Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021

arvid skywalker Wmqs d2C xE unsplash

Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Biojätteen muuttaminen biokaasuksi vaatii noin 7–9 miljoonan euron investoinnit biokaasulaitokseen ja tankkausasemiin. Hautala antoi esimerkkinä Kristiinankaupungin, jonka alueelta syntyy vuosittain 42 tonnia biojätettä, josta voisi saada 2 miljoonaa kiloa biokaasua. Lietteen ja muun biojätteen kuljettaminen kuitenkin maksaa, jos sitä joudutaan kuljettamaan biokaasulaitokseen kaukaa. Mitä lähempänä esimerkiksi maatalouden sivujätevirrat pystytään tuottamaan biokaasuksi, sitä parempi.

Hautala painotti, että kuljetusten kustannukset on huomioitava suunnitelmissa, sillä myös kuljetukset vaikuttavat ympäristöön ja hiilijalanjälkeen ja pahimmassa tapauksessa myös syövät voitot.

biokaasu2Göran Östberg ja Rasmus Hautala (keskellä) kutsuivat yhdessä etäyhteyden päässä olleen Tomas Knutsin kanssa biokaasutoimijat keskusteluun.

CERM-hankkeen toimijat kannustivat ottamaan yhteyttä, mikäli kiinnostusta biokaasuyrittäjyyteen löytyy. Käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että monella suunnalla biokaasuinvestoinnit ovat odotustilassa, sillä aiheeseen liittyy epävarmuutta, jonka vuoksi investointeihin ei uskalleta ryhtyä. Ilmeisesti isoimpana ongelmana on muun muassa se, että asiakkaalta ei välttämättä saada biokaasusta sitä hintaa, jota tarvittaisiin, että toiminta olisi kannattavaa.

Kunnilta toivotaan myös biokaasun huomioimista kilpailutuksissa. Östbergin mukaan kuntien tulisi asettaa hankinnoille sellaisia vaatimuksia, että biokaasuvaihtoehdon tarjoaminen olisi kannattavaa. Usein kilpailutuksissa mainitaan tai huomioidaan vain sähkö- ja kaasuvaihtoehdot, mutta ei biokaasua.

Biokaasun haasteista ja mahdollisuuksista käytiin vilkasta keskustelua ja pohdittiin myös, mitä voidaan tehdä nyt tai lähiaikoina ja mitä voidaan tehdä yhdessä koko Pohjanmaan laajuisesti. Ensimmäisenä yhteisenä tekemisenä sovittiin poliittisesta vaikuttamistyöstä ja sitä varten valmisteltavasta materiaalista. Vaasan seudulla on Suomen mittakaavassa pisin kokemus biokaasusta ja sen hyödyntämisestä – jo vuodesta 1989 lähtien. Siksi onkin tärkeää, että esimerkiksi kansanedustajille pystytään esittelemään biokaasuun liittyviä kipukohtia.

Jos haluat olla mukana biokaasun käytön edistämisessä Pohjanmaalla, ota yhteyttä CERM-hankkeen projektipäälliköihin!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kieli-, viestintä- ja web-palvelut – kaikki saman katon alta Lingvafix Communicationsilta

28.07.2021 | Uutiset
Rainer Ahlvik perusti Lingvafix Communicationsin vuonna 1992 sivutoimisesti, ja vuonna 2011 oli aika testata, kestäisikö liiketoiminta myös kokoaikaisesti – ja kestihän se. Vuonna 2019 mukaan yritykseen liittyi vaimo Lilian Åstrand-Ahlvik, takataskussaan 30 vuoden kokemus muun muassa projektinhallinnasta ja muutosviestinnästä. Nykyään yritys tarjoaa käännös-, viestintä- ja web-palveluita asiakkaille koko maata ja jopa ulkomaita myöten.
Lue lisää

Kajakkivuokrausyritys sai alkunsa rakkaudesta lajiin

08.07.2021 | Uutiset
Yrittäjä Leo Tuisku perusti Vaasan Kajakkivuokrauksen vuoden 2020 loppupuolella, mutta varsinainen toiminta käynnistyi parisen kuukautta sitten. Yritystä sivutoimisesti pyörittävä Tuisku kertoo, että helatorstaina kävivät ensimmäiset asiakkaat, minkä jälkeen homma on lähtenyt rullaamaan.
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

07.07.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021 | Uutiset
Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.
Lue lisää

”Teette erittäin hyvää työtä seudun eteen” – VASEKin toiminnan kouluarvosana peräti 8,6

01.07.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin säännöllisesti toteuttama sidosryhmäkysely lähetettiin toukokuussa noin 180 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen.
Lue lisää

Vähähiilisten liikennepalveluiden tiekartalla lisätään liikenteen kestävyyttä ja käyttäjämääriä

29.06.2021 | Uutiset
MoveIT-hankkeessa on laadittu tiekartta Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030, joka auttaa hahmottamaan niitä kehityspolkuja, joilla voidaan lisätä liikenteen kestävyyttä ja eri liikennepalveluiden käyttäjämääriä.
Lue lisää

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää