StallFalisa1 600px
Tessa Turtonen perusti Stall Falisan vuonna 2011, koska hän halusi jakaa hevosten kanssa puuhailuun liittyvää iloa.

Lumihiutaleet leijailevat hiljalleen hevostalli Stall Falisan sekä ulkona heinää rouskuttavien hevosten ylle. Pysäköintipaikalla innokkaat lapset kapuavat loistavin silmin vanhempiensa autoista. Teresa ”Tessa” Turtonen ottaa heidät iloisesti vastaan ja ohjaa talliin aloittamaan päivän touhuja, joissa sekä hevosten että ihmisten hyvinvointi on keskiössä.

Olemme Maksamaalla, missä Tessa on pyörittänyt vuodesta 2011 lähtien omaa yritystään Stall Falisaa oman opettajantyönsä ohessa. Nyt talli on ollut hänen päätyönsä puolentoista vuoden ajan, ja tallin kahdeksan hevosta ja kaikki erilainen toiminta vie entistä enemmän aikaa. Aika on kypsä ensimmäisen työntekijän palkkaamiselle. Askel on Tessalle suuri, mutta hän on silti iloinen, että on uskaltanut sen ottaa.

– Kun perustin yrityksen seitsemän vuotta sitten, tein sen täysin yksi. Mottonani taisi olla se tyypillinen ”minä itte”, Tessa hymyilee. – Nyt kun päätin palkata osa-aikaisen työntekijän, käännyin VASEKin puoleen selvittääkseni työnantajan velvollisuuksiin ja oikeuksiin liittyvää byrokratiaa, sopimusasioita ja niin edelleen.

StallFalisa5 600pxLasten hevoskerhot ovat pidettyjä. Kerhotoiminnan tavoitteena on leikin avulla oppia turvallista hevosten käsittelyä sekä aitoa hevosten ymmärtämistä. 

Tallin ja hevosten hoito vaatii melkoisesti fyysistä työtä, joka on myös kuluttavaa. Koska yrittäjyys on elinikäinen projekti Tessalle, pitää hän tärkeänä sitä, että hän jaksaa työssä myös pitkällä tähtäimellä.

– Haluan jakaa täällä tallilla hyvinvointia, iloa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, ja silloin täytyy myös minun itseni olla läsnä asiakaspalvelutilanteissa. Homma ei toimi, jos olen jatkuvasti stressaantunut. Asiakaskontaktit ovat vahva puoleni ja silloin minun täytyy keskittyä siihen ja jakaa varsinaiset tallityöt jonkun kanssa. Olen iloinen, että olen vihdoin tajunnut sen, Tessa selvittää.

VASEKilta ja yritysneuvoja Olav Nylundista hän sai sen pallottelu- ja keskustelukumppanin, jota hän on seitsenvuotisen yksinyrittäjäuransa aikana kaivannut.

– Tarvitsin vahvistusta sille, että olen menossa oikeaan suuntaan ja sen myös sain. On aina hyvä saada uutta näkökulmaa ulkopuoliselta. Nyt olen pyörittänyt yritystä täysin yksin seitsemän vuoden ajan, ja voi olla näkökohtia, joita en ole tullut ajatelleeksi, mutta jotka ovat silti huomionarvoisia, Tessa toteaa.

Kun Olav vieraili yrityksessä, hän kävi Tessa kanssa läpi yrityksen kirjanpidon ja taloudellisen tilanteen, ja totesi, että toiminta on viime vuosien aikana ottanut melkoisia harppauksia eteenpäin.

– Annoin muutamia yleisiä ohjeita, jotka on otettava huomioon, kun palkkaa työntekijää ja vinkkasin mahdollisuudesta saada palkkatukea. Koska olen aiemmin työskennellyt oppisopimuskoulutusten parissa, kerroin myös siitä mahdollisuudesta ja kenen puoleen kääntyä lisätiedon saamiseksi. Lähetin tapaamisen jälkeen Tessalle myös joukon linkkejä, joista voi olla hänelle hyötyä, Olav kertoo.

StallFalisa6 600px
Kun on lapsesta saakka tekemisissä eläinten kanssa ja saa siihen turvallista opastusta, tulee eläinten kanssa kommunikoimisesta luontevaa ja rentoa, mikä johtaa elinikäiseen ystävyyteen.

Tallin asiakkaiden määrä on kasvanut koko ajan ja samalla myös hevosten määrä. Stall Falisasta tekee ainutlaatuisen se tapa, jolla hevosten kanssa seurustellaan, tapa joka rauhoittaa niitä ja helpottaa niiden kokemaa stressiä. Tästä syystä myös ihmiset, joilla on aikaisempia ikäviä kokemuksia hevosista ovat hakeutuneet tallille.

– Hevoset ovat perheenjäseniämme ja erittäin varmoja ja luotettavia käsitellä ja ratsastaa maastossa. Otamme vastaan pieniä ryhmiä, ja tunnelma tallilla on tuttavallinen ja leppoisa. Teemanamme on aina ”hevonen ystävänämme”, Tessa lisää.

Hevosten hoitamisen, käsittelyn ja ratsastuksen lisäksi keskitytään paljon siihen, millainen eläin hevonen on, kuinka se oppii ja mitä se tarvitsee voidakseen hyvin. Tavoitteena on, että sekä ihmiset että eläimet viihtyvät ja nauttivat rennosta yhdessä olemisesta. Lastenkerhojen lisäksi Stall Falisa järjestää myös ratsastusleirejä, maastoratsastusta ja ryhmiä aikuisille, ratsastusjousiammuntaa, kursseja ja opetusta sekä tarjoaa myös konsultointia ja kavioiden huoltoa.

– Yritykseni tavoitteena on pääasiassa viihtyisän elämäntavan tarjoaminen. Haluan jakaa tätä iloa. Tavoitteenani ei ole se, että minulla olisi varaa x määrään etelänmatkoja joka vuosi, Tessa päättää hymyillen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK