Erikoisosaamisesta oma markkinarako rakennusalalla

03.01.2023

Bygg Olle 5Korsnäsiläinen Olle Nynäs perusti keväällä oman yrityksen Bygg – Rakennus Olle Kb:n, eikä hänellä ole sen jälkeen ollut pulaa töistä. Hän on erikoistunut laatoittamiseen, tekee myös muuraus- ja yleisiä rakennustöitä sekä rakennuspiirustuksia autotalleihin ja muihin rakennuksiin.

Vöyrinkaupungilla sijaitsevan kerrostalon kellarista löytyy Olle Nynäs laastipussi sylissään. Vesieristys on paikoillaan, ja hän on juuri aloittamassa klinkkerilaattojen asentamista pesutupaan, joka on nyt perusteellisen remontin kohteena. Laatoittaminen on yksi Ollen erikoisosaamisalueista ja viime keväästä lähtien hän on pyörittänyt omaa yritystään nimeltä Bygg – Rakennus Olle Kb.

Kaakelointia ja tulisijojen muurausta hän on kuitenkin tehnyt huomattavasti pidempään.

– Niin, jo reilut kymmenen vuotta, toteaa 31-vuotias Olle Nynäs, joka on valmistunut talonrakentajaksi YA:sta sekä rakennusmestariksi Noviasta.

Se, että hän valitsi rakennusalan, tuntui itsestäänselvyydeltä jo yläasteen aikana.

– Lapsuus meni aika pitkästi kaikenlaisten puumajojen rakentamiseen, nauraa Olle, joka on kotoisin Korsnäsistä.

Ammattikoulun jälkeen hän työskenteli pari vuotta rakennustyöntekijänä, ennen kuin muuttokuorma lähti kohti Tammisaarta, missä hän opiskeli ammattikorkeakoulututkinnon. Hän valmistui rakennusmestariksi jouluna 2016.

– Sen jälkeen työskentelin pääasiassa paikallisen rakentajan palveluksessa, ja juuri hänen kauttaan aloin erikoistua laatoitus- ja muuraustöihin. Märkätilojen rakentamista ohjaavat monet säännöt ja vaatimukset ja ne kiinnostavat minua. Olen ihmisenä pikkutarkka ja pidän erittäin tärkeänä kaikkien määräysten noudattamista, Olle selittää.

Bygg Olle 6Olle toimii usean eri yrityksen alihankkijana. Laatoitus ja märkätilatyöt vaativat suurta tarkkuutta, koska sitä säätelee kattavat rakennusmääräykset, kun taas rakennustyöt ovat monipuolisempia.

Noviassa suoritettujen opintojensa kautta hän sai hyvän käsityksen yrittäjyydestä ja myös hyvän perustan sille.

– Ajatuksena yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut millään tavalla vieras. Päinvastoin tuntui enemmän siltä, että ryhtyisin yrittäjäksi kyllä jossain vaiheessa elämää. Itse aloin saada yhä enemmän kyselyjä erilaisista toimeksiannoista, ja silloin myös oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, Olle hymyilee.

Hän kääntyi Startian ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin puoleen, joka oli tuttu kasvo Ollelle jo ennestään.

– Epäilykseni siitä, riittäisikö minulle töitä pyyhkiytyivät nopeasti pois, ja Kjell antoi minulle rohkeutta ottaa askeleen kohti yrittäjyyttä. Hän auttoi minua myös yritysmuodon valinnassa sekä tarvittavien rahoituslaskelmien ja budjetin tekemisessä, jotta pystyin hakemaan starttirahaa, Olle sanoo. Lisäksi sain tietysti paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja matkan varrella.

Ja ei, mitään pulaa töistä ei ole ollut, pikemminkin päinvastoin. Olle on joutunut jopa kieltäytymään joistain toimeksiannoista.

– Hän on monipuolinen kaveri, ja asiakkaille on suuri etu, kun yksi ja sama yrittäjä voi tehdä useita työvaiheita, verrattuna siihen, että joutuisi palkkaamaan useita eri tekijöitä. Myös monet suuret rakennusliikkeet seudulla tarvitsevat sellaisia alihankkijoita kuten Olle, sanoo hänen yritysneuvojansa Kjell Nydahl.

Painopisteenä on edelleen laatoittaminen ja muuraustyöt, mutta myös tavalliset rakennustyöt mahtuvat ajoittain aikatauluun.

– Teen myös rakennuspiirustuksia ja toimin tarvittaessa vastaavana työnjohtajana. Pidän kovasti vaihtelevista työviikoista, Olle sanoo.

Bygg Olle 8Olle tekee myös tulisijojen pystyttämistä lähes viikoittain yhteistyössä erityyppisiä tulisijoja myyvän Takkatalon kanssa. Tässä hän on parhaillaan muuraamassa varaavaa takkaa uuteen taloon Mustasaaressa.

Tulisijojen pystytystehtävät vievät tällä hetkellä kahdesta kolmeen työpäivää hänen viikostaan, ja nämä tehdään pääasiassa yhteistyössä erilaisia tulisijoja myyvän Takkatalon kanssa.

– Takkatalon kautta kokoan erimallisia ja -merkkisiä tulisijoja. Se on mielenkiintoista työtä, sillä teen kaiken tulisijasta savupiippuun asti, ja lisäksi saan tavata paljon uusia ihmisiä, mikä on myös antoisaa, Olle toteaa.

Hän viihtyy erinomaisesti yrittäjänä, vaikka hän työskenteleekin nyt enemmän kuin ollessaan palkattuna työntekijänä.

– Se on vapautta vastuulla. Saan itse päättää työaikani ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä työtä teen. Koulutukseni ansiosta pystyn suunnittelemaan toimeksiannot alusta loppuun, ja se tuntuu aina hyvältä, kun huomaa, että tehtyä työtä arvostetaan.

– Juuri mahdollisuus luoda jotain uutta muille ja olla avuksi on se mikä minua työssäni motivoi, Olle toteaa.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää