Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020

Teresa Laine-Puhkainen.Teresa Laine-Puhakainen suositteli vahvasti yrittäjiä aina tekemään avioehdon.

”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.

Illan lähes 70 osallistujaa kannustettiin miettimään mitä erilaisissa, ehkä hyvin yllättävissäkin, muutostilanteissa tapahtuu yrittäjälle tai hänen yritykselleen. Kenen haluat hoitavan asioitasi, jos et itse voi? Ja miten haluat asioiden silloin hoituvan? Asiantuntijoiden mukaan nämä kaikki voidaan määritellä etukäteen, kunhan asiaan vain tarttuu ajoissa, eikä vasta sitten, kun jotain on jo tapahtunut.

KPMG:n lakimies Teresa Laine-Puhakaisen vahva suositus oli, että yrittäjä tekee avioehdon.

– Ilman avioehtoa omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Ja se yritys on myös omaisuutta. Varakkaampi yrittäjä saattaa joutua yritysomaisuutensa vuoksi maksamaan tasinkoa, jonka maksamiseksi voi joutua realisoimaan omaisuutta tai ottamaan lainaa. Avioehdolla yrityksen voi rajata pois avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, Laine-Puhakainen muistuttaa ja jatkaa:

– Avioehto on, samoin kuin edunvalvontavaltakirjakin, hyvä esimerkki asiakirjasta, jota ei ehkä koskaan tarvitse, mutta kyllä se vaan on hyvä, että ne ovat olemassa siltä varalta, että jotain sattuu.

Kuva tapahtumasta.VASEKin, Startian, Vaasan Yrittäjien ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämä tilaisuus keräsi kaksi salillista osallistujia, luennot pidettiin samanaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.

Yrittäjän kannattaa aina miettiä miten haluaa kuolemansa jälkeen omaisuutensa jakautuvan. Mitä tapahtuu esimerkiksi yritysomaisuudelle? Löytyykö perillisistä jatkajaa yritystoiminnalle? Syytä on myös miettiä, miten perillisiä kohtelee tasapuolisesti.

– Ei ehkä ole tasapuolista, että yritys menee tasan perillisille, vaikka vain yksi tai osa heistä työskentelee yrityksessä. Ja jos yksi perillisistä saa yrityksen, on muiden perillisten saatava oma osuutensa muussa muodossa.

Perimysjärjestys puhuttikin paljon yleisöä ja aiheesta esitettiin runsaasti kysymyksiä. Selvä osoitus siitä, että näitä asioita todella on mietittävä etukäteen. Yrittäjille suositeltiin myös painokkaasti edunvalvontavaltuutuksen tekemistä.

– Jos on itse pysyvästi tai väliaikaisesti kykenemätön hoitamaan omia ja yrityksen asioita, eikä edunvalvontavaltakirjaa ole, määrää maistraatti edunvalvojan eli virkamiehen. Eikä se välttämättä ole joustavin tai nopein taho pyörittämään yritystä menestyksekkäästi, Laine-Puhakainen muistutti.

Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa eri henkilöt hoitamaan yksityisasioita ja yrityksen asioita.

Nathalie Myrskog ja Jonna Hagström luennoimassa.Nathalie Myrskog ja Jonna Hagström muistuttivat osakassopimuksen tärkeydestä.

DKCO:n asianajaja Nathalie Myrskog ja lakimies Jonna Hagström puolestaan esittelivät erilaisia sudenkuoppia, joihin yrittäjä voi kompastua, mikäli ei ole hoitanut osakassopimusta kuntoon.

– Yritystä perustettaessa osakkaiden ajatukset voivat olla hyvinkin samansuuntaisia, mutta kaikenlaista voi tapahtua matkan varrella. Riiteleminen on kallista, sopimuksen laatiminen asianajajan avulla maksaa siitä vain murto-osan, he totesivat.

Asianmukaisella osakassopimuksella voidaan torpata tilanne, jossa yrityksen osakas siirtyykin kilpailijalle ja vie osaamisen mukanaan. Osakassopimuksen lunastuslauseke ja osingonjakolauseke pelastavat myös tilanteessa, jossa toinen osakas ei enää työskentele yrityksessä, mutta on oikeutettu yhtä suureen osinkoon.

Myrskog ja Hagström muistuttivat yrittäjiä myös tilanteesta, jossa yrityksen osakkeista on tehty ostotarjous, mutta yksi osakkaista ei haluakaan myydä. Osakassopimuksesta löytyisi apu tähänkin tilanteeseen. Asiantuntijat muistuttivat kuulijoita siitä ongelmallisesta tilanteesta, jos omistukset ovat tasan kahden osakkaan kesken. Ristiriitatilanteessa ei päätöksiä ei saada aikaan, kun äänioikeutta on kummallakin yhtä paljon.

Hippi Hovi, Mari Pohjanniemi-Kivi, Tommi Virkama ja Kjell Nydahl.Hippi Hovi, Mari Pohjanniemi-Kivi, Tommi Virkama ja Kjell Nydahl toivottivat osallistujat tervetulleiksi.

Kenellekään illan osallistujista ei varmasti jäänyt mitenkään epäselväksi se, miten tärkeää yrittäjän on miettiä omaa tilannettaan, omaisuuttaan ja sitä miten käy, jos yrittäjä onkin itse pois pelistä syystä tai toisesta. Kun yhdessä asiantuntijan kanssa tarkastelee kaikkia asiakirjoja yhtenä kokonaisuutena ja kartoittaa oman tilanteensa, turvataan yritys monelta edessä piilevältä sudenkuopalta.

Tutustu VASEKin tarjoamaan Lakimiehen sparrausapu -palveluun

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää