Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023

Anna matts fransen E3A2117Päivän moderaattorina toimi VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kjell Skoglund avasi tilaisuuden.

Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finsk handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.

Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kjell Skoglund kiteytti avauspuheenvuorossaan seminaarin pääaiheen merkityksen huomauttamalla, että energia on nykyisin yleisin sana uutisissa, eikä niissä käsitellä ainoastaan energiapulaa vaan myös sen muotoja ja varastointia.

UPC Printin toimitusjohtaja Sture Udd painotti innovaatioiden arvoa ja muistutti, ettei arvo kuitenkaan ole yhtä kuin hinta, joka näkyy tilastoissa. Uddin mukaan Vaasan seudun energiaklusteri yhteistyössä muiden alueiden kanssa voi olla rakentamassa Pohjolaa, joka pystyy pelastamaan koko Euroopan energiakriisissä.

tomas hayry E3A1646Pohjoismainen energiaseminaari täytti Wasa Innovation Centerin tuolit lähes viimeistä myöten. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoi Vaasassa menevän lähes kuin Strömsössä.

GigaVaasa-tiimiä vetävä Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry nauratti yleisöä kertomalla olevansa vain sivutoimisesti kaupunginjohtaja, sillä gigainvestointiasiat vievät hänen ajastaan valtaosan. Hänen mukaansa seudulla on suuri investointien aalto jo nyt täällä sijaitsevien yritysten keskuudessa.

– Täällä menee jo melkein kuin Strömsössä, mutta se ei vielä riitä. Siksi haemme tänne gigainvestointeja. Työ aloitettiin nollasta jo vuonna 2017, jolloin ryhdyimme tutustumaan koko akkuarvoketjuun ja määrittelemään seudun kilpailuetuja, hän kertoi.

Häyryn mukaan gigainvestointien realisoituminen tulee muuttamaan koko yhteiskuntaa.

Investoinnit ja kehitys nojaavat hiilineutraaliustavoitteisiin

elina kivioja E3A1911

Vattenfall Finland on rakentamassa Korsnäsiin Suomen ensimmäistä teollisen mittakaavan merituulivoimapuistoa. Toimitusjohtaja Elina Kivioja (kuvassa yllä) kehui Merenkurkun tuulioloja ja aluetta investointikohteena:

– Ei olisi olla parempaa tilaisuutta kehittää ja investoida uusiutuvaan energiaan ja erityisesti merituulivoimaan. Suomi muutoinkin on johtava maa vihreän siirtymän ratkaisuissa.

Kenneth Widell, Senior Project Manager STH Wärtsilä Finland, puolestaan muistutti merenkulun pyrkivän hiilineutraalisuuteen kiihtyvällä vauhdilla. Wärtsilän Sustainable Technology Hub toimittaa vuoden 2023 aikana ensimmäiset metanolimoottorit, ja Widellin mukaan Wärtsilällä onkin runsaasti historiaa uusien polttoaineiden käyttöönotosta. Hän myös vakuutti vihreän vedyn eli uusiutuvalla sähköllä tuotetun vedyn tekevän tuloaan laajemminkin.

FREYR Batteryn Senior Business Developer Laura Vigier kertoi FREYRin tavoitteena olevan globaalin energiasiirtymän mahdollistaminen ja sen näkyvän siinä, että ympäristöystävällisten akkuratkaisujen kysyntä on kasvanut merkittävästi. FREYR selvittää jatkuvasti mahdollisuuksia arvoketjujen integraatioon ja haluaa monipuolista teknologiaansa ja hakee siksi kumppaneita läpi koko teknologian kirjon.

Kvarken Portsin kehitysjohtaja Tommi Tuominen (vas. kuvassa alla) kertoi Vaasan ja Uumajan yhteisestä satamayhtiöstä ja siitä, kuinka sen toimintojen kehittämisessä kestävyys on avainasemassa. Omistajakaupunkien pyrkimykset hiilineutraaliuteen ja kestävään taloudelliseen kasvuun näkyy satamayhtinön toiminnassa samoin kuin laivayhtiöiden päästövähennystavoitteet ja alusten koon suureneminen. Näistä kaikista löytyy syyt sataman lähivuosien kehittämissuunnitelmille, joita Tuominen myös esitteli.

Yhteistyö edellytys EnergyVaasa -klusterin kehittämiselle

Iltapäivän päätteeksi EnergyVaasan Communications & Brand Manager Kristoffer Jansson esitteli EnergyVaasan avainlukuja ja muistutti siitä, että klusterin yritysten energiatehokkaita ratkaisuja löytyy joka puolelta maailmaa. EnergyVaasa -klusterin globaalit yritykset ovat kasvattaneet työntekijämääräänsä kymmenessä vuodessa yhteensä yli 10 000 työntekijällä.

sabina storbacka E3A1500

Teknologiakeskus Merinovan Program Director Sabina Storbacka (oik. kuvassa yllä) iloitsi EnergyVaasa -klusterin saamasta kultasertifikaattia ja esitteli myös energia-alan yrityksille suunnattua EnergySpin -yrityshautomoa sekä oppilaitosten ja yritysten yhdessä toteuttamaa Energy Academy -toimintaa.

– Vuonna 2030 EnergyVaasa on Euroopan merkittävin energiaratkaisujen toimittaja ja tuottaa maailmalle myös vihreimmät akut, hän vakuutti.

 

Teksti: VASEK
Kuvat: Jessica Lindgren / Studio Grafen

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää