Jonas Bygg 3 www
Korsnäsiläinen Jonas Lundvall on pyörittänyt omaa rakennusfirmaansa keväästä 2017 lähtien. Hän on saanut hyvän alun yrittäjyyteen, toimeksiantoja on paljon ja ne ovat vaihtelevia.

Jonas Lundvall on Molpessa aidanrakennuspuuhissa. 33-vuotias Jonas on kotoisin Korsnäsin Taklaxista ja on työskennellyt rakennusalalla vuodesta 2005 lähtien, viimeisimmät vuodet yrittäjänä. Hän käyttää yksinomaan positiivisia superlatiiveja kertoessaan ensimmäisestä vuodestaan yrittäjänä. Tekemisen puutetta ei ole.

Jonas toimi aiemmin paikallisen rakennusfirman työntekijänä 12 vuoden ajan, mutta ajatus oman yrityksen perustamisesta oli takaraivossa koko ajan. Sitä mukaa kun kyselyt ja omat toimeksiannot lisääntyivät, ajatus sai enemmän tulta alleen, ja toukokuussa 2017 perustettiin Jonas Bygg Ab.

Jonas Bygg 1 www– Ensimmäinen vuosi on ollut superhyvä, Jonas toteaa. – Toimeksiannot ovat olleet kiinnostavia ja vaihtelevia, ja minun on ollut pakko kieltäytyä monesta hommasta – töitä olisi niin paljon, ettei kaikkia toimeksiantoja voi ottaa vastaan.

Hän rakentaa uutta ja remontoi, vaihtaa ovia ja ikkunoita, hioo lattioita ja paljon muuta.

– Kesän aikana olen rakentanut saaristosaunoja ja venelaitureita ja keskittynyt sellaisiin hommiin, joita ei voi tehdä talviaikana. Talvella tehdään enemmän sisätöitä, ja rakennustöiden lisäksi teen myös ajoneuvo- ja moottorihuoltoja asiakkaille, Jonas kertoo.

Myös ajoneuvojen puolella repertoaari on laaja: hän huoltaa traktoreita ja jenkkiautoja, tekee katsastushuoltoja sekä remontoi peräkärryjä, moottorikelkkoja ja muita koneita.

Yritystä ei olisi syntynyt ilman VASEKia ja yritysneuvoja Kjell Nydahlin apua, Jonas tunnustaa heti:

– On Kjellin ansiota, että pääsin käyntiin yritystoiminnan kanssa. VASEKin tarjoama palvelu on erittäin hyvää. Heiltä sain kaiken tarvittavan tiedon ja myös apua starttirahan hakemiseen. Olemme edelleen säännöllisesti yhteydessä. Kjell on sekä avulias että erittäin mukava.

Jonaksella ei ole työntekijöitä, ja työmäärästään huolimatta hän pitää siitä päättäväisesti kiinni.

– Mielestäni kaikki toimii parhaiten näin. Suuri osa yrittäjän vapaudesta häviää, jos palkkaa työntekijän, hän sanoo.

Yksinyrittäjänä hänellä on täysi kontrolli tekemästään työstä ja sen laadusta. Ja laadukasta työn jälkeä hän pitää todella tärkeänä:

– Hyvin tehty työ on kuin käyntikortti seuraavaa asiakasta varten. Kukaan ei kysy kauanko jonkun rakentamiseen meni, kiinnostavaa on se, kuka sen rakensi, hän hymyilee.

Jonas Bygg 6 www– VASEKin tarjoama palvelu on erittäin hyvää. Heiltä sain kaiken tarvittavan tiedon ja myös apua starttirahan hakemiseen, Jonas Lundvall toteaa pakettiautonsa vierellä. Pakettiauto on tähän mennessä hänen suurin investointinsa yrittäjänä.

Parhaiten Jonas viihtyy uudisrakentamisen parissa, kun näkee työnsä tulosten muotoutuvan edessään. Sisustustyöt kuten maalaamisen ja laatoittamisen hän jättää muille, puhtaasti logistisista ja käytännön syistä.

– Jos kaakeloi tai maalaa, pitäisi olla erillinen auto pelkästään sille varustukselle. Sen sijaan olen valinnut yhteistyön muiden paikallisten yrittäjien kanssa, koska oltuani niin monta vuotta alalla tunnen suurimman osan seudun urakoitsijoista. Työpäivistä tulee muutenkin tarpeeksi pitkiä, ja haluan viettää myös vapaa-aikaa perheen kanssa, Jonas selvittää.

Yhdessä 2- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa hän on rakentanut kivistä ja puusta oman leikkipuiston kotipihaan Taklaxiin. Siellä sijaitsevan vanhan kotitalonsa hän on myös remontoinut itse ja asuu siellä nyt perheineen. Eli mitään epäilystä siitä, etteikö Jonas olisi kätevä käsistään ei pitäisi olla.


Lue lisää VASEKin yrityspalveluista

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK