Soutu1 400pxLaihialaisyritys Soutu Finland Oy on erikoistunut veneilytarvikkeisiin kuten airojen hankaimiin sekä kiinnikkeisiin. Tuotteet valetaan alumiinista yrityksen omissa tuotantotiloissa, ja tuotteille on myönnetty suomalainen avainlippu-tunnus, joka on merkki kotimaisesta laadusta. Tuotteiden laatuun, toiminallisuuteen ja ulkonäköön panostetaan jatkuvasti.

Soutu Finland Oy on palvellut suomalaisia veneenomistajia jo 23 vuoden ajan, ja Timo Kankaanpää johtaa nyt isänsä vuonna 1992 perustamaa yritystä. Valtaosa tuotteista myydään Suomessa, mutta osa menee myös vientiin Ruotsiin ja Viroon.

– Alussa toimintamme perustui vain tuotteiden myymiseen ja markkinointiin, vuonna 2000 ostimme Laihian Metallilta oikeudet veneilytarvikkeisiin. Vuosien ajan tuotimme valut alihankinassa, pari vuotta sitten siirsimme valimotoiminnot oman tuotannon yhteyteen. Samassa yhteydessä aloitimme alumiinin alihankintavalut teollisuudelle, Timo kertoo.

Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin vuonna 2014, ja sen yhteydessä otettiin myös käyttöön valimotoimintaan keskittyvä aputoiminimi Valaja Works. Veneilytarvikkeita varten rekisteröitiin Soutu-tuotemerkki sekä haettiin oikeutta käyttää tuotteissa avainlippu-tunnusta.

Timon osalta oli selvää jatkaa yrityksen toimintaa isänsä jälkeen ja jatkaa yrityksen kehittämistä. Soutu Finland on ainut yritys Suomessa, joka valmistaa vastaavia tuotteita.

– Airojen hankaimet ja niiden kiinnikkeet, tapit ja laakerit muodostavat edelleen meidän ydintoimintamme, mutta samanaikaisesti kehittämme alihankintatoimintaamme ja etsimme sille puolelle uusia asiakkaita. Alihankinta täydentää omaa tuotantoamme ja varmistaa vuoden ympäri jatkuvan tuotannon. Näiden päämiehien löytäminen vaatii tietysti sekä aikaa että resursseja.

Soutu3 600pxTuotteet myydään ensikädessä Suomeen, mutta osa myös Ruotsiin ja Viroon. Kuluttajat löytävät tuotteita muun muassa Motonetistä, Hong Kongista ja Keskon liikkeistä.

– Uudet tuotteet, joilla on tai jotka luovat synergiaetuja muuhun valikoimaamme, ovat myös kiinnostavia, Timo lisää.

– Pohjimmiltaan valikoima on sama kuin yrityksen alkuvaiheessa, mutta parannuksia ja kehittämistä tapahtuu jatkuvasti. Olemme onnistuneet pitämään hinnan ja laadun hyvässä tasapainossa, ja tuotteiden kestävyyden ansiosta ne lyövät kilpailussa helposti vastaavat ulkomailla valmistetut tuotteet.

Timon itsensä lisäksi valimo työllistää kaksi henkilöä. Työ vaatii vankkaa ammattiosaamista. Huippusesonki osuu vuoden ensimmäiseen puoliskoon, ja yrityksessä pyritäänkin aina valmistamaan riittävän paljon tuotteita varastoon ennen tulevaa veneilykautta.

– Lähdemme liikkeelle edellisen vuoden myyntiluvuista, mutta aina tullaan kuitenkin siihen, että on kiire ja tuotteiden menekki on odotettua suurempaa.

Soutu6 600pxUudessa valu-uunissa sulatetaan alumiinia ensimmäistä kertaa.

Sekä sukupolvenvaihdoksen että investointitukihakemuksen yhteydessä yritys on saanut apua VASEKilta, ja Timo mainitseekin yritysneuvojista Kjell Nydahlin ja Antti Alasaaren.

– Meidän asiamme ovat aina hoituneet esimerkillisesti, ja otankin aina mielelläni yhteyttä VASEKiin kun tarvetta tai askarruttavia kysymyksiä ilmaantuu, Timo päättää.

Soutu4 400pxYritys on saanut investointitukea voidakseen hankkia tuotantoa varten erikoisvalmisteisia koneita.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Käännös: VASEK