graduation spring2018 1500px

EnergySpinin kevään ohjelma on päättynyt, mutta ohjelma oli vain alkusysäys siihen osallistuneille startupeille ja heidän projekteilleen Vaasassa ja sen energiakeskittymässä.

– Osallistuimme EnergySpiniin tehdäksemme yhteistyötä energia-alan yritysten kanssa ja löytääksemme uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Jarkko Malinen Fuusio Labsilta selittää.

Kevään ohjelmaan osallistuneet yritykset eivät tulleet vain Euroopasta (Fuusio Labs, SpinDrive, Geyser Batteries, LAAVAT, LGM and OBF Technology), vaan myös Yhdysvalloista (Nikola Labs) ja Intiasta (MobiiKey).

Tärkein syy osallistua ohjelmaan oli selkeä: saada uusia ja arvokkaita kontakteja EnergySpinin partner-yritysten kanssa.
– Päätimme hakea EnergySpin-kiihdyttämöön, koska kiinnostuimme vaikuttavista partner-kumppaneista. Nämä suuret suomalaiset energia-alan yritykset ovat unelmakumppaneita energia-alan startupille, sanoo Nikita Uzhegov SpinDrive-yrityksestä.

Kiihdyttämöohjelma ei kuitenkaan ole vain käyntikorttien vaihtamista, mistä OBF Technology on hyvä esimerkki:
– Osallistuimme EnergySpiniin, koska pidimme sitä hyvänä mahdollisuutena tavata teollisuuden asiantuntijoita ja potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Se onnistui erittäin hyvin. Toimintamalli pilottiprojektien luomiseen oli juuri sitä, mitä tarvitsimme, ja kehitämme mielellämme yhteistyöprojektia kahden potentiaalisen yhteistyökumppanin kanssa, Reinis Sponde OBF Technology -yrityksestä kertoo.

Ohjelma ei keskittynyt ainoastaan oikeiden kontaktien saamiseen ja tapaamisiin EnergySpinin yhteistyökumppaneiden kanssa, vaan ohjelman aikana tuettiin yritysten liiketoimintaidean kehittämistä. Siten startup-yritykset ovat ohjelman päätyttyä valmiita siirtymään liiketoimintansa seuraavaan kasvuvaiheeseen yhdessä partnereiden kanssa.

Viimeisten kuukausien aikana startupit ovat osallistuneet henkilökohtaisiin ja ryhmissä tehtäviin workshopeihin, jotka liittyivät tuotteiden laatuun, liiketoimintamallin kehittämiseen ja strategian suunnitteluun startupin näkökulmasta. Lisäksi on suunniteltu kansainvälistymistä ja kasvuun tarvittavien välttämättömien osatekijöiden hallintaa, kuten työskentelyä sijoittajien kanssa.

– Tiimi on ollut mahtava tarjotessaan arvokasta opastusta ja helpottaessaan merkittävien yhteyksien saamista energia-alan yrityksiin, sanoo Janice Escobar Nikola Labs -yrityksestä.

– Ohjelma ylitti odotuksemme. Laadukkaat puitteet, puhujien taso ja saadun tuen määrä olivat aivan ensiluokkaisia, Nikita Uzhegov SpinDrivelta sanoo.

– EnergySpin on mahtava hanke erityisesti energia-alan startupien auttamiseen ympäri maailmaa. Saimme erinomaisen kokemuksen, mahtavia oivalluksia, neuvontaa sekä mahtavia tapaamisia ja yhteyksiä. Meistä tuntuu, että olemme saaneet nyt kodin Eurooppaan EnergySpinin ansiosta, MobiiKeyn Ravi Reddy sanoo.

Kiihdyttämöohjelman viimeiseen jaksoon kuului Cleantech Venture Day, jossa startupien taitoja testattiin esiintymislavalla, kun täysi huoneellinen sijoittajia kuunteli heitä. Yritykset osallistuivat myös verkostoitumistapaamiseen Ranskan suurlähetystössä suurlähettilään ja Cleantech Venture Dayhin osallistuneiden muiden organisaatioiden edustajien kanssa.

Kaiken kaikkiaan kevään ohjelma oli onnistunut. Vaikka ohjelma on päättynyt, EnergySpinin tiimi odottaa suurimman osan startupeista palaavan Suomeen jatkaakseen projektien kehittämistä partner-yritysten tai niiden asiakkaiden kanssa.

Teksti: EnergySpin
Käännös: VASEK

EnergySpin 400px

pohjanmaanliitto-kolmikielinen vaeri 300RGBEnergySpin-kiihdyttämön toiminnan partnereina ovat kansainväliset energia-alan johtavat yrityskumppanit kuten Danfoss, Wärtsilä, Yaskawa/The Switch, Vaasan Sähkö, EY, Elisa, Tieto, Viria, Citec ja VNT Management. EnergySpin toiminta sijaitsee yhdellä maailman johtavista energia-alan klustereista, EnergyVaasassa. Kiihdyttämön käynnistäminen on yksi Vaasan kasvusopimuksen kehityshankkeista, ja se toteutetaan Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Teknologiakeskus Merinovan yhteistyönä. Myös Pohjanmaan liitto on mukana.

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle