VVS3 600pxKosköläiset Benny Mörk ja Sebastian Österblad löivät yhteen LVI-alan yrityksensä Mörk Rörin ja Österblad VVS:n helmikuussa 2017. Uusi yritys kulkee nimellä LVI & Lämpötekniikka Vaasa Oy.

Helmikuussa 2017 uusi yritys näki päivänvalon, kun LVI & Lämpötekniikka Vaasa Oy perustettiin Mörk Rörin ja Österblad VVS:n fuusion seurauksena. Fuusion jälkeen on ehditty ostaa myös kaksi muuta LVI-alan yritystä ja kasvaa ulos yrityksen toimitiloista. Yrittäjät Benny Mörk ja Sebastian Österblad suunnittelevat kuitenkin jatkuvaa kasvua.

Yrityksen historia alkaa vuodesta 1980, kun Bennyn isä Per-Olof Mörk perusti Mörk Rörin. Vuoteen 2006 saakka hän pyöritti yritystään kotoaan Kosköstä käsin, ja Benny tuli mukaan osaomistajaksi vuonna 1995.

– Työskentelin itse monen vuoden ajan IT-alalla, mutta tulin aktiivisemmin mukaan yrityksen toimintaan samassa yhteydessä, kun muutimme yrityksen varaston ja konttorin Lintuvuorelle vuonna 2006, Benny kertoo.

Muuton myötä yritys kasvoi ja työntekijöitä palkattiin lisää. Pian alkoi kuitenkin laskusuhdanne eikä lomautuksiltakaan voitu välttyä. LVI-teknikoksi kouluttautunut Benny mietti keskittymistä enemmän LVI-suunnittelun puolelle ja harkitsi asentajien määrän vähentämistä.

19-vuotiaana oman yrityksensä perustaneella Sebastianilla puolestaan oli liikaa töitä ehtiäkseen yksin tehdä ne kaikki, ja hän harkitsi työntekijän palkkaamista. Hän päätyi kuitenkin ottamaan yhteyttä Bennyyn ja ehdottamaan yritysten yhdistämistä.

– Tartuin ehdotukseen ja päätimme perustaa täysin uuden yrityksen, joka osti sekä Mörk Rörin että Österblad VVS:n. Mörk Rörin työntekijät siirtyivät uuteen yritykseen. Apunamme fuusiossa oli VASEKin yritysneuvoja Kjell Nydahl, jonka kanssa olin tehnyt yhteistyötä jo aiemminkin. Hän auttoi meitä aikaisemmin asteittain toteutetussa sukupolvenvaihdoksessa, Benny kertoo.

VVS5 600px
LVI & Lämpötekniikka Vaasa Oy:n konttori ja varasto sijaitsevat nykyään Vaskiluodossa. Benny Mörk vastaa yrityksessä LVI-suunnittelusta, tarjousten laskemisesta ja laskuttamisesta, kun taas Sebastian Österblad toimii Pirttikylän ja Maksamaan välisellä alueella liikkuvien asentajien työnjohtajana.

Fuusion jälkeen ei kestänyt kauaa, kun asentajien määrä jäi liian pieneksi, ja viime kesänä oli jo pakko turvautua vuokratyövoimaan.

– Fuusion ansiosta pystyimme myös tekemään hyvän työnjaon keskenämme. Benny voi nyt keskittyä yrityksen hallintoon ja LVI-suunnitteluun, kun taas minä toimin työnjohtajana ja hoidan työmaakäynnit tuolla kentällä, Sebastian lisää.

Uudella yrityksellä meni hyvin, ja lokakuussa Kjell otti yhteyttä kysyäkseen, olisivatko Benny ja Sebastian kiinnostuneita ostamaan Petolahdessa sijaitsevan MJ Rörin.

– Petolahti oli kiinnostava alue, ja yrityksellä oli jo oma asiakaskuntansa siellä, joten tietysti olimme kiinnostuneita, Benny toteaa.

Tämän vuoden helmikuussa Bennyyn ja Sebastianiin otti vielä yhteyttä Malax Rör, jossa tilanne oli sama. Eli toinenkin yritysosto toteutui.

– Aikaisemmat yksinyrittäjät halusivat tulla yritykseemme asentajiksi, mutta heillä on omat asiakaskuntansa omalla alueellaan, ja se toimii erinomaisesti. Kaikki eivät viihdy yrittäjinä, mutta ne, jotka ovat ennen olleet yrittäjinä, ovat usein hyvin itseohjautuvia ja hoitavat tonttinsa itsenäisesti, Benny ja Sebastian toteavat.

Yrityksen toiminta-alue ulottuu nyt Närpiöstä Vöyrille ja yritys hoitaa kaikenlaisia LVI-töitä aina pienemmistä huoltotöistä ja korjauksista suurempiin kokonaisurakoihin.

– Teemme myös aika paljon maalämpöasennuksia sekä putkiremontteja vanhempiin taloihin, Benny lisää.

VVS7 300pxKjell Nydahl, joka on ollut mukana kaikissa näissä yrityksen vaiheissa, toteaa, että fuusio ja yrityskaupat ovat johtaneet siihen, että yrityksestä on rakennettu vahva organisaatio, jolla on mahdollisuuksia tarttua myös suurempiin projekteihin:

– Viime vuosien aikana tapahtunut kehitys on aika lailla ainutlaatuista, hän toteaa.

Näiden toteutuneiden yrityskauppojen välissä LVI & Lämpötekniikka Vaasa Oy on myös ehtinyt muuttaa Lintuvuorelta Vaasan Vaskiluotoon, koska aikaisemmat tilat jäivät liian pieniksi. Tällä hetkellä palkkalistoilla on 10 työntekijää, ja ajatuksena on, että työntekijöiden määrä tulee kasvamaan.

– Suunnittelemme jatkavamme kasvun uralla saman strategian mukaisesti. Olemme erittäin tyytyväisiä VASEKin henkilökunnalta saamaamme apuun. Heihin on aina helppo ottaa yhteyttä, jos joku asia mietityttää, yrittäjät päättävät.

 
Jan-Erik Sjöberg on yksi yrityksen asentajista. Tässä hän on viimeisten LVI-töiden parissa hotelli Astorin uusissa huoneissa, jotka valmistuivat toukokuussa.

 

Lue lisää omistajanvaihdospalveluista

Lue lisää Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeesta

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 

ELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpi

lippu ja tunnuslause 300px