Aarrerati4 600pxJoni Moisio on jo kauan ollut kiinnostunut vanhoista huonekaluista ja esineistä, myös kotona hän sisustaa niillä. Kaikki huonekalut kunnostetaan tarpeen mukaan. Nämä yöpöydät ovat saaneet uuden kiiltävän pinnan muun muassa vahan avulla.

On olemassa runsaasti esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat syntyneet harrastuksen tai intohimon pohjalta. Laihialainen Aarrerati on yksi näistä. Antiikki- ja vintagehuonekalujen välittämiseen ja myymiseen keskittyneen yrityksen takana on Joni Moisio.

Syntyjään vähäkyröläinen Joni on asunut Laihialla vuodesta 2005 ja on oikeastaan koulutukseltaan ajoneuvoasentaja. Hän työskenteli seitsemän vuotta autoalalla, ennen kuin vietti muutaman vuoden Wärtsilässä ja Tervajoen Kiviveistämöllä.

– Sitten alkoi huonommat ajat ja jäin työttömäksi. Tilanne työmarkkinoilla näytti synkältä, joten päätin ryhtyä yrittäjäksi ja panostaa siihen, mikä minua kiinnostaa – huutokauppoihin, vanhoihin huonekaluihin ja sisustusesineisiin. Tällä hetkellä suurin kysyntä on erityisesti 1950- ja 60-luvun kalusteilla, Joni kertoo.

Hän on aina pitänyt käsillä tekemisestä, mikään paperinpyörittelijä hän ei ole. Siksi hän kääntyikin VASEKin puoleen saadakseen apua yrityksen perustamiseen.

– Ilman yritysneuvoja Antti Alasaaren apua olisi ollut vaikeaa. Olen todella kiitollinen, että on olemassa joku, joka pystyy vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ja voi auttaa perustamiseen liittyvien hallinnollisten asioiden kanssa, Joni toteaa.

Hän on myös erittäin iloinen, että hänelle myönnettiin starttirahaa yhteensä kokonaisen vuoden ajaksi.

Aarrerati1 600pxKäytyään yrittäjyyskurssin Seinäjoella Joni perusti Aarreratin virallisesti maaliskuussa 2016. Yrityksen verkkokauppa sekä Facebook-sivut ja myyntisivustot, kuten Tori.fi ja Findit.fi muodostavat tärkeimmät myyntikanavat ja ne Joni hoitaa itse. Myynnissä olevat huonekalut hän löytää huutokaupoista, yhteistyökumppaneiden kautta, ja myös yksityishenkilöt tarjoavat niitä hänelle suoraan, usein kyse on kuolinpesistä tai vastaavista.

– Tapaan käydä seudulla järjestettävissä Kirppisralli-tapahtumissa ja kesäisin myyn myös itse pienempiä esineitä eri markkinoilla.

Vie oman aikansa, että oppii arvioimaan mitä voi myydä eteenpäin, mitä esineet saavat maksaa ja mihin hintaan ne kannattaa myydä.

– Monet nuoremmat asiakkaat suosivat itseni tavoin enemmän 1900-luvun puolivälin retrotavaroita, mutta myös vanhemmilla huonekaluilla riittää vielä kysyntää. Kaikki ostamani esineet puhdistan ja laitan kuntoon. Se on aikaa vievää hommaa ja siksi koetankin välttää ostamasta huonekaluja, jotka vaativat kunnon restaurointia, jos kyseessä ei ole mikään oikea design-huonekalu, Joni kertoo.

Hän itse vaihtaa mielellään usein kotinsa sisustusta, ja muut perheenjäsenet, eli vaimo ja 7- ja 9-vuotiaat lapset, ovat nyt alkaneet tottua myös vintagetyyliin.

Aarrerati9 600px
Kyltit, julisteet, purkit ja muut esineet vanhoilta bensa-asemilta ovat aitoa retroa ja kiinnostavat monen ikäisiä keräilijöitä.

Huonekalut Joni säilyttää pienen matkan päässä kotoa sijaitsevassa vuokravarastossa, mutta toimistotyöt hoituvat kotona keittiönpöydän ääressä. Unelmana onkin tulevaisuudessa yhtenäinen toimipiste, josta löytyy sekä varasto, myymälä että toimisto. Että asiakkaat voivat tulla käymään ja tutustumaan myytäviin tuotteisiin ja ostamaan ne saman tien.

– Työ on hauskaa, mutta päivät ovat pitkiä ja lomia ei juurikaan ole. Toivottavasti toiminta vilkastuu sitä mukaa kun yritykseni tulee tunnetummaksi, Joni toivoo.

Hän arvostaa tavaroiden uudelleenkäyttöä ja yrittää myös arjessaan kierrättää niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi pakkausmateriaaleja ja vastaavaa.

– Kun kyse on itselle tarpeettomista tavaroista, tuntuu aina paremmalta lahjoittaa ne pois, kuin heittää roskiin, hän päättää.

Aarrerati6 600pxVanhat emalikyltit ovat suosittuja ja menevät hyvin kaupaksi markkinoilla. Kaikkia pienempiä Jonin myymiä esineitä ei kuitenkaan löydy verkkokaupasta.

 

 

Teksti ja kuvat: bySand / Anna Sand
Suomennos: VASEK