Pure7 600pxJulia Häkkinen, 26, viihtyy erinomaisesti yrittäjänä ja kauppiaana.

Entisen Punnitse & Säästä -ketjun liikkeiden pohjalta syntyi uusi konsepti It´s Pure, ja Vaasassa uuteen ketjuun kuuluvaa, äskettäin perustettua liikettä vetää 26-vuotias Julia Häkkinen, joka on kotoisin Vähästäkyröstä. Liike on Julian ensimmäinen yritys, ja opettavaisen kesän jälkeen hän on löytänyt oman roolinsa franchise-yrittäjänä ja viihtyy siinä mainiosti.

It´s Puren konsepti perustuu siihen, että vähintään 50 % liikkeissä myytävistä tuotteista on luomua. Valikoimassa on kaikkea luomukarkeista kuivattuihin hedelmiin, pähkinöihin sekä vastaaviin irtomyyntituotteisiin. Lisäksi löytyy teetä ja erilaisia smoothieita sekä mausteita ja muita ruoanvalmistustuotteita, joista suuri osa soveltuu myös erilaisia erikoisruokavaliota noudattaville. Lyhyesti sanottuna voit siis ostaa terveellisiä herkkuja kaikissa muodoissa.

Konsepti sopi mainiosti Julialle, joka on koulutukseltaan markkinointitradenomi, sillä hän mietti oman yrityksen perustamista, kun ketjusta otettiin häneen yhteyttä.

– Koska itselläni ei ollut mitään hyvää omaa yritysideaa, kiinnostuin asiasta, ja kun sain lisätietoja, alkoi ajatus kuulostaa oikein hyvältä, Julia hymyilee.

Pure8 600pxLiike sijaitsee Rewell Centerissä Vaasassa, ja vähintään 50 % liikkeen valikoimasta on luomutuotteita. It’s Pure on Suomessa edelläkävijä puhtaiden ja reilun kaupan elintarvikkeiden myynnissä.

Hän sain neuvon kääntyä VASEKin yhteydessä toimivan Uusyrityskeskus Startian puoleen starttirahan anomista varten sekä saadakseen apua yrityksen perustamiseen. Ja niin hän myös toimi.

– Olin täysin varma asiastani jo ennen kuin käännyin VASEKin puoleen, ja ehkä jopa hieman yltiöpositiivinen, Julia myöntää.

– Keskusteltuani yritysneuvoja Sari Saarikosken kanssa, opin kyseenalaistamaan asioita enemmän ja tarkastelemaan mahdollisuuksiani hieman realistisemmin.

Pure4 300pxJulia perusti osakeyhtiön ja lähti liikkeelle ketjun aikaisemmista myyntiluvuista, kun hän laati liiketoimintasuunnitelmaansa.

– Kaikki meni sujuvasti ja nopeasti, eikä mikään tuntunut ongelmalliselta. Oli kuitenkin haastavaa saada rahoitus järjestymään. Koska ketjulla oli konkurssi takanaan, olivat pankit hyvin skeptisiä, siitä huolimatta, että Vaasan Punnitse & Säästä -liikkeellä meni oikein hyvin ja se oli hyvin suosittu, Julia jatkaa.

Kaikki järjestyi kuitenkin lopulta, ja toukokuussa hän sai avata liikkeensä, joka sijaitsee Vaasan keskustassa, Rewell Center -kauppakeskuksen katutasossa.

– Kesä ei ole paras mahdollinen aika liikkeen avaamiselle, koska asiakasvirrat kaupungin keskustassa ovat silloin pienemmät. Mutta sain kuitenkin runsaasti aikaa kasvaa rooliini ja oppia kaiken esimerkiksi tuotetilauksiin liittyen, Julia toteaa.

Hänen mielestään asiakkaat ovat löytäneet uuden liikkeen suhteellisen hyvin, ja asiakkaiden joukossa ovat kaikki ikäryhmät edustettuina.

– Myymme monia herkkuja, joita ei myydä muualla Vaasassa. Erityisesti valkosuklaakuorrutetut eri makuiset lakritsit Kuusankoskelta ovat oikein suosittuja.

Julia on täysin vakuuttunut siitä, että hänen yrityksensä menestyy ja hän itse ehkä perustaa myöhemmin useampia yrityksiä. Saamansa palautteen ja asiakasmäärien kasvun perusteella hän on varma siitä, että liike on nyt Vaasassa jäädäkseen.

– Teen kovasti töitä menestyksen eteen. Tämä on mahtavaa työtä ja rakastan olla itseni pomo, hän päättää.

Pure2 600px
Teevalikoima on jo nyt laaja, ja Julia tulee laajentamaan sitä entisestään. Hän voi suurelta osin itse päättää mitä hänen liikkeessään myydään. 

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK