Matbiten0 600pxUlf Stenlund ja Michaela West ovat avanneet ravintolan ja herkkukaupan Korsnäsissä. Matbiten sijaitsee aivan Rantatien varressa.

Lähellä tuotettu ruoka on ajan hermolla. Yhä useampi haluaa ostaa ruokansa mieluiten palvelutiskistä saadakseen kotimaista, lähellä tuotettua, laadukasta ruokaa. Nyt myös korsnäsiläisillä on tähän mahdollisuus, sillä Ulf Stenlund ja avopuolisonsa Michaela West avasivat Matbiten -ravintolan kunnan keskustaan muutama kuukausi sitten.

Matbiten on ainutlaatuinen yhdistelmä sekä lounasravintolaa, kauppaa että tapahtumapaikkaa. Siellä voit nauttia lounasta, mutta myös ostaa tuoretta kalaa tai lihaa eri muodoissa, leipää sekä paikallisia käsityönä valmistettuja tuotteita, kuten kuivattuja marjoja, marmeladia ja viinietikkaa. Lisäksi ravintola toimii yritystilaisuuksien, syntymäpäivien ja muiden yksityistilaisuuksien pitopaikkana, missä voidaan yhdistää yhdessäolo hyvään ruokaan ja juomaan.

Ulfilla ja Michaelalla on pitkä kokemus alalta. Ulf toimi kymmenen vuotta baarimikkona Silja Linellä ja on sen jälkeen toiminut K-kauppiaana 18 vuoden ajan.

– Tunnemme ja tiedämme elintarvike- ja kaupanalan, ja olemme erityisen kiinnostuneita lähellä tuotetusta ruoasta. Ajattelimme, että tällaiselle yritykselle löytyisi markkinoita Korsnäsistä, että täyttäisimme aukon kunnan palvelutarjonnasta. Aiemmin kunnassa ei ollut kalakauppaa eikä myöskään leipomoa, Ulf kertoo.

VASEKilla oltiin samaa mieltä, ja yritysneuvoja Kjell Nydahl tarjosi kaiken tarvittavan avun yrityksen perustamiseen. Apua yritys sai myös A-oikeuksien ja anniskeluoikeuksien hakemiseen.

– Niiden saaminen oli työläs prosessi, ja erityisen hankalaa, koska me yhdistämme ravintolan ja kaupan. Lupien saamiseksi tarvittiin jopa todistus osaamisestani Silja Lineltä, vaikka on jo aikaa, kun olen siellä työskennellyt, Ulf lisää.

Matbiten7 600pxMatbitenissä voi nauttia päivän lounaasta vastaremontoiduissa tiloissa ja samalla ostaa kotiin vietäväksi raaka-aineet päivällistä varten. Matbitenin lounaslista löytyy yrityksen Facebook-sivuilta, jonne päivitetään säännöllisesti mitä tuotteita herkkutiskistä löytyy minäkin päivänä.

Pitkä prosessi osoittautui vaivan arvoiseksi, ja joulukuussa pariskunta sai avata Rantatien varrella kunnantalon vieressä sijaitsevan Matbitenin ovet. Lounas valmistetaan paikan päällä alusta lähtien, pitkälti samoista raaka-aineista, joita myymälän puolella myydään, ja ravintolan keittiössä leivotaan päivittäin tuoretta leipää.

– Olemme päättäneet panostaa hapanjuurileipiin ja leivomme sekä levain-leipää, hapanleipäpatonkeja, ruisleipää että myös pizzaa hapanleipäpohjalla. Pohja antaa pizzoille ainutlaatuisen silauksen, ja joka perjantai-ilta täällä on melkoinen ruuhka, Ulf kertoo.

Hän painottaa, että hyvin tehtyä pizzaa ei tule peittää erilaisten täytteiden alle, hyvä tomaattikastike ja hyvä juusto riittävät.

Matbiten8 600pxUlf noutaa päivittäin niin tuoretta kuin savustettua kalaa paikallisilta kalastajilta. Tiskistä löytyy myös erilaisia valmiita kalasalaatteja tai ruotsalaisittain ”röroja”, jotka valmistetaan Matbitenissä. Lounasravintola- ja kauppatoiminnan lisäksi yritys tarjoaa myös catering-palveluja sekä yksityistilaisuuksien järjestelyjä eri muodoissa:

Ulfilla ja Michaelalla on jo suunnitelmia, kuinka he haluavat kehittää yritystä edelleen.

– Haasteena on kunnan koko ja asukasluku, mutta toisaalta yrityksen tarjonta on ainutlaatuinen, VASEKin yritysneuvoja Kjell Nydahl toteaa. – Kalakauppa puuttui ennen Korsnäsistä kokonaan, ja Matbitenin herkulliset pizzat menevät kuin kuumille kiville perjantai-iltaisin.

 

 

Tuoreen lihan ja kalan lisäksi Matbitenissä myydään myös paikallisia käsityönä valmistettuja ruokatuotteita. 

 

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand /bySand
Suomennos: VASEK