Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020

IMG 0305bTeresa Laine-Puhakainen suositteli vahvasti yrittäjiä aina tekemään avioehdon.

”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.

Illan lähes 70 osallistujaa kannustettiin miettimään mitä erilaisissa, ehkä hyvin yllättävissäkin, muutostilanteissa tapahtuu yrittäjälle tai hänen yritykselleen. Kenen haluat hoitavan asioitasi, jos et itse voi? Ja miten haluat asioiden silloin hoituvan? Asiantuntijoiden mukaan nämä kaikki voidaan määritellä etukäteen, kunhan asiaan vain tarttuu ajoissa, eikä vasta sitten, kun jotain on jo tapahtunut.

KPMG:n lakimies Teresa Laine-Puhakaisen vahva suositus oli, että yrittäjä tekee avioehdon.

– Ilman avioehtoa omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Ja se yritys on myös omaisuutta. Varakkaampi yrittäjä saattaa joutua yritysomaisuutensa vuoksi maksamaan tasinkoa, jonka maksamiseksi voi joutua realisoimaan omaisuutta tai ottamaan lainaa. Avioehdolla yrityksen voi rajata pois avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, Laine-Puhakainen muistuttaa ja jatkaa:

– Avioehto on, samoin kuin edunvalvontavaltakirjakin, hyvä esimerkki asiakirjasta, jota ei ehkä koskaan tarvitse, mutta kyllä se vaan on hyvä, että ne ovat olemassa siltä varalta, että jotain sattuu.

IMG 0287bVASEKin, Startian, Vaasan Yrittäjien ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämä tilaisuus keräsi kaksi salillista osallistujia, luennot pidettiin samanaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.

Yrittäjän kannattaa aina miettiä miten haluaa kuolemansa jälkeen omaisuutensa jakautuvan. Mitä tapahtuu esimerkiksi yritysomaisuudelle? Löytyykö perillisistä jatkajaa yritystoiminnalle? Syytä on myös miettiä, miten perillisiä kohtelee tasapuolisesti.

– Ei ehkä ole tasapuolista, että yritys menee tasan perillisille, vaikka vain yksi tai osa heistä työskentelee yrityksessä. Ja jos yksi perillisistä saa yrityksen, on muiden perillisten saatava oma osuutensa muussa muodossa.

Perimysjärjestys puhuttikin paljon yleisöä ja aiheesta esitettiin runsaasti kysymyksiä. Selvä osoitus siitä, että näitä asioita todella on mietittävä etukäteen. Yrittäjille suositeltiin myös painokkaasti edunvalvontavaltuutuksen tekemistä.

– Jos on itse pysyvästi tai väliaikaisesti kykenemätön hoitamaan omia ja yrityksen asioita, eikä edunvalvontavaltakirjaa ole, määrää maistraatti edunvalvojan eli virkamiehen. Eikä se välttämättä ole joustavin tai nopein taho pyörittämään yritystä menestyksekkäästi, Laine-Puhakainen muistutti.

Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa eri henkilöt hoitamaan yksityisasioita ja yrityksen asioita.

IMG 0323bNathalie Myrskog ja Jonna Hagström muistuttivat osakassopimuksen tärkeydestä.

DKCO:n asianajaja Nathalie Myrskog ja lakimies Jonna Hagström puolestaan esittelivät erilaisia sudenkuoppia, joihin yrittäjä voi kompastua, mikäli ei ole hoitanut osakassopimusta kuntoon.

– Yritystä perustettaessa osakkaiden ajatukset voivat olla hyvinkin samansuuntaisia, mutta kaikenlaista voi tapahtua matkan varrella. Riiteleminen on kallista, sopimuksen laatiminen asianajajan avulla maksaa siitä vain murto-osan, he totesivat.

Asianmukaisella osakassopimuksella voidaan torpata tilanne, jossa yrityksen osakas siirtyykin kilpailijalle ja vie osaamisen mukanaan. Osakassopimuksen lunastuslauseke ja osingonjakolauseke pelastavat myös tilanteessa, jossa toinen osakas ei enää työskentele yrityksessä, mutta on oikeutettu yhtä suureen osinkoon.

Myrskog ja Hagström muistuttivat yrittäjiä myös tilanteesta, jossa yrityksen osakkeista on tehty ostotarjous, mutta yksi osakkaista ei haluakaan myydä. Osakassopimuksesta löytyisi apu tähänkin tilanteeseen. Asiantuntijat muistuttivat kuulijoita siitä ongelmallisesta tilanteesta, jos omistukset ovat tasan kahden osakkaan kesken. Ristiriitatilanteessa ei päätöksiä ei saada aikaan, kun äänioikeutta on kummallakin yhtä paljon.

IMG 0292bHippi Hovi, Mari Pohjanniemi-Kivi, Tommi Virkama ja Kjell Nydahl toivottivat osallistujat tervetulleiksi.

Kenellekään illan osallistujista ei varmasti jäänyt mitenkään epäselväksi se, miten tärkeää yrittäjän on miettiä omaa tilannettaan, omaisuuttaan ja sitä miten käy, jos yrittäjä onkin itse pois pelistä syystä tai toisesta. Kun yhdessä asiantuntijan kanssa tarkastelee kaikkia asiakirjoja yhtenä kokonaisuutena ja kartoittaa oman tilanteensa, turvataan yritys monelta edessä piilevältä sudenkuopalta.

Tutustu VASEKin tarjoamaan Lakimiehen sparrausapu -palveluun

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.04.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten auttamiseksi työskennellään väsymättä

08.04.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvojien työpäivät ovat viime viikkojen aikana täyttyneet yhteydenotoista koronatilanteeseen liittyen. Yli 170 yritystä on jo saanut apua tilanteeseensa.
Lue lisää

Korona-ajan palvelusi vaasa.fi -sivustolle

08.04.2020 | Uutiset
Onko kaupassasi tai liikkeessäsi jokin sellainen palvelu, jota haluat tarjota korona-aikana ihmisten arjen helpottamiseksi?
Lue lisää

VASEKin yhtiökokouksessa henkilövalintoja – poikkeuksellisesti etänä

07.04.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 7.4.2020 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kenneth Dalkvist VASEKin uusi yritysneuvoja

06.04.2020 | Uutiset
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Lue lisää

Hyvin laadittu suunnitelma parantaa mahdollisuuksia saada starttirahaa

02.04.2020 | Uutiset
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Lue lisää

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää

Yhtiömuodon valinta on yrittäjän tärkeimpiä päätöksiä

27.03.2020 | Uutiset
Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.
Lue lisää