Storjetari 1 www

Bengt Nyqvist on luotsannut Malax Storjetari -grilliä neljän vuoden ajan. Kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja antavat hyvää palautetta, viihtyy Bengt työssään. Hän pitää yrittäjyyden parhaana etuna mahdollisuutta olla oman itsensä herra.

Maalahtelaisgrilli Storjetari on laajentanut ja remontoinut tilojaan

Keskellä Maalahden keskustaa sijaitsee grilli Malax Storjetari, jota on syksystä 2014 lähtien luotsannut Bengt Nyqvist, itsekin maalahtelainen. Muutama viikko sitten grilli avattiin uudelleen syksyn aikana toteutetun remontin ja laajennuksen jälkeen. Palaute muutoksesta on ollut positiivista, ja se on jo nyt näkynyt liikevaihdossakin.

Bengt on työskennellyt vuosien aikana monella eri alalla, mutta yrittäjäksi ryhtyminen pikaruoka-alalle ei ollut mitenkään itsestään selvää.

– Työskentelin metallialan yrityksessä, joka ryhtyi lopettelemaan toimintaansa, minkä vuoksi päätin irtisanoutua ja alkaa etsiä muita vaihtoehtoja. Minulla oli lepäävä Y-tunnus 90-luvulta, ja kun tämä grilli tuli myyntiin, tartuin tilaisuuteen, Bengt kertoo.

Storjetari 3 wwwSyksyllä grilli oli suljettuna muutaman viikon ajan remontin ja laajennuksen takia. Nykyisin grillin sisällä on runsaasti istumapaikkoja, ja kesäaikana ateriansa voi nauttia myös ulkona terassilla.

Siitä on nyt neljä vuotta, ja ostamaansa valmista konseptia hän on pyrkinyt jatkuvasti kehittämään.

– On pakko satsata, jos aikoo onnistua, muutoin juuttuu paikoilleen. Täytyy olla omistautunut, muu ei toimi, Bengt toteaa.

Hän itse työskentelee seitsemän päivää viikossa, mutta hänellä on myös kolme osa-aikaista työntekijää. Heidän lisäkseen myös kaksi perheenjäsentä on mukana yrityksen toiminnassa ja voivat tarttua puikkoihin tarvittaessa. Grilli on avoinna 360 päivää vuodessa, ja Bengtille se tarkoittaa, ettei lomia tai vapaita viikonloppuja juuri ole.

Storjetari 4 wwwYritystä ostaessaan hän sai apua VASEKilta, ja hänelle myönnettiin myös starttiraha yrittäjyyden kuudeksi ensimmäiseksi kuukaudeksi.

– VASEKilta saa konkreettisia vastauksia kysymyksiin, hyviä neuvoja ja oikeat lomakkeet ja kontaktit, hän toteaa.

Myös yritysoston jälkeen hän on ollut yhteydessä yritysneuvoja Olav Nylundiin, muun muassa saadakseen juridisia neuvoja kiinteistöasioissa.

– Rakensin tähän muutama vuosi sitten terassin, jossa on kymmenisen istumapaikkaa, ja nyt syksyllä ryhdyin laajentamaan tiloja sisältä. Sekä keittiö, henkilökunnan sosiaalitilat että asiakastilat ovat tuplaantuneet, Bengt kertoo.

Grillistä löytyy nyt useampia pöytiä, joihin mahtuu koko perhe nauttimaan ateriaa, ja menyystä löytyy kaikille jotain.

– Tarjoilemme perinteistä grilliruokaa, mutta listaa on myös täydennetty ruoilla, jotka ovat ajan hermolla. Ruokalistalta löytyy myös gluteenittomia ja kasvisvaihtoehtoja, samoin lapsille on oma valikoimansa.

Tuotevalikoima kehittyy jatkuvasti. Bengt ja muu henkilökunta testaa uusia makuja ja variaatioita, joista myös asiakkaat saavat sanoa mielipiteensä.

– Ne ruokalajit, joista on kysyntää, säilyvät sitten listalla.

Hänen konseptinsa sisältää neljä kohtaa, joista hän pitää tiukasti kiinni: korkea hygieniastandardi, korkealuokkaiset raaka-aineet, tarkat valmistusmenetelmät sekä hyvä asiakaspalvelu. Kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja antavat hyvää palautetta, viihtyy Bengt työssään.

Hän pitää yrittäjyyden parhaana etuna mahdollisuutta olla oman itsensä herra:

– Mutta samanaikaisesti täytyy olla ”pelaajavalmentaja”. Yrittäjältä vaaditaan tehokkuutta, korkeaa tasoa ja vahvaa sitoutumista.

Storjetari 6 wwwMyös keittiötä on laajennettu, ja siellä Bengt ja hänen osa-aikaiset työntekijänsä työskentelevät seitsemän päivää viikossa. Hänen konseptiinsa kuuluu korkea hygieniastandardi, korkealuokkaiset raaka-aineet, tarkat valmistusmenetelmät sekä hyvä asiakaspalvelu.

Malax Storjetari -grilli palvelee sekä paikkakuntalaisia että kauempaa tulevia vieraita ja ohikulkijoita.

– Omistautumisellaan Bengt on näyttänyt, että kannattaa panostaa laatuun ja hyvää palveluun. ”Storjetarit” – kuten maalahtelaiset itseään kutsuvat – voivat olla ylpeitä, että heidän kunnastaan löytyy useampi korkealaatuiseen ruokaan keskittyvä yritys, Olav Nylund päättää.

 

Lue lisää Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeesta

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

Lippu ja lause pieniELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpi