Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023

Anna matts fransen E3A2117Päivän moderaattorina toimi VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kjell Skoglund avasi tilaisuuden.

Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finsk handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.

Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kjell Skoglund kiteytti avauspuheenvuorossaan seminaarin pääaiheen merkityksen huomauttamalla, että energia on nykyisin yleisin sana uutisissa, eikä niissä käsitellä ainoastaan energiapulaa vaan myös sen muotoja ja varastointia.

UPC Printin toimitusjohtaja Sture Udd painotti innovaatioiden arvoa ja muistutti, ettei arvo kuitenkaan ole yhtä kuin hinta, joka näkyy tilastoissa. Uddin mukaan Vaasan seudun energiaklusteri yhteistyössä muiden alueiden kanssa voi olla rakentamassa Pohjolaa, joka pystyy pelastamaan koko Euroopan energiakriisissä.

tomas hayry E3A1646Pohjoismainen energiaseminaari täytti Wasa Innovation Centerin tuolit lähes viimeistä myöten. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoi Vaasassa menevän lähes kuin Strömsössä.

GigaVaasa-tiimiä vetävä Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry nauratti yleisöä kertomalla olevansa vain sivutoimisesti kaupunginjohtaja, sillä gigainvestointiasiat vievät hänen ajastaan valtaosan. Hänen mukaansa seudulla on suuri investointien aalto jo nyt täällä sijaitsevien yritysten keskuudessa.

– Täällä menee jo melkein kuin Strömsössä, mutta se ei vielä riitä. Siksi haemme tänne gigainvestointeja. Työ aloitettiin nollasta jo vuonna 2017, jolloin ryhdyimme tutustumaan koko akkuarvoketjuun ja määrittelemään seudun kilpailuetuja, hän kertoi.

Häyryn mukaan gigainvestointien realisoituminen tulee muuttamaan koko yhteiskuntaa.

Investoinnit ja kehitys nojaavat hiilineutraaliustavoitteisiin

elina kivioja E3A1911

Vattenfall Finland on rakentamassa Korsnäsiin Suomen ensimmäistä teollisen mittakaavan merituulivoimapuistoa. Toimitusjohtaja Elina Kivioja (kuvassa yllä) kehui Merenkurkun tuulioloja ja aluetta investointikohteena:

– Ei olisi olla parempaa tilaisuutta kehittää ja investoida uusiutuvaan energiaan ja erityisesti merituulivoimaan. Suomi muutoinkin on johtava maa vihreän siirtymän ratkaisuissa.

Kenneth Widell, Senior Project Manager STH Wärtsilä Finland, puolestaan muistutti merenkulun pyrkivän hiilineutraalisuuteen kiihtyvällä vauhdilla. Wärtsilän Sustainable Technology Hub toimittaa vuoden 2023 aikana ensimmäiset metanolimoottorit, ja Widellin mukaan Wärtsilällä onkin runsaasti historiaa uusien polttoaineiden käyttöönotosta. Hän myös vakuutti vihreän vedyn eli uusiutuvalla sähköllä tuotetun vedyn tekevän tuloaan laajemminkin.

FREYR Batteryn Senior Business Developer Laura Vigier kertoi FREYRin tavoitteena olevan globaalin energiasiirtymän mahdollistaminen ja sen näkyvän siinä, että ympäristöystävällisten akkuratkaisujen kysyntä on kasvanut merkittävästi. FREYR selvittää jatkuvasti mahdollisuuksia arvoketjujen integraatioon ja haluaa monipuolista teknologiaansa ja hakee siksi kumppaneita läpi koko teknologian kirjon.

Kvarken Portsin kehitysjohtaja Tommi Tuominen (vas. kuvassa alla) kertoi Vaasan ja Uumajan yhteisestä satamayhtiöstä ja siitä, kuinka sen toimintojen kehittämisessä kestävyys on avainasemassa. Omistajakaupunkien pyrkimykset hiilineutraaliuteen ja kestävään taloudelliseen kasvuun näkyy satamayhtinön toiminnassa samoin kuin laivayhtiöiden päästövähennystavoitteet ja alusten koon suureneminen. Näistä kaikista löytyy syyt sataman lähivuosien kehittämissuunnitelmille, joita Tuominen myös esitteli.

Yhteistyö edellytys EnergyVaasa -klusterin kehittämiselle

Iltapäivän päätteeksi EnergyVaasan Communications & Brand Manager Kristoffer Jansson esitteli EnergyVaasan avainlukuja ja muistutti siitä, että klusterin yritysten energiatehokkaita ratkaisuja löytyy joka puolelta maailmaa. EnergyVaasa -klusterin globaalit yritykset ovat kasvattaneet työntekijämääräänsä kymmenessä vuodessa yhteensä yli 10 000 työntekijällä.

sabina storbacka E3A1500

Teknologiakeskus Merinovan Program Director Sabina Storbacka (oik. kuvassa yllä) iloitsi EnergyVaasa -klusterin saamasta kultasertifikaattia ja esitteli myös energia-alan yrityksille suunnattua EnergySpin -yrityshautomoa sekä oppilaitosten ja yritysten yhdessä toteuttamaa Energy Academy -toimintaa.

– Vuonna 2030 EnergyVaasa on Euroopan merkittävin energiaratkaisujen toimittaja ja tuottaa maailmalle myös vihreimmät akut, hän vakuutti.

 

Teksti: VASEK
Kuvat: Jessica Lindgren / Studio Grafen

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää