Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021

arvid skywalker Wmqs d2C xE unsplash

Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Biojätteen muuttaminen biokaasuksi vaatii noin 7–9 miljoonan euron investoinnit biokaasulaitokseen ja tankkausasemiin. Hautala antoi esimerkkinä Kristiinankaupungin, jonka alueelta syntyy vuosittain 42 tonnia biojätettä, josta voisi saada 2 miljoonaa kiloa biokaasua. Lietteen ja muun biojätteen kuljettaminen kuitenkin maksaa, jos sitä joudutaan kuljettamaan biokaasulaitokseen kaukaa. Mitä lähempänä esimerkiksi maatalouden sivujätevirrat pystytään tuottamaan biokaasuksi, sitä parempi.

Hautala painotti, että kuljetusten kustannukset on huomioitava suunnitelmissa, sillä myös kuljetukset vaikuttavat ympäristöön ja hiilijalanjälkeen ja pahimmassa tapauksessa myös syövät voitot.

biokaasu2Göran Östberg ja Rasmus Hautala (keskellä) kutsuivat yhdessä etäyhteyden päässä olleen Tomas Knutsin kanssa biokaasutoimijat keskusteluun.

CERM-hankkeen toimijat kannustivat ottamaan yhteyttä, mikäli kiinnostusta biokaasuyrittäjyyteen löytyy. Käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että monella suunnalla biokaasuinvestoinnit ovat odotustilassa, sillä aiheeseen liittyy epävarmuutta, jonka vuoksi investointeihin ei uskalleta ryhtyä. Ilmeisesti isoimpana ongelmana on muun muassa se, että asiakkaalta ei välttämättä saada biokaasusta sitä hintaa, jota tarvittaisiin, että toiminta olisi kannattavaa.

Kunnilta toivotaan myös biokaasun huomioimista kilpailutuksissa. Östbergin mukaan kuntien tulisi asettaa hankinnoille sellaisia vaatimuksia, että biokaasuvaihtoehdon tarjoaminen olisi kannattavaa. Usein kilpailutuksissa mainitaan tai huomioidaan vain sähkö- ja kaasuvaihtoehdot, mutta ei biokaasua.

Biokaasun haasteista ja mahdollisuuksista käytiin vilkasta keskustelua ja pohdittiin myös, mitä voidaan tehdä nyt tai lähiaikoina ja mitä voidaan tehdä yhdessä koko Pohjanmaan laajuisesti. Ensimmäisenä yhteisenä tekemisenä sovittiin poliittisesta vaikuttamistyöstä ja sitä varten valmisteltavasta materiaalista. Vaasan seudulla on Suomen mittakaavassa pisin kokemus biokaasusta ja sen hyödyntämisestä – jo vuodesta 1989 lähtien. Siksi onkin tärkeää, että esimerkiksi kansanedustajille pystytään esittelemään biokaasuun liittyviä kipukohtia.

Jos haluat olla mukana biokaasun käytön edistämisessä Pohjanmaalla, ota yhteyttä CERM-hankkeen projektipäälliköihin!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää