Erikoisosaamisesta oma markkinarako rakennusalalla

03.01.2023

Bygg Olle 5Korsnäsiläinen Olle Nynäs perusti keväällä oman yrityksen Bygg – Rakennus Olle Kb:n, eikä hänellä ole sen jälkeen ollut pulaa töistä. Hän on erikoistunut laatoittamiseen, tekee myös muuraus- ja yleisiä rakennustöitä sekä rakennuspiirustuksia autotalleihin ja muihin rakennuksiin.

Vöyrinkaupungilla sijaitsevan kerrostalon kellarista löytyy Olle Nynäs laastipussi sylissään. Vesieristys on paikoillaan, ja hän on juuri aloittamassa klinkkerilaattojen asentamista pesutupaan, joka on nyt perusteellisen remontin kohteena. Laatoittaminen on yksi Ollen erikoisosaamisalueista ja viime keväästä lähtien hän on pyörittänyt omaa yritystään nimeltä Bygg – Rakennus Olle Kb.

Kaakelointia ja tulisijojen muurausta hän on kuitenkin tehnyt huomattavasti pidempään.

– Niin, jo reilut kymmenen vuotta, toteaa 31-vuotias Olle Nynäs, joka on valmistunut talonrakentajaksi YA:sta sekä rakennusmestariksi Noviasta.

Se, että hän valitsi rakennusalan, tuntui itsestäänselvyydeltä jo yläasteen aikana.

– Lapsuus meni aika pitkästi kaikenlaisten puumajojen rakentamiseen, nauraa Olle, joka on kotoisin Korsnäsistä.

Ammattikoulun jälkeen hän työskenteli pari vuotta rakennustyöntekijänä, ennen kuin muuttokuorma lähti kohti Tammisaarta, missä hän opiskeli ammattikorkeakoulututkinnon. Hän valmistui rakennusmestariksi jouluna 2016.

– Sen jälkeen työskentelin pääasiassa paikallisen rakentajan palveluksessa, ja juuri hänen kauttaan aloin erikoistua laatoitus- ja muuraustöihin. Märkätilojen rakentamista ohjaavat monet säännöt ja vaatimukset ja ne kiinnostavat minua. Olen ihmisenä pikkutarkka ja pidän erittäin tärkeänä kaikkien määräysten noudattamista, Olle selittää.

Bygg Olle 6Olle toimii usean eri yrityksen alihankkijana. Laatoitus ja märkätilatyöt vaativat suurta tarkkuutta, koska sitä säätelee kattavat rakennusmääräykset, kun taas rakennustyöt ovat monipuolisempia.

Noviassa suoritettujen opintojensa kautta hän sai hyvän käsityksen yrittäjyydestä ja myös hyvän perustan sille.

– Ajatuksena yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut millään tavalla vieras. Päinvastoin tuntui enemmän siltä, että ryhtyisin yrittäjäksi kyllä jossain vaiheessa elämää. Itse aloin saada yhä enemmän kyselyjä erilaisista toimeksiannoista, ja silloin myös oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, Olle hymyilee.

Hän kääntyi Startian ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin puoleen, joka oli tuttu kasvo Ollelle jo ennestään.

– Epäilykseni siitä, riittäisikö minulle töitä pyyhkiytyivät nopeasti pois, ja Kjell antoi minulle rohkeutta ottaa askeleen kohti yrittäjyyttä. Hän auttoi minua myös yritysmuodon valinnassa sekä tarvittavien rahoituslaskelmien ja budjetin tekemisessä, jotta pystyin hakemaan starttirahaa, Olle sanoo. Lisäksi sain tietysti paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja matkan varrella.

Ja ei, mitään pulaa töistä ei ole ollut, pikemminkin päinvastoin. Olle on joutunut jopa kieltäytymään joistain toimeksiannoista.

– Hän on monipuolinen kaveri, ja asiakkaille on suuri etu, kun yksi ja sama yrittäjä voi tehdä useita työvaiheita, verrattuna siihen, että joutuisi palkkaamaan useita eri tekijöitä. Myös monet suuret rakennusliikkeet seudulla tarvitsevat sellaisia alihankkijoita kuten Olle, sanoo hänen yritysneuvojansa Kjell Nydahl.

Painopisteenä on edelleen laatoittaminen ja muuraustyöt, mutta myös tavalliset rakennustyöt mahtuvat ajoittain aikatauluun.

– Teen myös rakennuspiirustuksia ja toimin tarvittaessa vastaavana työnjohtajana. Pidän kovasti vaihtelevista työviikoista, Olle sanoo.

Bygg Olle 8Olle tekee myös tulisijojen pystyttämistä lähes viikoittain yhteistyössä erityyppisiä tulisijoja myyvän Takkatalon kanssa. Tässä hän on parhaillaan muuraamassa varaavaa takkaa uuteen taloon Mustasaaressa.

Tulisijojen pystytystehtävät vievät tällä hetkellä kahdesta kolmeen työpäivää hänen viikostaan, ja nämä tehdään pääasiassa yhteistyössä erilaisia tulisijoja myyvän Takkatalon kanssa.

– Takkatalon kautta kokoan erimallisia ja -merkkisiä tulisijoja. Se on mielenkiintoista työtä, sillä teen kaiken tulisijasta savupiippuun asti, ja lisäksi saan tavata paljon uusia ihmisiä, mikä on myös antoisaa, Olle toteaa.

Hän viihtyy erinomaisesti yrittäjänä, vaikka hän työskenteleekin nyt enemmän kuin ollessaan palkattuna työntekijänä.

– Se on vapautta vastuulla. Saan itse päättää työaikani ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä työtä teen. Koulutukseni ansiosta pystyn suunnittelemaan toimeksiannot alusta loppuun, ja se tuntuu aina hyvältä, kun huomaa, että tehtyä työtä arvostetaan.

– Juuri mahdollisuus luoda jotain uutta muille ja olla avuksi on se mikä minua työssäni motivoi, Olle toteaa.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää