhteyttä, ja saa varmasti palvelua ja neuvontaa, Laitinen ja Sjöblom päättävät.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää