Alan vaihto vei yrittäjäksi

23.09.2019

Napraway1 768pxSonja Broo ryhtyi yrittäjäksi alan vaihtamisen jälkeen.

Hartiat jumissa ja lihaksia kolottaa. Monen ensimmäinen ajatus on varata aika hierojalle tai fysioterapeutille. Apua voi kuitenkin saada myös esimerkiksi naprapaatilta.

Sonja Broon yritys Napraway täytti elokuussa yhden vuoden. Yrityksen tilat sijaitsevat Vaasa Business Centerissä Myllykadulla, mistä löytyy jos jonkinlaista välineistöä hierontapöydästä puolapuihin. Naprapaatin koulutuksessa painotetaan manuaalista käsittelyä. Ero muihin kehonhuollon ammattilaisiin on siinä, että naprapaatin ajatellaan vain naksauttelevan niveliä. Tämä on kuitenkin vain yksi naprapaatin tarjoamista hoitomuodoista.

– Naprapaatti voi tarjota asiakkailleen harjoitusterapiaa, kuten liikkuvuus- ja voimaharjoittelua, sekä erilaisia manuaalisen terapian muotoja. Näitä ovat esimerkiksi hieronta, nivelmanipulointi ja -mobilisointi, lihasvenytys. Muita hoitomuotoja voivat olla esimerkiksi lämpö- ja kylmähoidot, sekä sähköterapia, Sonja valaisee ja jatkaa:

– Totta kai pitää olla myös taitoa lukea asiakasta ja ymmärtää, mitä kukin asiakas tarvitsee. Tavoite on kuntoa ylläpitävä ja vaivoja ennaltaehkäisevä hoito. Itse pyrin rohkeasti ehdottamaan uusia hoitomuotoja, jos huomaan niistä olevan asiakkailleni hyötyä.

Kaikki lähti alan vaihdosta

Aikaisemmalta koulutukseltaan Sonja on matkailualan restonomi. Ravintola-alalla hän ehti tehdä töitä muutaman vuoden ajan, ennen kuin kipinä terveysalanopintoja kohtaan syttyi.

– Tuntui, ettei tämä ole minun juttuni ja alanvaihto alkoi houkutella. Mietin jo ensimmäistä kertaa opiskelupaikkaa hakiessani, että jokin terveysalan koulutus kiinnostaisi. Silloin en tuntenut ketään alalta, joten se ajatus vähän jäi. Aloin tutkia eri koulutusmahdollisuuksia uudelleen ja törmäsin naprapaatin tutkintoon. Se tuntui heti omalta, sillä manuaalinen terapia kiinnosti, Sonja kertoo.

Unelmista tuli totta syksyllä 2014, kun Sonja aloitti naprapatian opinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Napraway2Sonja Broo käyttää työssään monenlaisia apuvälineitä.

Yrittäjäksi ryhtyminen selvää alusta lähtien

Sonjalle oli jo opintojen alusta selvää, että hän haluaa valmistuttuaan toimia yrittäjänä. Molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä, joten innostus itsensä työllistämistä kohtaan on lähtenyt jo kotoa.

– Tällä alalla iso osa toimii yrittäjinä. Toki on mahdollisuus työllistyä myös esimerkiksi erilaisiin fysikaalisiin hoitolaitoksiin. Minulle ajatus omasta yrityksestä oli kuitenkin kirkkaana mielessä. Myös ammattikorkeassakoulussa yrittäjyyteen kannustettiin ja neuvottiin ottamaan yhteyttä oman alueen uusyrityskeskukseen, Sonja kertoo.

Valmistuttuaan Sonja palasi Vaasaan kypsyttelemään yritysideaansa. Noin kahden kuukauden pohdiskelun jälkeen hän otti yhteyttä uusyrityskeskus Startiaan ja varasi ensimmäisen tapaamisen. Ensimmäisellä käynnillä käytiin läpi yritysidea ja neuvottiin tekemään liiketoimintasuunnitelma.

– Toisella tapaamisella kävimme yritysneuvoja Antti Alasaaren kanssa liiketoimintasuunnitelman läpi. Sain myös neuvoja rahoitussuunnitelman tekemiseen ja starttirahan hakemiseen. Startialla käynti kiteytti kaiken yhteen pakettiin, joka helpotti prosessia huomattavasti, Sonja hymyilee.

Mitä suunnitelmia ensimmäistä yrittäjävuottaan viettäneellä Sonjalla on tulevaisuuden varalle?

– Naprapatia on siitä mukava ala, että siinä saa koko ajan kehittää itseään ja aina oppii uutta. Suunnitelmissa on siis hankkia lisäkoulutusta, jotta voin tarjota asiakkaille entistä parempia palveluita, Sonja kertoo.

Sonja kannustaa ihmisiä lisäämään liikuntaa arkeensa ja harjoittelemaan vastaanotolla saatuja liikkeitä myös kotona.

– Asiakas itse asiassa tekee työn itse, me täällä vain osoitamme oikean suunnan, yrittäjä hymyilee.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020 | Uutiset
Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.
Lue lisää

Logistiikan ja liikennepalvelujen kehittäminen palaa täyteen vauhtiinsa

03.08.2020 | Uutiset
Projektipäällikön/logistiikka-asiantuntijan tehtävään jo keväällä valittu VTM Matias Båsk aloittaa sijaisuutensa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla tänään. Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä työskentelevä Båsk on jäänyt virkavapaalle työstään Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä ja tulee toimimaan logistiikka-asiantuntijana ja MoveIT-projektissa projektipäällikön sijaisena 3.8.2020–31.7.2021.
Lue lisää

Parturoitavat palasivat - Julia Peltomäellä riittää taas asiakkaita vaikean kevään jälkeen

31.07.2020 | Uutiset
Julia Peltomäki toimii yksinyrittäjänä Vaasan keskustassa sijaitsevassa Basement Barbers -parturi-kampaamossa. Hän on työskennellyt parturi-kampaajana nyt 2,5 vuoden ajan. -Olen ollut tuolivuokralla Basement Barbersissa nyt vuoden päivät, eli olen käytännössä yksinyrittäjä. Viihdyn työssäni erittäin hyvin! Olen aina ollut käsityöihminen ja halunnut tehdä luovaa työtä, jossa näkee työnsä tuloksen heti. Lisäksi työkaverini sekä asiakkaani ovat aivan ihania, Peltomäki kertoo iloisesti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

31.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.07.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

E Nyman Designille koitti työntäyteinen kesä hiljaisen koronakevään jälkeen

23.07.2020 | Uutiset
Elin Nyman työskentelee yksinyrittäjänä graafisen suunnittelun parissa. Hänen tehtävänsä graafikkona on esittää visuaalisesti viesti asiakkaansa tuotteen tai palvelun takana.
Lue lisää

Koivulahtelaisen kukkakaupan toiminta elävöitymässä koronakriisin jälkeen

16.07.2020 | Uutiset
Ellinor Lundström perusti 22-vuotiaana oman kukkakaupan Koivulahteen. Lundströmillä on myynnissä kukkakaupassaan Nigellas blommor och presenter muun muassa leikkokukkia, ruukkukasveja ja hautajaiskimppuja. Hänellä on myynnissä myös erilaisia leluja ja koriste-esineitä, kuten hänen itsetekemiään kortteja ja koruja sekä posliinienkeleitä ja nalleja, jotka sopivat ostettavaksi lahjaksi erilaisiin tilaisuuksiin.
Lue lisää

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää