Aminne2 400px Åminne Folkparkin kesäravintola osoitteessa Paviljongvägen 21 on saanut Mats Sabelista uuden ravintoloitsijan. Sabel on alan konkari ja siirtyy nyt uudelle aikakaudelle täysin uudella yrityksellään, joka on saanut nimekseen ravintolan osoitteen eli Paviljongvägen 21. Mats odottaa nyt kesää monta kuukautta kestäneen remontoinnin ja suunnittelun jälkeen.

Muutaman raskaan Panorama-ravintolassa Vaasassa kuluneen vuoden jälkeen Matsilla ei ollut viime syksynä muita konkreettisia suunnitelmia kuin olla vapaalla ja keskittyä jonkin aikaa vain palautumiseen. Kohtalo päätti toisin, ja kun mahdollisuus ryhtyä Åminneen uudeksi ravintoloitsijaksi tuli vastaan, oli se tilaisuus, johon hän ei voinut olla tarttumatta.

– Uusi projekti oli juuri se mitä tarvittiin, ja ryhdyin siihen täydellä energialla ja innolla, Mats kertoo.

Mitään inspiraation ja luovuuden puutetta ei ole ollut havaittavissa, ja töitä on paiskittu ahkerasti koko kevättalven. Mats on itse pintaremontoinut ravintolasalin puolen, kun Åminne Folkpark on vastannut ravintolan keittiön remontoinnista.

Asiakkaita odottaa sekä uusi menyy että uusitut, valoisat ja merensinisävyiset tilat, joita koristaa merihenkiset yksityiskohdat kuten köydet ja lyhdyt. Itse tilan Mats vuokraa Åminne Folkparkilta ja tekee siksi tiivistä yhteistyötä sen hallituksen kanssa.

– Yhteistyö on toiminut erittäin hyvin, Mats toteaa. Hän tulee jatkamaan remontointia myös tulevana talvena, jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.

Kesäravintolan kausi alkoi vappuna, ja Matsin mukaan kaikki meni silloin odotettuakin paremmin.

– Meillä oli viikonlopun aikana hyvin kävijöitä, ja äitienpäivänä paikat olivat loppuun varattuja. Palaute on ollut poikkeuksetta positiivista ja saamamme rakentavan kritiikin painamme mieleen ja parannamme mainittuja asioita. Haasteena on se, että tarvitaan melkoisesti henkilökuntaa, ja koska kaikki ovat uusia ja kaipaavat he vielä harjaantumista tehtäviinsä.

Myös menyy on täysin uusittu, niin á la carte -menyy kuin pizzamenyykin. Mats on loihtinut listalle kymmenen uutta, hieman modernimpaa ja myös paikallisia vaikutteita saanutta pizzaa.

– Mainittakoon esimerkkeinä välimerenpizza ja Åminnepizza, jossa on savulohta ja taimenenmätiä. Molemmissa menyissä olemme käyttäneet mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita, Mats kertoo.

Aminne5 600pxMats Sabel on Åminne Folkparkin pubin ja kesäravintolan uusi ravintoloitsija. Hän odottaa ensimmäistä kauttaan ja toivoo hienoa kesäsäätä ja paljon kävijöitä.

Myös juomapuolelle Mats on valinnut useita uutuuksia, joissa myös nojataan paikallisuuteen.

Juuri anniskelulupa oli se suurin haaste uuden yrityksen perustamisessa. Muutoin Matsin mielestä suurin osa prosessista meni sujuvasti, ja hän kiittääkin siitä VASEKin ja yritysneuvoja Olav Nylundin apua.

– Sain apua starttirahahakemuksen kanssa sekä oikeiden kontaktien löytämiseen. Minulle oli kyllä hyötyä aikaisemmista vuosistani alalla, sillä tunnen jo suurimman osan kontakteista, Mats nauraa.

Olav on samaa mieltä:
– Matsilla on pitkä kokemus alalta ja hänellä oli suurin osa asioista jo selvillä, kun hän otti ensimmäistä kertaa yhteyttä meihin. Viimeksi hän perusti kyllä yrityksen vuonna 1987, joten vaikka byrokratia on suunnilleen sama, oli kaikki nyt siinä mielessä helpompaa, että suurimman osan asioista voi hoitaa sähköisesti - toisin oli silloin.

– 30 vuotta sitten piti juosta paljon enemmän eri papereiden ja leimojen perässä, Mats muistelee.

Aminne10 600pxUusi yritys on saanut nimensä osoitteensa mukaan: Paviljongvägen 21. Alueella on parhaillaan käynnissä tanssipaviljongin kunnostus, ja kesän vieraita odottaa monta uutuutta.

Nyt hän toivoo tulevasta kesästä hienoa ja odottaa paljon ruokailevia kävijöitä.

– Nyt käynnissä olevat kunnostustyöt koko Folkparkin alueella antavat positiivisen uutuusarvon koko alueelle, ja siitä ravintola toivottavasti myös hyötyy, Olav päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK