Alan vaihto vei yrittäjäksi

23.09.2019

Napraway1 768pxSonja Broo ryhtyi yrittäjäksi alan vaihtamisen jälkeen.

Hartiat jumissa ja lihaksia kolottaa. Monen ensimmäinen ajatus on varata aika hierojalle tai fysioterapeutille. Apua voi kuitenkin saada myös esimerkiksi naprapaatilta.

Sonja Broon yritys Napraway täytti elokuussa yhden vuoden. Yrityksen tilat sijaitsevat Vaasa Business Centerissä Myllykadulla, mistä löytyy jos jonkinlaista välineistöä hierontapöydästä puolapuihin. Naprapaatin koulutuksessa painotetaan manuaalista käsittelyä. Ero muihin kehonhuollon ammattilaisiin on siinä, että naprapaatin ajatellaan vain naksauttelevan niveliä. Tämä on kuitenkin vain yksi naprapaatin tarjoamista hoitomuodoista.

– Naprapaatti voi tarjota asiakkailleen harjoitusterapiaa, kuten liikkuvuus- ja voimaharjoittelua, sekä erilaisia manuaalisen terapian muotoja. Näitä ovat esimerkiksi hieronta, nivelmanipulointi ja -mobilisointi, lihasvenytys. Muita hoitomuotoja voivat olla esimerkiksi lämpö- ja kylmähoidot, sekä sähköterapia, Sonja valaisee ja jatkaa:

– Totta kai pitää olla myös taitoa lukea asiakasta ja ymmärtää, mitä kukin asiakas tarvitsee. Tavoite on kuntoa ylläpitävä ja vaivoja ennaltaehkäisevä hoito. Itse pyrin rohkeasti ehdottamaan uusia hoitomuotoja, jos huomaan niistä olevan asiakkailleni hyötyä.

Kaikki lähti alan vaihdosta

Aikaisemmalta koulutukseltaan Sonja on matkailualan restonomi. Ravintola-alalla hän ehti tehdä töitä muutaman vuoden ajan, ennen kuin kipinä terveysalanopintoja kohtaan syttyi.

– Tuntui, ettei tämä ole minun juttuni ja alanvaihto alkoi houkutella. Mietin jo ensimmäistä kertaa opiskelupaikkaa hakiessani, että jokin terveysalan koulutus kiinnostaisi. Silloin en tuntenut ketään alalta, joten se ajatus vähän jäi. Aloin tutkia eri koulutusmahdollisuuksia uudelleen ja törmäsin naprapaatin tutkintoon. Se tuntui heti omalta, sillä manuaalinen terapia kiinnosti, Sonja kertoo.

Unelmista tuli totta syksyllä 2014, kun Sonja aloitti naprapatian opinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Napraway2Sonja Broo käyttää työssään monenlaisia apuvälineitä.

Yrittäjäksi ryhtyminen selvää alusta lähtien

Sonjalle oli jo opintojen alusta selvää, että hän haluaa valmistuttuaan toimia yrittäjänä. Molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä, joten innostus itsensä työllistämistä kohtaan on lähtenyt jo kotoa.

– Tällä alalla iso osa toimii yrittäjinä. Toki on mahdollisuus työllistyä myös esimerkiksi erilaisiin fysikaalisiin hoitolaitoksiin. Minulle ajatus omasta yrityksestä oli kuitenkin kirkkaana mielessä. Myös ammattikorkeassakoulussa yrittäjyyteen kannustettiin ja neuvottiin ottamaan yhteyttä oman alueen uusyrityskeskukseen, Sonja kertoo.

Valmistuttuaan Sonja palasi Vaasaan kypsyttelemään yritysideaansa. Noin kahden kuukauden pohdiskelun jälkeen hän otti yhteyttä uusyrityskeskus Startiaan ja varasi ensimmäisen tapaamisen. Ensimmäisellä käynnillä käytiin läpi yritysidea ja neuvottiin tekemään liiketoimintasuunnitelma.

– Toisella tapaamisella kävimme yritysneuvoja Antti Alasaaren kanssa liiketoimintasuunnitelman läpi. Sain myös neuvoja rahoitussuunnitelman tekemiseen ja starttirahan hakemiseen. Startialla käynti kiteytti kaiken yhteen pakettiin, joka helpotti prosessia huomattavasti, Sonja hymyilee.

Mitä suunnitelmia ensimmäistä yrittäjävuottaan viettäneellä Sonjalla on tulevaisuuden varalle?

– Naprapatia on siitä mukava ala, että siinä saa koko ajan kehittää itseään ja aina oppii uutta. Suunnitelmissa on siis hankkia lisäkoulutusta, jotta voin tarjota asiakkaille entistä parempia palveluita, Sonja kertoo.

Sonja kannustaa ihmisiä lisäämään liikuntaa arkeensa ja harjoittelemaan vastaanotolla saatuja liikkeitä myös kotona.

– Asiakas itse asiassa tekee työn itse, me täällä vain osoitamme oikean suunnan, yrittäjä hymyilee.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkostoituminen ja tiedonjako hyödyttää hanketoimijoita

21.02.2020 | Uutiset
VASEKin kokoushuoneessa oli tiivis tunnelma 12.2., kun 17 eri organisaation edustajaa kokoontui keskustelemaan kiertotaloudesta. Osa osallistujista työskentelee jonkin hankkeen tai hankerahoituksen parissa, osa muutoin kiertotalouden tai kestävän kehityksen parissa.
Lue lisää

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää