Sentra 1 www
Elina Jacklin perusti Isossakyrössä sijaitsevan viestintätoimisto Sentran helmikuussa. Yhden päivän viikossa Jacklin käyttää yrityksensä kehittämiseen ja verkostojen rakentamiseen.

Oltuaan 15 vuotta työelämässä Elina Jacklin on ehtinyt nähdä viestintäalan kaikista näkökulmista. Hän on suunnitellut strategioita ja kampanjoita, tuottanut sisältöjä ja hoitanut myyntiä, budjetoinut ja koordinoinut. Lopulta oli aika ottaa uusi askel, ryhtyä yrittäjäksi ja tarjota kertynyttä osaamista pienyrityksille, joilla on tarvetta viestintäosaamiselle.

Elina, joka on koulutukseltaan tradenomi ja medianomi, on uransa aikana työskennellyt monen erilaisen yrityksen kanssa. Monilla mikro- ja pienyrityksillä ei ole joko osaamista tai aikaa panostaa omaan viestintään ja markkinointiin, se on käynyt selväksi.

– Viestintämarkkinointi ja asiakasviestintä jääväät usein tärkeysjärjestyksessä hännänhuipuksi. Monessa yrityksessä oman henkilön palkkaaminen tähän tarkoitukseen kokopäiväisesti ei ole ajankohtaista, ja siinä vaiheessa minä tulen mukaan kuvioihin. Yrittäjänä ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Sentra voi toimia yrityksen ulkoisena markkinointipäällikkönä, mutta kuitenkin toimien yrityksen sisältä käsin, Elina selittää.

Sentra 3 wwwElina rakensi ensin yrityksensä brändin ja graafisen ilmeen ennen kuin aloitti palvelujen markkinoinnin. – Kampanjan toteuttamisessa on oltava ensin kaikki materiaalit kunnossa, hän toteaa. Energiset turkoosi ja oranssi ovat yritykselle valitut värit.

Hän on miettinyt oman yrityksen perustamista pitkään, ehkä jo opiskeluajoista lähtien. Viime talvena hän tunsi olevansa kaikilla tavoin valmis tarjoamaan apuaan ja osaamistaan muille. Sentra syntyi helmikuussa 2018, kun Elina oli käynyt liiketoimintasuunnitelman ja talousarvion läpi yhdessä yritysneuvoja Antti Alasaaren kanssa.

– VASEKin henkilökunta on minulle tuttua ennestään, koska olen ollut siellä aikaisemmin töissä, Elina lisää.

– Elina on oikea tehopakkaus. Hän on suunnitelmallinen ja ahkera. Hänellä on vankka ammattitaito viestinnän, myynnin ja markkinoinnin alalta Hän on lähtenyt nopeasti luomaan verkostoja yrityksensä ympärille. Elinan kanssa on helppo työskennellä ja häntä on helppo suositella yrityksille, jotka tarvitsevat viestinnän ammattilaista, Antti toteaa.

Sentra 5 wwwElina uskoo siihen, että asiat täytyy tehdä oikeassa järjestyksessä, joten yrittäjyytensä alkuvaiheessa hän omistautui Sentran selkeän identiteetin luomiselle.

– Valitsin yrityksen graafiseen ulkoasuun väreiksi turkoosin ja oranssin, koska ne ilmaisevat energiaa ja lisäksi edustavat minua. Olen ollut tarkka siitä, että kaikki yritystäni koskeva materiaali on kunnossa ja näyttää ammattitaitoiselta, ennen kuin ryhdyin markkinoimaan ja myymään palveluitani. Tämä koskee kaikkea käyntikorteista kotisivuihin saakka, Elina lisää.

Yrityksen kehittäminen on edelleen tärkeää, ja yhden päivän viikossa Elina omistaakin verkostoitumiselle ja Sentran asioiden parissa työskentelylle, viikon muina työpäivinä keskitytään asiakkaisiin.

– Verkostojen rakentaminen on tärkeää. Tulevaisuudessa en itse pysty hoitamaan kaikkea sisällöntuotantoa, vaan tarvitsen yhteistyökumppaneita, joilla on samat tavoitteet eli halu mahdollistaa hyvän viestinnän tuomat edut myös pienyrityksille.

Suurena haasteena on Elinan mukaan saada pienyritykset näkemään selkeän ja huolellisesti mietityn viestinnän tärkeyden, sen sijaan, että siitä tingittäisiin ja jätettäisiin työlistan viimeiseksi, kuten nyt usein tapahtuu.

– Pienelläkin summalla voi saada paljon aikaiseksi, jos vain on hyvin suunniteltu strategia, hän painottaa. Työhöni sisältyy siksi myös vähän tämän ajatustavan opettamista yrittäjille, jotta saamme heidät ymmärtämään viestintätyön hyödyt, Elina päättää.

Sentra 6 wwwSentra perustettiin tarjoamaan ammattitaitoista markkinointi- ja viestintäosaamista niille yrityksille, joille ei vielä ole ajankohtaista palkata omaa henkilöä tähän tehtävään. – Sentra voi toimia yrityksen vuokrattuna markkinointipäällikkönä, Elina Jacklin selittää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Käännös: VASEK