Älä arvele, vaan laske! – Kohonneet kustannukset huolettavat yrittäjiä

25.10.2022

097A1699m

Sähkön hinta pilvissä, polttoaineen hinta tapissa, elintarvikkeiden ja muiden tarvikkeiden hinnat noususuunnassa. Näitä asioita tuskaillaan kotitalouksien lisäksi myös lukuisissa yrityksissä. Kun kustannukset nousevat, yrittäjien ajatuksissa on yhä useammin myös iso kysymys: miten tulevasta talvesta selvitään?

Yritysneuvoja Olav Nylund muistuttaa, ettei kannata jäädä pohtimaan ja arvelemaan, vaan tarttua laskimeen:

– Yrittäjän on syytä tehdä kassavirtalaskelmia ja otettava niissä huomioon kohonneet kustannukset. Kun yritystoiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa ja elanto yrittäjälle, on yrittäjän väistämättä mietittävä, mistä kustannuksista on mahdollista hankkiutua eroon sekä mitä kustannuksia voi laskea kilpailuttamalla tai valitsemalla halvempia vaihtoehtoja.

– Myös omien tuotteiden hinnoitteluun on syytä tällaisessa tilanteessa perehtyä. Nousseet kustannukset on voitava siirtää ainakin osittain tuotteiden ja palveluiden hintoihin eikä tinkiä yrittäjän katteista, Nylund painottaa.

Laskelmat auttavat korjausliikkeiden suunnittelussa

Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist kannustaa aktiivisuuteen:

– Kristallipalloahan meillä ei kellään ole, mutta erilaisten laskelmien tekeminen, ennakointi ja arvioiminen on parempi kuin ei mitään. Laskelmien avulla yrittäjä voi sentään tehdä korjausliikkeitä jo etukäteen ja vaikka myöhemmin uudelleen. Mutta jos jää vain odottamaan ja seuraamaan, että mitenköhän maailmantilanne ja hinnat lähtevät kehittymään, silloin on vaarana, että käteen jää vain tappiollista toimintaa.

Molemmat yritysneuvojat painottavat, ettei yrittäjän kannata jäädä pohtimaan talousasioita yksin:

– Omalta kirjanpitäjältä saa pohdintojen ja laskelmien avuksi erilaisia raportteja. Niiden avulla pääsee liikkeelle ja pystyy arvioimaan esimerkiksi tulevan talven myyntimääriä, jos niissä tapaa olla kuukausittaista vaihtelua.

Liiketoimintasuunnitelman päivittäminen kannattaa

– Ota rohkeasti meihin yritysneuvojiin yhteyttä. Katsotaan yhdessä laskelmia ja pohditaan erilaisia säästökohteita ja ratkaisuvaihtoehtoja, Dalkvist kannustaa.

VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian asiakkaiden käytössä on myös äskettäin uudistunut Lissu-liiketoimintasuunnitelmaohjelma, jonka avulla yrittäjä pääsee päivittämään omaa liiketoimintasuunnitelmaansa.

– Lissu-ohjelma ohjaa laskelmien tekemisessä, ja yritysneuvoja voi verkon kautta tutustua yrittäjän tekemään suunnitelmaan ja antaa siitä kommenttinsa, Nylund kertoo ja jatkaa:

– Yleensä aloitamme tapaamisella ja käymme läpi yrityksen tilanteen. Sen jälkeen yrittäjä saa kotiläksyksi liiketoimintasuunnitelman päivittämisen, yritysneuvoja kommentoi sitä ja tarvittaessa katsomme laskelmat läpi vielä uudella tapaamiskerralla.

VASEKin ja Startian yritysneuvontapalvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Lue myös:

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää