Asukas on paras paikan markkinoija

07.11.2019

HelppoelamaOlet varmasti huomannut Vaasan ja koko seudun tuoreen markkinointikampanjan ”Elämän kuuluukin olla helppoa.”  Vaasalaisaloite keräsi alle viikossa 2 000 nimeä, ja Joonaksen videot Vaasankadulta ovat saaneet hienosti huomiota. Minulla on ollut ilo olla tekemässä tätä tunteitakin herättävää kampanjaa, ja olen seurannut siitä kirvonnutta keskustelua, niin positiivista kuin kriittistäkin.

Yleisestihän sanotaan, että markkinointi, joka ei herätä keskustelua, on epäonnistunut. Tämä on mielestäni totta. Jokainen katsoo asioita omasta näkökulmastaan, ja se on ymmärrettävää. Yksi kritiikin kohde Vaasan kampanjassa on ollut se, että miksi kaupunki satsaa moiseen, kun rahakirstun pohja näkyy. Minä käännän asian toisinpäin. Eikö juuri silloin pidä panostaa markkinointiin, kun myynti sakkaa? Uusien veronmaksajien saaminen seudulle on erittäin tärkeää vetovoimaisuuden säilyttämiseksi. Vaasa ei halua olla se paikka, jossa viimeinen sammuttaa valot. 

Mari KattelusTämän päivän paikan markkinointi on vaikea laji. Kyse ei ole pikajuoksusta, vaan sitä kuvaa parhaiten maratonjuoksu. Markkinointi on pitkäjänteistä työtä ja mielikuvien muuttamista haluttuun suuntaan. Ihmiset luovat oman käsityksensä jostain paikasta monen asian summasta: omista kokemuksistaan, kuulemistaan jutuista ja huhuista, kaupunkiin kohdistuvasta uutisoinnista, talouden tilasta, kaupungin investointitahdista. Vain muutaman mainitakseni. Oma mielikuva on piirtynyt syvälle ja sen muuttaminen on vaikeaa, mutta ei suinkaan mahdotonta.

Olen aina ollut vahvasti sitä mieltä, että parhaimpia markkinoijia kaupungille ja seudulle ovat sen asukkaat. Jos asukkaat ovat ylpeitä omasta kotiseudustaan, on se tehokkainta kaupungin imagon parantamista ja ylläpitämistä. Vaikka me suomalaiset olemme huonoja kehumaan mitään, ehdottaisinkin pientä asennemuutosta tähän liittyen. Ikuisten vikojen etsimisen sijaan voisimme kehua kotiseutuamme aina, kun siihen on aihetta ja mahdollisuus. Ja toden totta, niitä aiheita takuulla löytyy! Sen ei tarvitse olla mitään markkinointijargonia. Siihen riittää esimerkiksi somepäivitys mökiltä auringonlaskun aikaan tai kuva lasten leikkimisestä Onkilahden leikkipuistossa. Tai ihana tunnelmakuva Stundarsin joulumarkkinoilta. WAU, sanon minä!  

Ollaan ylpeitä Vaasasta ja koko seudusta. Meillä on oikeasti tosi moni asia täällä erittäin hyvin. Joskus tekee hyvää käydä hieman kauempana ja tutustua eri paikkoihin. Vain silloin ymmärtää, miten ihmiset muualla elävät ja miten erilaisissa ympäristöissä he asuvatkaan. On paikkoja – ja sitten on Vaasa!

Mari Kattelus toimii Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla markkinointipäällikkönä ja tekee intohimoisesti työtä Vaasan seudun imagon eteen.

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissä 6.11.2019.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Uutiset
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Lue lisää

Riima Oy hoitaa markkinointiviestinnän yrittäjähenkisellä otteella

16.01.2020 | Uutiset
Vuonna 2016 perustettu Riima Oy on täyden palvelun mainostoimisto. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea, mitä yritys tai organisaatio voi markkinointiviestinnän saralla tarvita: painotuotteet, digitaalisen markkinoinnin tuotteet ja verkkosivut sekä brändi- ja strategiasuunnittelu. Riima liittyi loppuvuodesta 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon, ja tarjoaa markkinointipalveluita aloittaville yrityksille suunnattuina paketteina.
Lue lisää

VASEK siirtyy käyttämään Vaasan seudun tapahtumakalenteria

15.01.2020 | Uutiset
VASEKilla on jo usean vuoden ajan ollut kotisivuillaan tapahtumakalenteri, jonne on kerätty VASEKin omien tilaisuuksien lisäksi muita seudulla tapahtuvia seminaareja, kursseja ja koulutuksia, infotilaisuuksia, messuja sekä muita erilaisia yrittäjiä, liike-elämää ja seudun organisaatioita kiinnostavia tilaisuuksia. Nyt oman tapahtumakalenterin ylläpitäminen on kuitenkin jäänyt tarpeettomaksi, sillä Vaasan seudun verkkopalvelun uusittu, entistä toimivampi ja kattavampi tapahtumakalenteri tarjoaa tehokkaan kanavan myös yrittäjiä ja työelämää...
Lue lisää

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Uutiset
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Lue lisää

Haemme korkeakouluharjoittelijaa kevääksi ja kesäksi 2020 viestinnän eri tehtäviin

10.01.2020 | Uutiset
Tarvitsemme sinun apuasi energia-alan huipputapahtuman EnergyWeek 2020 järjestelytehtävissä sekä EnergyVaasan viestintään eri kanavissa. Toimit EnergyVaasan Communications & Brand Managerin apuna ja tuotat some-sisältöjä, markkinointimateriaalia sekä tiedotteita ja markkinointitekstejä.
Lue lisää

Julia auttaa yritysasiakkaitaan sanomaan KYLLÄ

07.01.2020 | Uutiset
Oma yritys oli Julia Olinille kaukainen ja epärealistinen haave, kunnes hän eräänä päivänä päätti piipahtaa Uusyrityskeskus Startiassa. Yhtäkkiä kaikki kävi todella nopeasti, ja YES Communications-yrityksestä tuli totta. Käynnistysvaihe meni yli odotusten, ja Julia näkeekin, että hänen tarjoamilleen palveluille on selkeästi tarvetta.
Lue lisää

Millaista tukea yrityksesi tarvitsee energia- ja ilmastotyöhön? Vastaa kyselyyn!

03.01.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki kartoittaa kyselyn avulla alueen pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä ja kokemuksia energia- ja ilmastotyölle kunnilta saadusta tuesta.
Lue lisää

Muutos VASEKin ja Startian aukioloaikoihin

02.01.2020 | Uutiset
Toimistomme on auki arkisin klo 8.00–16.00. Klo 11.15–12.00 olemme auki rajoitetusti. Mikäli olemme kaikki asiakastapaamisissa, kokouksissa tai lounaalla, tavoitat meidät puhelimitse.
Lue lisää