Energy Spin kokosi innovaatiot, startup-yritykset ja investoijat

20.03.2015

AudienceVaasa EnergyWeekin Energy Spin täytti Vaasan ammattikorkeakoulun juhlasalin torstaina 19.3. Tapahtuma toi yhteen lahjakkaat energia-alan startup-yritykset, investoijat ja yritysjohtajat ja tarjosi mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa tietoa.

VNT Managementin hallituksen puheenjohtaja ja partneri Jarmo Saaranen listasi VNT Managementin investointipäätöksiä ohjaavat pääperiaatteet. Suurimmaksi ongelmaksi Suomessa hän mainitsi kasvurahoituksen saamisen nuorille kasvaville yrityksille. Tekesin toimialajohtaja Reijo Kangas muistutti yleisöä muun muassa kilpailun tunnistamisen tärkeydestä ja parhaillaan auki olevista rahoitushauista Digital solutions ja Sustainable growth. Myös silmien auki pitäminen on tärkeää: mikä tahansa business voi olla globaali ja iso!

EBANin President Emeritus Paulo Andrez opetti kuuliaiselle yleisölle businessenkeleiden toimintaa ja tavoitteita. Hän antoi varteenotettavia neuvoja startup-yrityksille businessenkelin näkökulmasta ja kehotti muistamaan myös joukkorahoituksen voiman rahoitustahoja pohtiessa. Andrez’n mukaan startup-yrittäjät puhuvat mielellään potentiaalista, mutta hänen mielestään tärkeintä investointipäätöksiä tehtäessä on kuitenkin todellisuus.

Kukaan ei tule pelastamaan meitä

Kuinka moni on ajatellut, mitä ilmastonmuutos maksaa maailman talouksille? Lukuja näytti Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, joka antoi kuulijat hiljennyttäneen ilmastonmuutosjulistuksensa päätteeksi strategian menestyville yrityksille: S.T.A.I.R. – sanojen alkukirjaimet käännettynä nopeus, muuttuminen, mukautuminen, mielikuvitus ja sinnikkyys. Oreckin mukaan rakennusalan yritykset ovat tämän osin jo oivaltaneet. Suurena ongelmana on se, että puhutaan kestävästä kehityksestä tietämättä, mitä se tarkoittaa.Oreck web

Wärtsilän General Manager (Business Innovation) Tero Hottinen kertoi suuryrityksen näkökulmia startup-yrityksiin, joilla on ketteryyttä enemmän kuin suurilla. Haasteena tämankaltaiselle perinteiselle teollisuudelle on se, että kassavirran syntyminen vaatii pitkähkön ajan, mikä vaikeuttaa kiinnostuneiden investoijien löytämistä.

Intoa ja laaja-alaista osaamista

Vaasa Entrepreneurship Society oli koonnut Euroopan 30 lupaavinta energia-alan startup-yritystä ja esitteli niistä useita. Päivän vauhdikkainta antia olivatkin startup-yritysten pitchaukset: hissipuheensa yleisölle antoivat Soil Scout, Hyko, Plantui Smart Garden, Ecois.me, Ekorent, AC2SG, Delektre, Quantum Electric ja Lumine Lighting Solutions Oy. Lisäksi joukko startup-yrityksiä sai esitellä yritysideansa ainoastaan suuryritysten edustajille.

Jonathan Skelly

Yksi erinomaisista pitchaajista oli Soil Scoutin toimitusjohtaja Jonathan Skelly.

Tekesin asiantuntija Mika Niskanen oli positiivisesti yllättynyt yritysten yllättävistä ja innovatiivisista tulokulmista:
– Tänään kuullut esimerkit kertovat opetuksellisilla ja radikaaleillakin ratkaisuilla energia-asioista ja ovat lähellä kuluttajan ymmärrystä. EnergyWeek on todella hieno ja syvä ammattilaistapahtuma, jossa haetaan yhteistyökumppaneita: täällä liikkuu isoja arvoketjuja ja isoja rahoja.

Tilaisuuden järjestämisestä päävastuussa ollut VASEKin Marko Koski oli tyytyväinen tilaisuuden antiin ja innostunut verkostointimahdollisuuksista. – Meillä oli paikalla upea kombo sijoittajia ja startup-yrityksiä. EnergySpinin tarkoitus on olla osa suurempaa EnergySpin -kokonaisuutta, joka yhdistää energia-alan kasvuyritykset, sijoittajat ja suuryritykset toimimaan yhdessä muinakin aikoina tukien koko alueen kasvua ja menestystä.Marko Koski



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää