Nisula 1 600pxSami Nisula on siirtynyt johtamaan yritystä, jonka hänen isänsä perusti lähes 40 vuotta sitten. Työkaluvalmistus Nisula Oy valmistaa muottityökaluja, mutta on myös erikoistunut suunnitteluun ja lankasahaukseen.

Maalahdessa Brinkenin teollisuusalueella on toiminut jo usean vuoden ajan Työkaluvalmistus Nisula Oy. Yritys tarjoaa teollisuuden tarpeisiin, niin Vaasan seudulla kuin muuallakin Suomessa ja ulkomailla, räätälöityjä ja erikoisvalmisteisia leikkain-, ekstruusio- ja muottityökaluja. Yritys on kasvanut Vaasan seudun energiaklusterin myötä, ja sukupolvenvaihdos isältä pojalle on loppusuoralla.

Antti Nisula perusti yrityksen lähes 40 vuotta sitten kotipihansa autotalliin Maalahdessa. Toiminta-ajatuksena oli valmistaa muottityökaluja, mutta vuosien varrella valikoimaa on laajennettu vastaamaan teollisuuden tarpeisiin. Yrityksessä on erikoistuttu työkalujen suunnitteluun sekä lankasahaukseen.

Poika Sami Nisula toimii nykyään yrityksen toimitusjohtajana. Yritys työllistää yhteensä neljä henkeä.

– Minulle oli aika lailla itsestään selvää ja luonnollista tulla töihin perheyritykseen ja vähitellen ottaa yritys jatkaakseni. Työhön ei ole mitään varsinaista koulutusta, vaan olen saanut kasvaa rooliini täällä työskentelemieni vuosien aikana, Sami toteaa. Hän on työskennellyt yrityksessä pian 15 vuotta.

Nisula 3 600pxSekä CAD/CAM-suunnittelu että valmistus vaatii henkilökunnalta suurta osaamista. Yrityksessä työskentelee neljä henkeä.

Viidentoista vuoden aikana on alalla tapahtunut paljon. Nykyään sekä nopeat toimitukset että korkea laatu ovat tärkeitä asiakkaille.

– Pienelle yritykselle tämä on kilpailuetu. Koneet saattavat olla käynnissä jo kymmenen minuuttia asiakkaan tilauksen saapumisen jälkeen. Ei varmaankaan onnistu suuressa yrityksessä, Sami uskoo.

Kaikista valmistetuista työkaluista kolmannes menee vientiin, ja kaikki valmistetaan räätälöityinä ja erikoisvalmisteisina asiakkaan omaan tuotevalmistukseen sopivina. Harvemmin tehdään kahta samanlaista työkalua.

– Työkalun muotoilu riippuu täysin siitä, mitä asiakas valmistaa. Voi olla kyse kylmätiskien tai pakastealtaiden listoista, ostoskärryjen listoista tai mistä tahansa muoviprofiileista. Niitä on joka puolella: juoksumatoissa, jääkiekkokaukaloiden ympärillä ja niin edespäin, Sami kertoo.

Nisula 10 600pxErilaisia listoja on joka puolella, kuten ostoskärryissä ja kylmätiskeissä. Kaikkien listojen valmistamiseen tarvitaan erikoistyökaluja, ja nämä työkalut suunnitellaan ja valmistetaan Työkaluvalmistus Nisula Oy:ssä.

Noin puolet yrityksen tilauksista on asiakkaan valmiiksi suunnittelemia, ja puolet piirretään ja suunnitellaan CAD/CAM -ohjelmiston avulla Työkaluvalmistus Nisulassa.

– Juuri suunnittelu ja myös lankasahaus ovat meidän tärkeimpiä erikoisalojamme. Lankasahauksella erilaisia metalleja sahataan erittäin tarkasti noin 0,25 mm paksuisella messinkilangalla, joka sähkön avulla leikkaa työkalun tietokoneella piirretyn mallin mukaisesti, Sami selittää.

Koneet ovat tietokoneohjattuja, joten sekä suunnittelu että valmistus vaatii laajaa osaamista henkilökunnalta.

Pitkäaikaisten asiakassuhteiden ansiosta myynti ja tilaukset tapahtuvat sujuvasti sähköpostitse ja puhelimitse, eikä Samin tarvitse viettää niin paljon aikaa kentällä asiakkaiden parissa.

– Toimiminen Vaasan seudun energiaklusterissa on selkeä etu meille, ja toimintamme on kasvanut klusterin kasvun myötä. Noin puolet tuotannostamme menee energia-alan tarpeisiin. Ja aivan kuten muuallakin, myös meillä näkyy nyt vallitseva laskusuhdanne, mutta uskon että käänne parempaan on tulossa, vaikkei se ihan vielä näykään, Sami toteaa.

Nisula 4 600pxYritys on toiminut Maalahdessa teollisuusalueella 27 vuotta ja valmistaa muun muassa energiaklusterin yrityksille erikoistyökaluja.

Alalla kehittyminen ja konekannan pitäminen ajan tasalla on kaiken A ja O, ja Työkaluvalmistus Nisulassa tämä on sisäistetty:

– Investoimme jatkuvasti uusiin laitteisiin, ja olemme saaneet tärkeää apua investointitukien hakemiseen VASEKin Mikael Hallbäckilta.

Hallbäckin mukaan Työkaluvalmistus Nisula Oy on hieno esimerkki siitä, kuinka pienestäkin voi rakentaa maailmanluokan yrityksen.

– He ovat löytäneet oman erikoisalansa ja ovat voineet pitää tuotannon Suomessa ja kannattavuuden korkeana. Siten yritys voi investoida konekantaan ja säilyttää kilpailukykynsä tulevaisuutta ajatellen. Yritys on myös löytänyt vientimarkkinat, mikä on nykytilanteessa erittäin tärkeää.

– Sukupolvenvaihdosprosessi on loppusuoralla, ja toiminta on vahvalla pohjalla. Erittäin hyvä esimerkki yrityksestä, jollaisia Suomi nyt tarvitsee, Hallbäck päättää.

Nisula 5 600pxKaikki työkalut räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisiksi. Lankasahaamalla voidaan leikata erittäin tarkasti erilaisia metalleja 0,25 mm paksuisella messinkilangalla, joka sähkön avulla leikkaa työkalut tietokoneella piirretyn mallin mukaisesti.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK