Erikoisosaamisesta oma markkinarako rakennusalalla

03.01.2023

Bygg Olle 5Korsnäsiläinen Olle Nynäs perusti keväällä oman yrityksen Bygg – Rakennus Olle Kb:n, eikä hänellä ole sen jälkeen ollut pulaa töistä. Hän on erikoistunut laatoittamiseen, tekee myös muuraus- ja yleisiä rakennustöitä sekä rakennuspiirustuksia autotalleihin ja muihin rakennuksiin.

Vöyrinkaupungilla sijaitsevan kerrostalon kellarista löytyy Olle Nynäs laastipussi sylissään. Vesieristys on paikoillaan, ja hän on juuri aloittamassa klinkkerilaattojen asentamista pesutupaan, joka on nyt perusteellisen remontin kohteena. Laatoittaminen on yksi Ollen erikoisosaamisalueista ja viime keväästä lähtien hän on pyörittänyt omaa yritystään nimeltä Bygg – Rakennus Olle Kb.

Kaakelointia ja tulisijojen muurausta hän on kuitenkin tehnyt huomattavasti pidempään.

– Niin, jo reilut kymmenen vuotta, toteaa 31-vuotias Olle Nynäs, joka on valmistunut talonrakentajaksi YA:sta sekä rakennusmestariksi Noviasta.

Se, että hän valitsi rakennusalan, tuntui itsestäänselvyydeltä jo yläasteen aikana.

– Lapsuus meni aika pitkästi kaikenlaisten puumajojen rakentamiseen, nauraa Olle, joka on kotoisin Korsnäsistä.

Ammattikoulun jälkeen hän työskenteli pari vuotta rakennustyöntekijänä, ennen kuin muuttokuorma lähti kohti Tammisaarta, missä hän opiskeli ammattikorkeakoulututkinnon. Hän valmistui rakennusmestariksi jouluna 2016.

– Sen jälkeen työskentelin pääasiassa paikallisen rakentajan palveluksessa, ja juuri hänen kauttaan aloin erikoistua laatoitus- ja muuraustöihin. Märkätilojen rakentamista ohjaavat monet säännöt ja vaatimukset ja ne kiinnostavat minua. Olen ihmisenä pikkutarkka ja pidän erittäin tärkeänä kaikkien määräysten noudattamista, Olle selittää.

Bygg Olle 6Olle toimii usean eri yrityksen alihankkijana. Laatoitus ja märkätilatyöt vaativat suurta tarkkuutta, koska sitä säätelee kattavat rakennusmääräykset, kun taas rakennustyöt ovat monipuolisempia.

Noviassa suoritettujen opintojensa kautta hän sai hyvän käsityksen yrittäjyydestä ja myös hyvän perustan sille.

– Ajatuksena yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut millään tavalla vieras. Päinvastoin tuntui enemmän siltä, että ryhtyisin yrittäjäksi kyllä jossain vaiheessa elämää. Itse aloin saada yhä enemmän kyselyjä erilaisista toimeksiannoista, ja silloin myös oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, Olle hymyilee.

Hän kääntyi Startian ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin puoleen, joka oli tuttu kasvo Ollelle jo ennestään.

– Epäilykseni siitä, riittäisikö minulle töitä pyyhkiytyivät nopeasti pois, ja Kjell antoi minulle rohkeutta ottaa askeleen kohti yrittäjyyttä. Hän auttoi minua myös yritysmuodon valinnassa sekä tarvittavien rahoituslaskelmien ja budjetin tekemisessä, jotta pystyin hakemaan starttirahaa, Olle sanoo. Lisäksi sain tietysti paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja matkan varrella.

Ja ei, mitään pulaa töistä ei ole ollut, pikemminkin päinvastoin. Olle on joutunut jopa kieltäytymään joistain toimeksiannoista.

– Hän on monipuolinen kaveri, ja asiakkaille on suuri etu, kun yksi ja sama yrittäjä voi tehdä useita työvaiheita, verrattuna siihen, että joutuisi palkkaamaan useita eri tekijöitä. Myös monet suuret rakennusliikkeet seudulla tarvitsevat sellaisia alihankkijoita kuten Olle, sanoo hänen yritysneuvojansa Kjell Nydahl.

Painopisteenä on edelleen laatoittaminen ja muuraustyöt, mutta myös tavalliset rakennustyöt mahtuvat ajoittain aikatauluun.

– Teen myös rakennuspiirustuksia ja toimin tarvittaessa vastaavana työnjohtajana. Pidän kovasti vaihtelevista työviikoista, Olle sanoo.

Bygg Olle 8Olle tekee myös tulisijojen pystyttämistä lähes viikoittain yhteistyössä erityyppisiä tulisijoja myyvän Takkatalon kanssa. Tässä hän on parhaillaan muuraamassa varaavaa takkaa uuteen taloon Mustasaaressa.

Tulisijojen pystytystehtävät vievät tällä hetkellä kahdesta kolmeen työpäivää hänen viikostaan, ja nämä tehdään pääasiassa yhteistyössä erilaisia tulisijoja myyvän Takkatalon kanssa.

– Takkatalon kautta kokoan erimallisia ja -merkkisiä tulisijoja. Se on mielenkiintoista työtä, sillä teen kaiken tulisijasta savupiippuun asti, ja lisäksi saan tavata paljon uusia ihmisiä, mikä on myös antoisaa, Olle toteaa.

Hän viihtyy erinomaisesti yrittäjänä, vaikka hän työskenteleekin nyt enemmän kuin ollessaan palkattuna työntekijänä.

– Se on vapautta vastuulla. Saan itse päättää työaikani ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä työtä teen. Koulutukseni ansiosta pystyn suunnittelemaan toimeksiannot alusta loppuun, ja se tuntuu aina hyvältä, kun huomaa, että tehtyä työtä arvostetaan.

– Juuri mahdollisuus luoda jotain uutta muille ja olla avuksi on se mikä minua työssäni motivoi, Olle toteaa.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää