Susankirppis2 600pxTervajokinen Susanna ”Susa” Jokinen on aina tykännyt kierrellä kirpputoreja. Kun paikkakunnalle avattiin ”oma” kirppis muutama vuosi sitten, Susa ilahtui suuresti ja toimikin kouluavustajan työnsä ohella ylimääräisenä apuna kirppiksellä. Kun kirppis sitten tuli myyntiin, oli Susa päätöksen edessä. Ottaisiko hän toiminnan haltuunsa ja ryhtyisi yrittäjäksi?

Valinta ei ollut erityisen vaikea.
– Paikka oli minulle tuttu, ja sain ystävältäni vinkin ottaa yhteyttä VASEKiin. Niin tein, ja sen jälkeen kaikki tapahtui aika nopeasti, iloinen ja avoin Susa kertoo.

Koska hän ei ollut aiemmin toiminut yrittäjänä, oli suurin osa asioista hänelle aivan uutta, mutta yritysneuvoja Antti Alasaaren ansiosta kaikki meni sujuvasti.

– Sain apua Y-tunnuksen hankkimiseen, starttirahan hakemiseen ja kaikkeen muuhunkin ennakkovalmisteluun. Tuntui melkein siltä, ettei minun tarvinnut tehdä paljon muuta kuin ajaa Vaasaan ja käydä VASEKilla. Kaikki muu hoitui siellä. Olen siitä erittäin kiitollinen, hän jatkaa.

Susankirppis9 600pxSusan kirppiksellä myydään kaikkea vaatteista ja taloustavaroista sisustusesineisiin, leluihin ja jopa työkaluihin. Kirppiksellä on 51 myyntipaikkaa, ja Susa itse huolehtii, että ne ovat järjestyksessä ja siistejä.

Ensimmäiset kuukaudet yrittäjänä ovat menneet Susan mielestä hyvin. Hän oli varautunutkin siihen, että yrittäjyys työllistäisi enemmän kuin kuuden tunnin koulupäivät.

– Tietysti työ sitoo nyt enemmän, eikä ole puhettakaan mistään kymmenen viikon kesälomasta, kuten minulla oli aiemmin, Susa hymyilee. Hän on ensimmäisen yrittäjävuotensa virkavapaalla koulutyöstä. Ajatuksena on kuitenkin, että kirppiksestä tulisi jatkossa hänen kokopäivätyönsä.
– Ei yrittäjyyttä voi vain ”leikkiä”, pitää olla tosissaan, hän hymyilee.

Antti Alasaari ei epäile, etteikö Susa onnistuisi:
– Hänellä on oikeanlaista intoa työhönsä ja hän uskoo vahvasti itseensä ja nauttii työstään. Lisäksi hän on iloinen ja ystävällinen ihminen, jolla on asiakaspalvelu hallussa, Antti sanoo.

Susankirppis5 600px51 myyntipaikan kirppis oli helmikuussa tapahtuneen omistajanvaihdoksen ajan suljettuna, ja kun Susa avasi ovet uudelleen, oli jono myyntipöytiin pitkä. Nyt toiminta sujuu, ja myyntipaikoilla vaihtuvat myyjät melko usein.

– Se on hyvä, sillä meillä on paljon vakioasiakkaita, jotka käyvät täällä usein. On tärkeää, että myynnissä on uutta tavaraa, etteivät hyllyt näytä samoilta viikko toisensa jälkeen, Susa selittää.

Kirppiksellä myydään kaikkea mahdollista lasten ja aikuisten vaatteista lasiin ja posliiniin, kirjoihin ja leluihin sekä sisustustavaroihin ja muihin. Asiakaskunnassa ovat kaikki ikäluokat edustettuina.
– Vanhemmat ihmiset etsivät usein Arabian posliiniastioita tai lasitavaraa, teini-ikäiset ostavat eniten vaatteita, Susa kertoo.

Hän pitää itse hyllyjä järjestyksessä asiakkaiden puolesta, jotta heidän ei tarvitse ajella kirppikselle parin päivän välein siivoamaan myyntipaikkaansa.
– Sitä monet arvostavat.

Susa suunnittelee sovitustilojen sekä lasten leikkihuoneen parantamista, sillä molemmat ovat tärkeitä asiakaspalvelun näkökulmasta. Kirppikseltä löytyy myös minikahvila, jossa voi juoda kupposen kahvia ja lukea päivän lehdet samalla kun on tehnyt päivän löydöt kirppiksen hyllyistä.

Susankirppis3 600pxKirppikseltä löytyy lapsille oma leikkihuone, jota Susa pitää asiakkaiden kannalta tärkeänä palveluna.

 

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK