Luupin alla joulukuussa: Vernada

Harrastuksesta kasvoi nopeasti Anne Vuorelalle toinen työ päivätyön rinnalle.
Ensi vuonna hän kokeilee siipiään täysipäiväisenä yrittäjänä.

Nilsiästä kotoisin oleva Anne Vuorela ajautui Vaasan seudulle miehen opiskelupaikan myötä. Maalaamisesta ja piirtämisestä innostunut Vuorela opiskeli Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Lahden muotoiluinstituutissa graafiseksi suunnittelijaksi ja löysi 14 vuotta sitten ensimmäisen vakituisen työpaikkansa vaasalaisesta Mainostoimisto Bock’s Officesta, jossa hän työskentelee edelleen.

Neljä vuotta sitten Vuorela kiinnitti huomiota kollegansa tekemään koruun, ja ajatus korujen suunnittelemisesta ja tekemisestä jäi vaivaamaan tottunutta askartelijaa. Ajatus korujen tekemisestä kypsyi jonkin aikaa, ennen kuin Vuorela antoi itselleen luvan upota koruaskartelun syövereihin.

– Harrastin korujen suunnittelua ja tekemistä omaksi ja ystävieni ilokseni muutaman kuukauden kunnes korujen kasvava kysyntä sai minut miettimään sivutoimista yrittäjyyttä, Vuorela muistelee.

Työnantajan kannustus rohkaisi Vuorelaa aloittamaan yritystoiminnan, vaikka Uusyrityskeskus Startiassa selvisikin, ettei edes sivutoiminen yrittäjyys ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Syksyllä reilut kolme vuotta sitten Vuorela ryhtyi tekemään koruja Vernada-toiminimellä. Yrityksen nimi tulee hänen lastensa nimistä.

Henkilökohtaista markkinointia

Vuorela on oppinut suunnittelemaan ja tekemään koruja omatoimisesti tutustuen erilaisiin tekniikoihin ja toteutustapoihin pääasiassa netin ja kirjojen välityksellä. Hän on osallistunut myös muutamille koruntekokursseille ja vetää nyt myös itse kursseja. Käsillä tekemisestä ja graafisen suunnittelijan hyvästä väri- ja sommittelusilmästä on ollut paljon apua.

– Pyrin koko ajan kehittymään koruntekijänä ja kehittämään myös tuotevalikoimaani. Uusia tuotteita ovat esimerkiksi Design-sarjan yhdisteltävät korut sekä sisustustuotteet, hän kertoo.

Sorminäppäryys sekä hyvä värisilmä ja sommittelutaito ovat tarpeen korujen tekemisessä ja suunnittelemisessa.

Suurin osa Vuorelan valmistamista koruista on uniikkikoruja, mutta hän on ryhtynyt tekemään myös pieniä sarjoja koruista, joita on saanut myyntiin paikallisiin liikkeisiin. Vernada-korujen merkittävin myyntikanava on edelleen yksityiskodeissa pidettävät korukutsut. Kutsuilla Vuorela esittelee koruja henkilökohtaisesti ja opettaa samalla myös huolehtimaan koruista. Tarvittaessa hän myös muokkaa koruja paikan päällä ostajalle sopivaksi.

Eri elementtejä yhdistelemällä Design-sarjan korut muuttavat hetkessä muotoaan.

Yritystoiminta vie yhä enemmän aikaa

Aluksi Vuorela teki koruja iltaisin kotona keittiönpöydän ääressä – ja pelasti lattialta helmiä joutumasta imurin kitaan – mutta työmäärän kasvaessa hän sisusti itselleen pajan ja pienen myymälätilan perheen ulkorakennukseen. Esittelykutsujen ja tilausten kasvaessa yrityksen nimiin tehtävän työn määrä on koko ajan kasvanut.

Vuosi sitten, kun perheen esikoinen aloitti koulunsa, Vuorela ryhtyi työnantajansa suostumuksella tekemään lyhennettyä työviikkoa. Perjantaisin hän työskentelee yrittäjänä ja tekee samalla myös kotitöitä. Ensi vuoden alusta lähtien hän keskittyy yritystoimintaan ja sen kehittämiseen täysipäiväisesti. Tavoitteena on saada rakennettua yritykselle toimiva verkkokauppa ja ehtiä tekemään riittävästi koruja muulloinkin kuin yöaikaan.

Anne Vuorela on itse suunnitellut myös korutelineet, joissa hän esittelee koruja kotikutsuilla.

– Olemme sopineet työnantajani kanssa, että ensi vuonna teen graafista suunnittelua yrittäjyyden ohessa tuntityönä. Vuoden kuluttua mietimme sitten tilanteen uudelleen, Vuorela kertoo.

Hän on kiitollinen kannustavalle työnantajalleen, joka antaa hänelle turvallisen mahdollisuuden kokeilla siipiään yrittäjänä.

 

Teksti: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Kuvat: Anne Vuorela, Johanna Haveri