Järjestä lisää!

Rinta4 600pxTarja ompelee kaikkea laukuista, penaaleista, tyynynpäällisistä ja verhoista aina mittatilauksena suunniteltuihin sisustustuotteisiin.

Ei ole koskaan liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan. Isokyröläisen Tarja Rinnan, 56, tarina on todiste siitä. Hän perusti syyskuussa yrityksen Rinta Rottingilla, jonka toimintaideana on yhdistää hänen koko ammattiosaamisensa yhteen ja samaan konseptiin. Tarjan yritys tarjoaa kotien stailausta ja tuunausta, sisustusompelua ja -ideointia sekä ammattijärjestäjän palveluita.

Alun perin Tarja on koulutukseltaan askartelunohjaaja, mutta on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Näppi-käsityökoulun opettajana. Usean vuoden ajan hän toimi myös yrittäjänä ja valmisti huovutettuja tuotteita. Työkuormasta kasvoi liian suuri, motivaatio katosi ja luomisen ilo hävisi, joten Tarja etsi uutta suuntaa uralleen.

– Kun olin työskennellyt lehtimyyjänä muutaman vuoden, sain unelmatyön Vaasan Taitokeskuksessa Näppi-käsityökoulun opettajana. Työ oli kuitenkin pääosin iltatyötä, mikä vuorostaan tarkoitti sitä, etten nähnyt perhettäni juuri koskaan. Kolmen vuoden jälkeen irtisanouduin ja hakeuduin sisustusalan koulutukseen. Samanaikaisesti kävin myös kurssin Helsingissä ja valmistuin ammattijärjestäjäksi, Tarja kertoo.

Näin hänen koulutuksestaan ja ammatillisesta kokemuksestaan muodostui hyvä konsepti uudelle omalle yritykselle, jossa eri palvelut tukevat toisiaan. Ajatukset lähtivät vauhtiin viime keväänä: Tarja otti yhteyttä VASEKiin ja syyskuussa perustettiin hänen uusi yrityksensä.

– Toki se oli pelottavaa alussa. Tiedän, että ala on haastava, ja käynnistysvaihe tulee olemaan hieman hiljainen. Useat palveluistani ovat täysin uutta tällä alueella, ja oletetaan, että palveluni ovat vain rikkaille ihmisille tarkoitettuja ja mahdollisia, mikä ei tietenkään pidä paikkansa, Tarja toteaa.

– Huippujuttu on se, että ammattijärjestäjäpalveluiden käyttäminen on kotitalousvähennyskelpoista työtä, hän lisää.

Rinta11 600pxTarja on koulutukseltaan ammattijärjestäjä, ja lastenlasten vaatekaappi on esimerkki siitä, kuinka vaatteiden säilytyksestä saadaan järjestelmällistä ja selkeää.

Hänen oma filosofiansa on hyödyntää sitä, mitä kodista jo löytyy, sen sijaan että aina ostaisi uutta.

– Omat laskosverhoni olen ommellut kirpputorilta neljällä eurolla ostetusta kankaasta ja tuolien päälliset olen tehnyt vanhasta pöytäliinasta ja pitsiliinasta. Kun on vähän mielikuvitusta, voi saada aikaan suuria muutoksia hyvinkin pienellä panostuksella. Kodin stailaus taas voi osoittautua todella kannattavaksi, jos aikoo esimerkiksi myydä asuntonsa. Stailaaja osaa nähdä asunnon potentiaalisen ostajan silmin ja osaa tuoda esiin asunnon parhaat puolet myyntiä ajatellen.

Ammattijärjestäjän palvelut ovat nyt suuressa huudossa pitkälti japanilaisen siivousguru Marie Kondon kirjan ansiosta. Kirjaa on myyty miljoonia kappaleita ja se on laittanut alulle niin kutsutun KonMari-metodin. Perkaamalla, siivoamalla ja organisoimalla luodaan helposti siivottava, ilmava koti, joka samalla antaa onnellisen fiiliksen. Metodin mukaan fyysisellä ympäristöllämme on suuri vaikutus psyykkiseen hyvinvointiimme. Hyvin organisoidussa kodissa myös vaikkapa joulusiivousten tekeminen on paljon yksinkertaisempaa.

– Monessa kodissa tavarat kasaantuvat pinoiksi, ja mitä enemmän meillä on tavaroita, sitä vaikeampaa on tarttua näihin pinoihin ja perata ne. Mutta on selvää, että ihminen voi paremmin, kun lajittelee ja järjestää tavarat ja ympäröi itsensä vain sellaisilla tavaroilla, joita oikeasti tarvitsee ja joista pitää, toteaa myös Tarja.

Joulun lähestyessä hän työskentelee parhaillaan erilaisten joulumarkkinoilla ja tapahtumissa myytävien tuotteiden parissa. Syksyn aikana on ollut ohjelmassa myös erilaisia teemailtoja ja yritysesittelyjä. Nyt odotetaan kotisivujen valmistumista.

– Prosessi on ollut pitkä, ja markkinointi sosiaalisessa mediassa on jotain uutta, jota koetan opiskella, hän hymyilee.

– VASEKin sekä erityisesti yritysneuvoja Antti Alasaaren ansiosta sain hyvän alun liiketoimintasuunnitelman ja talousarvion sekä muiden kehittelemieni ideoiden kanssa. Nyt on vain tuotava palveluni esille ja tavoitettava asiakkaat. En odota rikastuvani tällä, mutta minulla on varmasti paljon annettavaa, Tarja päättää.

Rinta9 300pxRinta10 300px
Eteisen verhot ovat luonnollisesti omaa tuotantoa, samoin kuin verhot lastenlasten huoneessa.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK