Ainutlaatuista ekologista kerrostaloasumista Vaasassa

16.08.2013

Lakea Oy:n ja rakennusyhtiö Peab Oy Ab:n pilottiprojektin ansiosta Vaasassa on voinut nauttia ekologisesta kerrostaloasumisesta jo vuodesta 2010, kun pilottiprojektiin kuuluva ensimmäinen energiatehokas kahdeksankerroksinen kerrostalo valmistui. Tällä hetkellä samalle alueelle Vaasaan Suvilahteen on rakenteilla neljäs kerrostalo, joka on viimeinen osa pilottiprojektin neljän talon kokonaisuutta.
- Tämä kohde on erityinen, koska kohteen lämmitys tulee kokonaisuudessaan maalämpö- ja aurinkokeräinjärjestelmästä, kertoo Lakea Oy:n projekti-insinööri Ari Nyman.

Kolme neljästä ekologisesta kerrostalosta on jo valmistunut.

Yhdessä kerrostalossa on 51 asuntoa, kooltaan yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Kun pilottiprojekti käynnistyi, oli ekologinen kerrostaloasuminen uutta koko Suomessa. Nymanin mukaan maalämmöllä lämmitettävät kerrostalot ovat sen jälkeen yleistyneet kiivasta tahtia.
- Kun ensimmäisen talon rakentaminen aloitettiin, porattiin talon alla olevaan kallioon 14 maalämpökaivoa, jotka kaikki ovat 200 m pitkiä. Silloin emme tienneet kuinka monta kaivoa kahdeksankerroksinen kerrostalo vaatii. Huomasimme, että muutama kaivo vähemmän olisi riittänyt, joten näiden muiden kolmen talon alla on vain yhdeksän kaivoa, Nyman selittää.

Se, että maalämpöjärjestelmään on kytketty myös aurinkokeräinjärjestelmä, josta on hyötyä miltei vuoden ympäri, on kuitenkin ainutlaatuista.
- Kerrostalojen katoilla on aurinkokeräimet, jotka lämmittävät talon käyttöveden. Kerääjistä saatava ylimääräinen lämpö varastoidaan talon alla olevaan maaperään. Tämä on mahdollista, koska alueen pohjaveden virtaus on niin pieni. Kova virtaus kuljettaisi auringosta saadun lämmön muualle, Nyman jatkaa.

Aurinkokeräimet täydentävät kerrostalon lämmitystä maalis-huhtikuusta aina syys-lokakuuhun asti. Tämän lisäksi maaperään siirrettävä lämpö pitää siellä olevat putket lämpimänä ja vähentää talvella jäätymisen riskiä.

Lämmönjakohuoneessa on näyttö jolta Ari Nyman (vasemmalla) ja Mauritz Knuts voivat lukea paljonko lämpöä aurinkokeräimet tuottavat.

Tiiviit seinät lisäävät talojen energiatehokkuutta

Suvilahden ekologisissa kerrostaloissa on panostettu rakennusten ilmatiiveyteen, mikä on Kestävän rakentamisen projektipäällikön Mauritz Knutsin mielestä hieno asia.
- Tiiviiden seinien ansiosta lämpö ei pääse vuotamaan seinien läpi eikä kostea sisäilma pääse seinien rakenteisiin, Knuts sanoo.
Kohteessa ilmanvaihto hoituu koneellisesti.
- Talojen seinissä on anturat, joiden avulla mitataan sisä- ja ulkolämpötilaa sekä kosteutta. Yleensä talossa olevat tiiviit seinät herättävät pelkoja kosteusongelmista, kun talo ei muka ”hengitä”, mutta tiiviit seinät yhdistettynä koneelliseen ilmanvaihtoon on erittäin energiatehokas vaihtoehto, Nyman tähdentää.

Kolmen ensimmäisen kerrostalon katolla on aurinkokeräimet.
Neljännen talon katolle niitä ei asenneta, sillä kolmannen talon
katolla on keräimiä kummankin viimeisen talon tarpeisiin. 

Jokaisen asunnon ilmatiiviys testataan ennen asunnon luovuttamista asukkaalle. Silloin kaikki luonnolliset vuotokohdat, kuten ikkunat ja ovet tukitaan. Tämän jälkeen huoneisto paineistetaan ja tarkistetaan mahdolliset vuotokohdat.
- Tiiviit ulko- ja väliseinät tekevät asunnoista myös mukavan hiljaisia, Nyman toteaa.

Kun kyseessä on kerran pilottiprojekti, on Vaasan ammattikorkeakoulu ollut mukana mittaamassa talojen energiatehokkuutta. Tänä kesänä ilmestynyt alustava raportti mittauksista osoittaa, että kerrostaloja koskeva ekologinen ajattelu on oikea suuntaus parantamaan Suomen energiatehokasta rakentamista.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

20.06.2022 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28, 29 ja 30 eli 11.–29.7.2022. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 4.7.–31.7.2022.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää

VASEK kestävällä tiellä

10.06.2022 | Uutiset
VASEK sai strategiansa mukaisesti vuoden 2021 lopussa valmiiksi vastuullisuussuunnitelmansa. VASEKin vastuullisuustyöryhmän johdolla koko henkilöstö osallistettiin keväällä 2021 valitsemaan omalle organisaatiolle kolme päätavoitetta sekä niiden alatavoitteet YK:n kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta (Agenda 2030). Yhdessä päätettiin sitoutua noudattamaan jokapäiväisessä arjessa ja valinnoissa sukupuolten tasa-arvoa, eriarvoisuuden vähentämistä ja vastuullista kuluttamista koskevia tavoitteita.
Lue lisää