Snickars10 400pxPohjanmaalla monille Snickars Delin herkulliset kala- ja äyriäissalaatit ovat pysyvä elementti joulun, pääsiäisen, juhannuksen ja muiden juhlapäivien tarjoiluissa. Salaatit ja ruotsalaisittain ”rörat” valmistetaan Norra Vallgrundissa ja niitä myydään pitkin rannikkoa Närpiöstä Oravaisiin. Sekä reseptit että yritys itse on Dan Snickarsin elämäntyö, jota hänen poismenonsa jälkeen jatkaa tytär Camilla Snickars.

Camilla, joka on varsinaiselta koulutukseltaan kätilö ja jolla on myös maisterintutkinto kehityspsykologiasta, on ollut mukana perheyrityksessä aina satunnaisesti. Kun yrityksen myynti tuli ajankohtaiseksi, hän ei ollut valmis irrottamaan otettaan ja luovuttamaan yritystä ulkopuoliselle.

– Yrityksen toiminta oli hyvällä tolalla ja tulot olivat vakaalla pohjalla. Kun isä sairastui syksyllä, oli tuotanto katkolla hetken aikaa, mutta minä ja siskoni Emma päätimme tarttua hommiin ja saada tuotannon käyntiin uudelleen. Kun kevättalvella kävi ilmeiseksi, että isän aika kanssamme oli loppumassa, päätin ostaa yrityksen, Camilla kertoo.

Koska hänellä oli oma rekisteröity yritys jo ennestään, hän tiesi minkälaista apua VASEKista oli saatavilla ja kääntyi siksi kehitysyhtiön puoleen.

– Normaalisti teen kaiken itse, mutta nyt oli kiire. Mistään sukupolvenvaihdoksesta ei ollut koskaan puhetta. Aikaa ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi niin monimutkaiseen ja pitkään prosessiin. Siksi ostin yrityksen arvioituun hintaan.

– Olen saanut sekä VASEKilta, Startiasta, Finnveralta, pankista että kirjanpitotoimistosta hyvin apua ja tukea, Camilla jatkaa.

– Yritysneuvoja Kjell Nydahl antoi minulle selkeää ja ystävällistä informaatiota, kun päätöksiä tehtiin nopeassa tahdissa. Ilman VASEKin neuvontaa en luultavasti olisi hakenut starttirahaa, mutta heidän neuvostaan sitä hain ja se myös minulle myönnettiin.

Kjell on samaa mieltä, että prosessi meni hyvin ikävistä olosuhteista huolimatta.

– Yrityksen tuotteet ovat erittäin hyviä, ja olemme miettineet aika paljon miten niitä voisi hyödyntää paremmin ja markkinoida laajemmin, hän lisää.

Snickars8 600px Bistro Vallan kuuluu myös yrityksen toimintaan. Ravintola on avoinna viikonloppuisin ja siellä tarjoillaan pizzaa, hampurilaisia sekä lohi- ja katkarapuvoileipiä.

Yrityskauppa saatiin päätökseen toukokuun alussa, ja kaksi päivää myöhemmin Camillan isä kuoli. Camilla oli hoitanut toimintaa käytännössä jo usean kuukauden ajan ja rutiinit olivat hallussa.

– Kahdesta kolmeen päivää valmistan salaatteja, ja kaksi päivää menee tuotteiden kuljettamiseen kauppoihin ja tukkukauppaan.

Snickars3 600px Valikoimaan kuuluu viisi erilaista tuotetta: Skagenröra eli Skagenin katkarapuherkku, kylmäsavulohisalaatti, ravunpyrstöt chilikastikkeessa, lämminsavulohipasteija sekä Jäämerenherkku. Kun aika on kypsä, tulee valikoimaan monia muita tuotteita, sillä reseptit ovat jo valmiiksi kehiteltyjä ja testattuja.

Yrityksen liikevaihdosta valtaosa tulee mainituista tuotteista, mutta viikonloppuisin Camilla pyörittää yrityksen toimintaan kuuluvaa ravintola Bistro Vallania Norra Vallgrundissa. Bistro Vallan on avoinna perjantaista sunnuntaihin, ja siellä tarjoillaan pizzaa, hampurilaisaterioita sekä katkarapu- ja lohivoileipiä.

– Panostamme hyviin raaka-aineisiin, mielellään kotimaisiin. Menyyssä on myös luomuvaihtoehtoja.

Snickars5 600pxCamilla työskentelee seitsemänä päivänä viikossa. Viikolla hänen aikansa menee tuotteiden valmistamiseen ja toimittamiseen, viikonloppuisin hän laittaa ruokaa Bistro Vallanissa.

Yhdessä Kjellin kanssa Camilla on myös pohtinut miten ravintolatoimintaa voisi kehittää eteenpäin.

Kun työskentelee seitsemänä päivänä viikossa, ei vapaa-aikaa Camillalle juurikaan jää. Mutta hänellä oli hyvin tiedossa, ettei yrittäminen seuraa normaaleja työaikoja. Hän on tarttunut toimeen positiivisin ja iloisin mielin olosuhteista huolimatta, joten Snickarsin herkkutuotteet löytyvät toivottavasti pöydistämme vielä pitkän aikaa.

 

Teksti: Anna Sand/bySand
Käännös: VASEK

Kuvat: Anna Sand sekä yrityksen omat kuvat