Digi Reused Products -hankkeessa luotiin tekninen suunnitelma kierrätysapplikaatiolle

17.06.2019

LaggtillVASEKilla oli keväällä 2019 käynnissä hanke Digi Reuse Products, jossa luotiin tekninen suunnitelma sille, miten tavaroiden kierrättämiseen tarkoitettu applikaatio voisi toimia. Kilpailutuksen myötä vaasalaisyritys Gambit valittiin teknisen suunnitelman toteuttajaksi.

Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö Göran Östberg kertoo lisää suunnitellusta applikaatiosta:

– Appin avulla – sitten kun se on toteutettu ja saatu käyttöön – jätteeksi tuomittu esine saa mahdollisuuden kierrätykseen. Applikaation avulla voidaan rekisteröidä, käsitellä ja kuljettaa second hand -tuotteita, jotka päätyvät lopulta uuteen käyttöön tai vaikkapa kaupallisen toimijan käsiin myytäväksi.

– Appi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kierrättää tavaraa, oli kyse sitten toimiston huonekaluista, IT-kalustosta tai vastaavasta tavarasta, jotka monesti päätyvät jätteeksi, vaikka olisivat vielä ihan käyttökelpoisia.

Östbergin mukaan applikaation avulla voidaan organisaatiossa tehdä myös kalustoluetteloja ja merkitä jokaiseen tavaraan QR-koodi, josta ilmenee tavaran nimi, laatu, väri, kuva ja sijainti. Digi Reuse Products -hankkeessa suunniteltiin applikaation tekninen toteutus ja se, miten se voidaan liittää yritysten dokumentoinnin, varastonhallinnan, tavaravirtojen ja myynnin IT-järjestelmiin.

– Isossa organisaatiossa voi käydä niin, että toiselta osastolta hävitetään ylimääräistä kalustoa, kun taas toinen osasto voisi juuri sellaisia tarvita.

Toteutettuna applikaatio voisi toimia myös kierrätyskauppakeskuksessa, joka avataan syksyllä Myran-kiinteistössä Isolahdessa:

seller– Appia voi käyttää kolmessa eri roolissa. Jos olet esimerkiksi hyötykäyttöasemalla käsittelijänä, voit rekisteröidä kierrätettäväksi kelpaavia tuotteita, joita taas kierrätyskauppakeskuksen yrittäjä voi tarkastella ja varata itselleen. Tuotteiden kuljetuksista vastaava taas näkee, mitkä tuotteet ovat hyötykäyttöasemalla valmiina kuljetettaviksi yrittäjälle Isolahteen, Östberg esittelee.

Stormossenille kuljetetut tuotteet ja materiaalit ovat aina jätettä, eikä niitä saa ottaa uusiokäyttöön ilman niiden tuojan kirjallista lupaa. Mobiiliapplikaatio helpottaa luvan kirjaamista ja mahdollistaa tuotteiden kuvailun ja dokumentaation.

– Projektin tuloksena oli myös niin kutsuttu Rapid Prototype, jossa esitellään visuaalisesti applikaation toiminta ja käyttäjärajapinnat. Näitä suunnitelmia voivat hyödyntää mitkä tahansa yritykset tai organisaatiot, jotka haluavat lisätä organisaationsa kierrätystä ja resurssitehokkuutta, Östberg kertoo.

Seuraavana askeleena on siis suunnitelman toteuttaminen toimivaksi kierrätysapplikaatioksi:

– Vielä on avoinna kuka toteuttaa appin Stormossenin ja kierrätyskauppakeskuksen käyttöön. Kerromme mielellämme teknisestä suunnitelmasta myös muille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita sen koodaamisesta oman organisaationsa tarpeisiin, Östberg päättää.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää