Yvonne2 600pxYvonne Björkholm Pensalasta on erikoistunut chilien kasvattamiseen. Hän kasvattaa yli 1 500 eri lajiketta, pääasiassa kasvihuoneessa. Siemenet kylvetään syyskuun ja marraskuun välisenä aikana ja kasvatetaan sisätiloissa. Sitä mukaa kun ne kasvavat, istutetaan ne suurempiin ruukkuihin ja siirretään lopulta kasvihuoneeseen tai avomaan viljelyyn, mikä työllistää Yvonnen täysipäiväisesti.

Kun ajelee Pensalassa pitkin Jepuantietä, löytää meidän seudullemme ainutlaatuisen - ja voisi melkein sanoa todella ”tulisen” tyyppisen - kasvihuoneviljelmän. Yvonne Björkholm kertoo tarinansa intohimostaan ja liikeideastaan, jonka myötä syntyi oma chiliviljelmä.

Kasvihuoneiden valtakunnasta Närpiöstä kotoisin oleva Yvonne on työskennellyt melkein koko elämänsä kasvihuoneessa ja myös itse kasvattanut vihanneksia. Aikuisella iällä hän päätti kouluttautua puutarhuriksi. Hän suoritti tutkinnon vuonna 2008 ja löysi vuotta myöhemmin rakkauden, jonka perässä muutti hieman pohjoisempaan, Pensalaan.

Yvonne1 400px– Aloitin rakentamalla pienen kasvihuoneen ja viljelemällä tomaatintaimia, Yvonne kertoo.

– Ensimmäisenä vuonna kasvatin vain omaan tarpeeseen, mutta sitten myös myyntiin. Mukaan tuli myös paprika ja chili, ja nykyään kasvatan vain chiliä. Minulla on siemeniä 3 000 eri lajikkeeseen, mutta viljelen niistä vain noin 1 500 erilaista lajiketta.

Luku on vaikuttava. Yvonne kertoo, että kasvatukseen valikoitui juuri chili oikeastaan siksi, että hän ihastui netissä näkemiensä chilin kukkien ja niiden marjahedelmien tai palkojen kauneuteen, vaikka hän itse asiassa oli silloin etsimässä uusia tomaattilajikkeita.

– Liityin heti erilaisiin keskusteluryhmiin ja nykyään olen jäsenenä yli 50 erilaisessa kasvatusryhmässä ja toimin aika monen ryhmän ylläpitäjänä. Netistä olen oppinut kaiken minkä tiedän chilistä. Olen itse kasvattanut paprikaa monta vuotta, ja chili on yhtä helppoa kasvattaa.

Yvonne perusti yrityksen vuonna 2014, ja vuonna 2016 hän kääntyi VASEKin yritysneuvoja Sari Saarikosken puoleen saadakseen apua markkinoinnin ja yrityksen brändin kehittämiseen. Ne taas puolestaan edellyttivät uusia, strategisia kotisivuja.

– ELY-keskuksen yrityksen kehittämispalvelujen kautta Yvonne pystyi kääntymään konsulttiyritys Herea Oy:n puoleen toteuttaakseen konkreettiset toimenpiteet, Saarikoski kertoo.

Toiminnalle valittiin markkinointinimeksi Yvonnes Chilli Delight, ja Yvonne odottaa nyt uusien kotisivujen valmistumista.

– Sen jälkeen voin panostaa enemmän markkinointiin ja myyntiin yrityksille ja ravintoloille.

Yvonne seuraa päivittäin netin kautta uusia chili-lajikkeita ja etsii niitä myytäväksi. Hän myy ja vaihtaa siemeniä muiden chili-harrastajien kanssa. Usein kauppakumppanit löytyvät toiselta puolelta maapalloa. Yvonnella on monta lajiketta muun muassa Indonesiasta ja Malesiasta.

– Olen niiden ainoa myyjä Suomessa, hän nauraa.

Hän kasvattaa taimet sisätiloissa syksyn aikana. Taimet istutetaan isompiin ruukkuihin kevättalvella. Nykyään Yvonnella on neljä kasvihuonetta ja yksi polytunneli, ja lisää on tulossa. Suunnitelmat eivät ole vaatimattomia.

– Kesällä rakennamme puutarhan uusiksi siten, että avomaan viljelyalasta tulee suurempi. Lisäksi rakennamme tilamyymälän, josta voi ostaa tuotteitani. Viiden vuoden kuluttua on toivottavasti suuri tekijä alalla, myös kansainvälisesti, Yvonne ennustaa.

Yvonne12 600pxChilinpalot ovat kauniita ja kaikki maistuvat erilaisilta. On olemassa lajikkeita, jotka maistuvat ananakselta, mangolta ja omenalta. Chilin vahvuus mitataan scovilleinä. Miedoin eli paprika saa 0 scovillea, kun taas voimakkain lajike Caroline Reaper on voimakkuudeltaan 2,2 miljoonaa scovilleä.

Uusia taimia kasvatetaan jokaiselle kasvukaudelle, mutta taimimyyntiä Yvonnella ei ole sen huonon kannattavuuden takia. Sen sijaan hän on valinnut panostaa siemenmyyntiin sekä omien chilipulvereiden, -hiutaleiden ja -suolan myyntiin.

Chiliä voidaan käyttää monella tavalla ruoanlaitossa, jopa jälkiruokiin ja jäätelöön, ja Yvonnen mielestä chilin makua ja potkua kaipaa ruokaansa aina, jos on kerran päässyt sen makuun.

Yvonne toivoo, että myös Pohjanmaalla innostus chilinkasvatukseen ja chilin käyttöön kasvaa. Chiliä on saatavilla kaikissa väreissä ja muodoissa, jokaiselle jotain.

Yvonne3 600pxKun valittavana on niin monta lajiketta, vaaditaan järjestystä. Yvonne pakkaa siemenet valmiiksi myytäväksi ja ripustaa pussit aakkosjärjestykseen tätä tarkoitusta varten tehtyyn suureen seinätauluun. Suurimman osan siemenistä hän myy muille chilinkasvatuksesta innostuneille ulkomailla. 

 

Teksti: Anna Sand / bySand
Kuvat: Anna Sand ja Yvonne Björkholm
Suomennos: VASEK