MauritzMauritz Knuts

Kaikki hyvä loppu aikanaan ja niin myös EnergyWeek 2018. Viimeisen päivän eli perjantain ohjelmassa oli energiatehokkaaseen ja kestävään rakentamiseen ja rakennuskorjaukseen keskittyvä seminaari Energy & Buildings.

Korjausrakentamisen tietokeskus -hankkeen järjestämä seminaari keräsi noin 70 seminaariosallistujaa sekä yli 20 näytteilleasettajaa. Osallistujia oli tänä vuonna hieman viime vuotta vähemmän, mitä voi kuitenkin tarkastella myös positiivisesta näkökulmasta:

– Rakennusalalla menee nyt hyvin ja töitä on yllin kyllin. Monet kontaktoimistani yrityksistä pahoittelivat, etteivät pääse tänä vuonna mukaan juuri työkiireiden vuoksi, projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta kertoo.

Seminaaripäivän kohokohtana oli Nordic Renovation Center -palvelun esittely ja lanseeraus. Annika Glader Yrkeshögskolan Noviasta esitteli palvelua:

– Nordic Renovation Center jakaa parhaat käytännöt ja tukee alueellisia sidosryhmiä tarjoamalla tietoa, koulutusta ja uusia pedagogisia työkaluja kestävien korjausrakentamisprojektien toteuttamiseen.

Lue lisää Nordic Renovation Centeristä täältä.

KochHans Jørgen Koch

Seminaarin Key Note Speech oli tänä vuonna Hans Jørgen Kochilla, Nordic Energy Research, joka pisti painetta korjausrakentamiseen:

– Pohjoismaissa täytyy melkein kolminkertaistaa energiatehokkuuteen pyrkivän korjausrakentamisen määrää, jotta pystytään saavuttamaan tavoitteet. 80 % niistä rakennuksista, joita käytetään vielä 50 vuoden päästä, on jo rakennettu eivätkä ne ole energiatehokkaita.

Muita esiintyjiä aamupäivän aikana oli ABB:n Jami Sorsa, joka puhui tulevaisuuden kaupungeista ja rakennuksista. Samaa tulevaisuusteemaa sivusi Wapicen Mathias Grädler, joka keskittyi älykkäisiin rakennuksiin. Keskiviikon sähköautoteemaa jatkettiin myös Juha Rintamäen, Vaasan sähköverkko, puheenvuorossa, jossa hän esitteli ratkaisuja siihen, miten sähköautojen latausmahdollisuudet voitaisiin ratkaista kerrostalorakentamisessa.

Marc Torrentellé LEITAT Technological Centeristä Espanjasta keskittyi aina niin ajankohtaiseen urheilurakentamiseen ja valotti esimerkeillään sitä, miten niiden energiatehokkuutta voidaan parantaa.

– Alhaisen kustannuksen toimenpiteitä on esimerkiksi valaisun vaihtamista LED-lampuiksi. Eri toimenpiteillä on mahdollista säästää jopa 50 % energiankulutuksesta. Uimahallit ovat suurimpia energiankuluttajia samoin kuin jäähallit.

Antti Kosonen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kannusti ryhtymään sanoista tekoihin ja esitteli nollaenergiataloa, joka on tehty hirrestä.

– Tämän vuoden helmikuun yhtenä kylmänä päivänä hirsirakenteinen nollaenergiatalo tuotti valtakunnan verkkoon energiaa, ei suinkaan käyttänyt sitä. Massiivipuu varastoi energiaa ja tasaa lämpötiloja miellyttävästi. Hirsirakenteinen talo hyödyntää aurinkoenergiaa ja maalämmön kustannukset ovat vain alle 200 euroa vuodessa.

Theoboldt
Ingo Theoboldt

Päivän päätteeksi konsultti Ingo Theoboldtin puheenvuoro energiavallankumouksesta ja passiivitaloista. Hän esitteli 50-vuotiasta taloa Ruotsissa, joka oli remontoitu passiivitaloksi noin 350 euron neliöhinnalla.

– Asukkaiden ei tarvinnut muuttaa talosta remontin ajaksi ja vuokra pysyi samana. Haettiin siis kustannustehokkaita ratkaisuja, joiden merkitys energiatehokkuuteen oli kuitenkin merkittävä. Mielenkiintoista oli, että kerrostalon ulkoseinien vuoraaminen aurinkopaneeleilla tuli halvemmaksi kuin julkisivuelementtien hankkiminen, hän hymyili.

Mauritz Knuts oli tyytyväinen seminaarin sisältöön:

– Saimme paljon ajateltavaa ja ideoita, joihin seuraavaksi tarttua. Korjausrakentamisen tietokeskus -hanke päättyy nyt kuun lopussa, mutta työn parissa jatketaan joka tapauksessa. Tavoitteena on nyt saada Nordic Renovation Center -palvelu siirretyksi jonkun tahon osaaviin käsiin.

 

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektipäällikkö
+358 50 306 8419
Energiatehokas rakentaminen, VTT:n asiamies

Intrerreg BA FI RGB

 

 

 

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle