ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020

access tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin. VASEK on hankkeen toteuttaja ja Visit Vaasa yhteistyökumppanina mukana hankkeen toimenpiteissä.

– Kyseessä on ensimmäinen työ- ja elinkeinoministeriön kautta alueellemme myönnetty koronakriisiin liittyvä elvytysrahoitus. Yhteensä hakemuksia valtakunnalliseen rahoitushakuun tuli 89 ja vain 29 hankkeelle myönnettiin rahoitus, joten voi sanoa että pärjäsimme hyvin kovassa kilpailussa, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.

– Olemme huomanneet, että alueemme matkailukohteet kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Samalla myös matkailijoiden ympäristötietoisuus on lisääntynyt, mikä puolestaan kasvattaa vastuullisten liikkumismuotojen kysyntää matkakohteissa. Tässä hankkeessa onkin tarkoitus pilotoida säännöllistä bussireittiliikennettä esimerkiksi maailmanperintöalueelle, kertoo hankkeen projektipäällikkö Peter Källberg.

Säännöllisen bussiliikenteen myötä yksityisautoilu matkailukohteisiin vähenee, mikä tekee liikkumisesta kohteiden lähistöllä turvallisempaa, vähentää päästöjä sekä helpottaa pysäköintiä kohteiden usein ahtailla pysäköintialueilla. Myös kohteiden saavutettavuus paranee, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta oman auton käyttöön.

Bussiaikatauluja pyritään suunnittelemaan eri kohderyhmien tarpeisiin ja jo olemassa olevien aikataulujen kanssa yhteen sopiviksi. Yksi vuoro voisi esimerkiksi poimia Wasalinen matkustajia yhtenä päivänä viikossa, toinen voisi kiertää leirintäalueet ja kolmas keskustan hotellit.

– Aikataulusuunnitteluun otetaan mukaan paikallisia yrittäjiä, jotta bussivuorot sopisivat yhteen heidän aukioloaikojensa ja esimerkiksi saaristoristeilyjen tai muiden aktiviteettien aikataulujen kanssa, Källberg kuvailee.

Säännöllisen bussiliikenteen lisäksi pilotissa sijoitetaan matkailukohteisiin web-kameroita, joiden avulla matkailijat voivat tutkia kohteita ennen varsinaista vierailua. Kameroiden taltioinnit ovat katseltavissa Visit Vaasan verkkosivujen kautta.

– Suotuisien ympäristövaikutusten lisäksi hankkeen toimenpiteillä mahdollistetaan parempi digitaalinen saavutettavuus, kun kohteisiin voi tutustua jo etukäteen. Lisäksi yhteiskuljetuksiin voisi liittää digitaalista infomateriaalia määränpäänä olevista kohteista jo matkan ajaksi, esimerkiksi audio-opastuksen tai mobiililaitteen kautta tarjottavan materiaalin muodossa, sanoo Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson.

ACCESS-hanke toteutetaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää