ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020

access tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin. VASEK on hankkeen toteuttaja ja Visit Vaasa yhteistyökumppanina mukana hankkeen toimenpiteissä.

– Kyseessä on ensimmäinen työ- ja elinkeinoministeriön kautta alueellemme myönnetty koronakriisiin liittyvä elvytysrahoitus. Yhteensä hakemuksia valtakunnalliseen rahoitushakuun tuli 89 ja vain 29 hankkeelle myönnettiin rahoitus, joten voi sanoa että pärjäsimme hyvin kovassa kilpailussa, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.

– Olemme huomanneet, että alueemme matkailukohteet kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Samalla myös matkailijoiden ympäristötietoisuus on lisääntynyt, mikä puolestaan kasvattaa vastuullisten liikkumismuotojen kysyntää matkakohteissa. Tässä hankkeessa onkin tarkoitus pilotoida säännöllistä bussireittiliikennettä esimerkiksi maailmanperintöalueelle, kertoo hankkeen projektipäällikkö Peter Källberg.

Säännöllisen bussiliikenteen myötä yksityisautoilu matkailukohteisiin vähenee, mikä tekee liikkumisesta kohteiden lähistöllä turvallisempaa, vähentää päästöjä sekä helpottaa pysäköintiä kohteiden usein ahtailla pysäköintialueilla. Myös kohteiden saavutettavuus paranee, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta oman auton käyttöön.

Bussiaikatauluja pyritään suunnittelemaan eri kohderyhmien tarpeisiin ja jo olemassa olevien aikataulujen kanssa yhteen sopiviksi. Yksi vuoro voisi esimerkiksi poimia Wasalinen matkustajia yhtenä päivänä viikossa, toinen voisi kiertää leirintäalueet ja kolmas keskustan hotellit.

– Aikataulusuunnitteluun otetaan mukaan paikallisia yrittäjiä, jotta bussivuorot sopisivat yhteen heidän aukioloaikojensa ja esimerkiksi saaristoristeilyjen tai muiden aktiviteettien aikataulujen kanssa, Källberg kuvailee.

Säännöllisen bussiliikenteen lisäksi pilotissa sijoitetaan matkailukohteisiin web-kameroita, joiden avulla matkailijat voivat tutkia kohteita ennen varsinaista vierailua. Kameroiden taltioinnit ovat katseltavissa Visit Vaasan verkkosivujen kautta.

– Suotuisien ympäristövaikutusten lisäksi hankkeen toimenpiteillä mahdollistetaan parempi digitaalinen saavutettavuus, kun kohteisiin voi tutustua jo etukäteen. Lisäksi yhteiskuljetuksiin voisi liittää digitaalista infomateriaalia määränpäänä olevista kohteista jo matkan ajaksi, esimerkiksi audio-opastuksen tai mobiililaitteen kautta tarjottavan materiaalin muodossa, sanoo Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson.

ACCESS-hanke toteutetaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää