Alan vaihto vei yrittäjäksi

23.09.2019

Napraway1 768pxSonja Broo ryhtyi yrittäjäksi alan vaihtamisen jälkeen.

Hartiat jumissa ja lihaksia kolottaa. Monen ensimmäinen ajatus on varata aika hierojalle tai fysioterapeutille. Apua voi kuitenkin saada myös esimerkiksi naprapaatilta.

Sonja Broon yritys Napraway täytti elokuussa yhden vuoden. Yrityksen tilat sijaitsevat Vaasa Business Centerissä Myllykadulla, mistä löytyy jos jonkinlaista välineistöä hierontapöydästä puolapuihin. Naprapaatin koulutuksessa painotetaan manuaalista käsittelyä. Ero muihin kehonhuollon ammattilaisiin on siinä, että naprapaatin ajatellaan vain naksauttelevan niveliä. Tämä on kuitenkin vain yksi naprapaatin tarjoamista hoitomuodoista.

– Naprapaatti voi tarjota asiakkailleen harjoitusterapiaa, kuten liikkuvuus- ja voimaharjoittelua, sekä erilaisia manuaalisen terapian muotoja. Näitä ovat esimerkiksi hieronta, nivelmanipulointi ja -mobilisointi, lihasvenytys. Muita hoitomuotoja voivat olla esimerkiksi lämpö- ja kylmähoidot, sekä sähköterapia, Sonja valaisee ja jatkaa:

– Totta kai pitää olla myös taitoa lukea asiakasta ja ymmärtää, mitä kukin asiakas tarvitsee. Tavoite on kuntoa ylläpitävä ja vaivoja ennaltaehkäisevä hoito. Itse pyrin rohkeasti ehdottamaan uusia hoitomuotoja, jos huomaan niistä olevan asiakkailleni hyötyä.

Kaikki lähti alan vaihdosta

Aikaisemmalta koulutukseltaan Sonja on matkailualan restonomi. Ravintola-alalla hän ehti tehdä töitä muutaman vuoden ajan, ennen kuin kipinä terveysalanopintoja kohtaan syttyi.

– Tuntui, ettei tämä ole minun juttuni ja alanvaihto alkoi houkutella. Mietin jo ensimmäistä kertaa opiskelupaikkaa hakiessani, että jokin terveysalan koulutus kiinnostaisi. Silloin en tuntenut ketään alalta, joten se ajatus vähän jäi. Aloin tutkia eri koulutusmahdollisuuksia uudelleen ja törmäsin naprapaatin tutkintoon. Se tuntui heti omalta, sillä manuaalinen terapia kiinnosti, Sonja kertoo.

Unelmista tuli totta syksyllä 2014, kun Sonja aloitti naprapatian opinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Napraway2Sonja Broo käyttää työssään monenlaisia apuvälineitä.

Yrittäjäksi ryhtyminen selvää alusta lähtien

Sonjalle oli jo opintojen alusta selvää, että hän haluaa valmistuttuaan toimia yrittäjänä. Molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä, joten innostus itsensä työllistämistä kohtaan on lähtenyt jo kotoa.

– Tällä alalla iso osa toimii yrittäjinä. Toki on mahdollisuus työllistyä myös esimerkiksi erilaisiin fysikaalisiin hoitolaitoksiin. Minulle ajatus omasta yrityksestä oli kuitenkin kirkkaana mielessä. Myös ammattikorkeassakoulussa yrittäjyyteen kannustettiin ja neuvottiin ottamaan yhteyttä oman alueen uusyrityskeskukseen, Sonja kertoo.

Valmistuttuaan Sonja palasi Vaasaan kypsyttelemään yritysideaansa. Noin kahden kuukauden pohdiskelun jälkeen hän otti yhteyttä uusyrityskeskus Startiaan ja varasi ensimmäisen tapaamisen. Ensimmäisellä käynnillä käytiin läpi yritysidea ja neuvottiin tekemään liiketoimintasuunnitelma.

– Toisella tapaamisella kävimme yritysneuvoja Antti Alasaaren kanssa liiketoimintasuunnitelman läpi. Sain myös neuvoja rahoitussuunnitelman tekemiseen ja starttirahan hakemiseen. Startialla käynti kiteytti kaiken yhteen pakettiin, joka helpotti prosessia huomattavasti, Sonja hymyilee.

Mitä suunnitelmia ensimmäistä yrittäjävuottaan viettäneellä Sonjalla on tulevaisuuden varalle?

– Naprapatia on siitä mukava ala, että siinä saa koko ajan kehittää itseään ja aina oppii uutta. Suunnitelmissa on siis hankkia lisäkoulutusta, jotta voin tarjota asiakkaille entistä parempia palveluita, Sonja kertoo.

Sonja kannustaa ihmisiä lisäämään liikuntaa arkeensa ja harjoittelemaan vastaanotolla saatuja liikkeitä myös kotona.

– Asiakas itse asiassa tekee työn itse, me täällä vain osoitamme oikean suunnan, yrittäjä hymyilee.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Oma auto kotiin ja sovelluksesta kimppakyytiä kysymään

13.11.2019 | Uutiset
Mitä jos voisitkin jättää oman auton pihaan ja kurkata puhelimen sovelluksesta kenen lähistöllä asuvan kyytiin mahtuisi tai onko jonkun tilaamassa taksissa tilaa vielä yhdelle. Tai valita sen oman auton ja kurkata ennen lähtöä sovelluksesta olisiko joku menossa samalle suunnalle ja kyytiä vailla.
Lue lisää

Vaasan seutu hyvin esillä venäläisissä matkailumedioissa

11.11.2019 | Uutiset
Heinäkuussa neljä venäläistä matkailumedioiden edustajaa vieraili Vaasan seudulla tutustumassa nähtävyyksiimme ja kauniiseen luontoomme. Kyseessä ei ollut mikään sattumanvarainen käynti, vaikka alue kyllä onkin herättänyt kiinnostusta itänaapurissamme viime aikoina, vaan kaiken takana on yritysryhmähanke Archipelago Attractions.
Lue lisää

Asukas on paras paikan markkinoija

07.11.2019 | Uutiset
Olet varmasti huomannut Vaasan ja koko seudun tuoreen markkinointikampanjan ”Elämän kuuluukin olla helppoa.” Vaasalaisaloite keräsi alle viikossa 2 000 nimeä, ja Joonaksen videot Vaasankadulta ovat saaneet hienosti huomiota. Minulla on ollut ilo olla tekemässä tätä tunteitakin herättävää kampanjaa, ja olen seurannut siitä kirvonnutta keskustelua, niin positiivista kuin kriittistäkin.
Lue lisää

Kjell Nydahl on Vuoden 2019 omistajanvaihdosasiantuntija

06.11.2019 | Uutiset
Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista palkittiin Vuoden 2019 omistajanvaihdosasiantuntijana. Palkinto jaettiin Omistajanvaihdos 2019 -konferenssissa Helsingissä.
Lue lisää

Koiraharrastuksesta syntyi kivijalkakauppa

04.11.2019 | Uutiset
Ei ole aivan jokapäiväistä, että uusi liike avaa ovensa Laihian keskustassa, mutta syyskuussa sellainen tapahtui. Mia Thel, jonka harrastus on jo monen vuoden ajan ollut myös osa-aikayrittämistä, päätti panostaa täysillä intohimoonsa eli koiriin ja tarjoaa nyt erilaisten koulutuspalveluiden lisäksi kivijalkakaupassaan kaikkea eri koiraharrastuslajeissa tarvittavaa välineistöä.
Lue lisää

Vaasan yrityselämä yllätti Otaniemessä

31.10.2019 | Uutiset
Vaasalaisia työnantajia lähti yhdessä Otaniemeen Espooseen houkuttelemaan diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoita töihin Vaasaan. Opiskelijat yllättyivät seudun monipuolisista työmahdollisuuksista.
Lue lisää

Yrityskummi kulkee yrittäjän vierellä henkisenä tukena

30.10.2019 | Uutiset
Yksinyrittämisen ei nimestään huolimatta tarvitse tuntua yksinäiseltä, vaan yrittäjäpolun varrella saa ja kannattaa hakea tukea itseään kokeneemmista yritysmaailman asiantuntijoista. Yrityskummi on varteenotettava vaihtoehto pienyrittäjälle, joka kaipaa tuekseen kokenutta ja asiantuntevaa mentoria. Yrityskummin tehtävä on tarjota ”kummitettavalleen” sparrausta esimerkiksi päätöksenteon tueksi. Yrittäjä tekee itse päätöksensä ja vastaa niiden toteutuksesta, mutta yrityskummi kulkee hänen rinnallaan henkisenä tukena.
Lue lisää

Norwegian käynnistää 1.11. uuden kotimaanreitin Vaasasta Helsinkiin

24.10.2019 | Uutiset
Norwegian jatkaa Suomen reittiverkostonsa kehittämistä ja lanseeraa uuden kotimaanreitin Helsinki-Vantaan ja Vaasan lentoaseman välillä. Marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien Norwegian lentää Helsingin ja Vaasan välillä kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja perjantaisin.
Lue lisää