Berny’s-ravintolan yrittäjät iloisia hyvästä kesästä raskaan kevään jälkeen

02.09.2020

Tommy Pellas och Patricia NedergårdTommy Pellas ja Patricia Nedergård ryhtyivät Berny’s-ravintolan yrittäjiksi keväällä 2017. Omistajanvaihdosprosessissa he saivat apua VASEKilta ja ovat kevään koettelemuksista huolimatta kiitollisia saamastaan kannustuksesta ja siitä, että uskalsivat ryhtyä yrittäjiksi. – On erittäin hienoa, että Startiasta ja VASEKilta voi saada niin arvokasta neuvonta-apua maksutta. Pienyritysten määrä seudulla olisi ilman heitä varmasti paljon pienempi, yrittäjäpariskunta uskoo.

Puoli vuotta on kulunut siitä, kun koronapandemia iski Suomeen ja koko maa eristäytyi. Lukuisat yrittäjät joutuivat hetkessä sulkemaan toimintansa. Heidän mukanaan myös Tommy Pellas ja Patricia Nedergård, jotka kolme vuotta sitten ryhtyivät yrittäjiksi ravintola Berny’ssä Raippaluodon sillan kupeessa.

Pellaksen ja Nedergårdin edessä oli yhtäkkiä tilanne, jota kumpikaan ei ollut osannut odottaa.

– Me emme ehtineet valmistautua emmekä osanneet ikinä edes ajatella, että näin voisi käydä, he toteavat jälkikäteen.

Ravintola oli suljettuna noin kahden kuukauden ajan. Suurin osa henkilökunnasta lomautettiin ja kuudesta kokopäiväisestä työntekijästä voitiin tarjota työtä vain kolmelle.

– Aloitimme take away -palvelun ja annosten kotiinkuljetuksen ja olimme siten itse myös töissä koko ajan, seitsemän päivää viikossa. Vuokranantaja tuli myös heti vastaan ja antoi vuokranalennusta, mistä olemme erittäin kiitollisia, Nedergård kertoo.

Bernys 5Kun ravintola oli keväällä suljettuna kahden kuukauden ajan, Berny’s tarjosi take away –annoksia sekä pizzojen, lounaiden ja muiden annosten kotiinkuljetusta. Patrica Nedergård on kiitollinen, että heidän tärkein sesonkinsa eli kesä meni hyvin ja että asiakkaat ovat taas uskaltaneet lähteä ulos syömään.

Mutta tavallisesti tärkeää kevätsesonkia he eivät voi kuitenkaan kuvailla muuta kuin hirvittäväksi.

– Kevääseen osuu monta meidän alallemme tärkeää juhlaa – pääsiäinen, vappu ja äitienpäivä. Lisäksi meille oli tulossa maaliskuussa isoja ryhmiä ja tapahtumia, jotka peruttiin, Pellas jatkaa.

Kun toiminta kesäkuun alussa vihdoin pystyi palautumaan normaaliksi, ei kestänyt kovinkaan kauaa, kunnes asiakkaat löysivät takaisin ravintolaan.

– Kesä on mennyt hyvin. Meillä on ollut paljon kotimaisia matkailijoita, vaikkakin pienemmissä ryhmissä. Suuret bussilastilliset ovat pitkälti jääneet pois, mutta heinä- ja myös elokuusta tuli parempia kuin uskalsimme toivoa. Olemme iloisia, että toimintamme on voinut jatkua normaalisti kesäsesongin ajan.

Yrittäjäpari on pyörittänyt ravintolaa saman konseptin mukaisesti kuin aikaisempinakin kesinä, mutta pienemmille ryhmille.

– Saunaosasto tapaa usein olla varattuna, mutta näin ei ole nyt. Yritykset loistavat poissaolollaan, ja meillä on ollut siellä lähinnä pienempiä yksityistilaisuuksia, Pellas toteaa.

Tällä hetkellä tilanne tuntuu taas erittäin epävarmalta, ja heidän onkin vaikeaa suunnitella syksyä ja joulusesonkia niin konkreettisesti kuin haluaisivat.

– Tavallisesti meillä olisi jo tähän aikaan vuodesta monia varauksia joulupöytään, mutta ei tänä vuonna. Yritykset pidättelevät henkeään, Pellas uskoo.

– Ei ole kyse ainoastaan laeista ja suosituksista, vaan myös siitä kuinka ihmiset uskaltavat ja haluavat tulla, Nedergård jatkaa. Olemme nähneet paljon vaivaa sopeuttaaksemme omia systeemejämme ravintolasalissa, jotta asiakkaiden turvallisuus taataan, hän lisää.

– Teimme suuret investoinnit viime vuonna, joten pandemia ei olisi voinut kannaltamme iskeä huonompaan aikaan. Toivomme todella, ettei kevään tilanne toistu nyt syksyllä.

Startian johtaja Tommi Virkama oli mukana yrityskauppaprosessissa kolme vuotta sitten, kun Nedergård ja Pellas ostivat ravintolan ja ryhtyivät yrittäjiksi. Hän toteaa:

– Pandemia on vaikuttanut moneen elinkeinoon, mutta yksi kovimman iskun saaneista on ravintola-ala, jonka oli pakko sulkea toimintansa ja johon on sen jälkeen kohdistunut muitakin toimintaan vaikuttavia rajoituksia. Yritykset ja yrittäjät ovat joutuneet tiukkaan tilanteeseen, johon he eivät ole voineet itse vaikuttaa.

– Berny´s on hyvä esimerkki yrityksestä, joka ei ole kuitenkaan halvaantunut, vaan on sopeutunut ja kehittänyt toimintaansa selvitäkseen vaikeasta ajasta, Virkama lisää.

Bernys 6Kovimman sesongin aikana Berny’s työllistää noin 30 henkilöä. Kuudesta kokoaikaisesta työntekijästä puolet jouduttiin lomauttamaan kevällä, kun ravintola oli suljettuna, mutta yrittäjät itse työskentelivät seitsemän päivää viikossa koko tämän ajan.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää