musiikkilupa3

KysyttyaLogowww2.jpgJoulumusiikki joulun alla saa fiilikset korkealle ja ostoskoriin sujahtaa kuin huomaamatta muutama lahja enemmän. Hiljainen taustamusiikki saa hierojan asiakkaan rentoutumaan ja nauttimaan, ehkäpä varaamaan seuraavankin hieronta-ajan. Musiikin soittaminen tuo välillisesti taloudellista hyötyä yrittäjälle luomalla viihtyisän ilmapiirin yrityksen tiloihin, joissa myydään tuotteita tai palveluita tai halutaan kävijöiden muuten viihtyvän.

Mutta harvemmin yrittäjälle tulee mieleen, että musiikin soittamisesta täytyy myös maksaa asianmukaiset korvaukset, jotka tilitetään musiikin tekijöille, kustantajille ja esittäjille. Musiikinkäyttölupa on hankittava ja musiikin käytöstä on maksettava korvaus, vaikkei tiloihin tai tapahtumiin olisikaan pääsymaksua, mikäli niissä soitetaan musiikkia.

– Yritysneuvonnassa ei välttämättä aina tule mieleen ottaa esille musiikkilupia, mutta selvää on, että taustamusiikin soittaminen esimerkiksi radiosta on hyvin yleistä yrityksissä. Ja asianmukaiset maksut on aina hoidettava, sillä usein muusikot ja säveltäjät ovat myös yrittäjiä ja ansaitsevat oman korvauksensa työstään, yritysneuvoja Antti Alasaari huomauttaa ja jatkaa:

– Onneksi taustamusiikin käyttöluvat saa helposti Gramexin ja Teoston yhteisestä Musiikkiluvat.fi-palvelusta. On myös huomattava, että yrittäjien lisäksi myös yhdistykset tarvitsevat luvat soittaessaan musiikkia tilaisuuksissaan.

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus eli luvan hinta riippuu musiikin merkityksestä sen käyttäjän toiminnalle. Korvaus on suurempi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaa, ja puolestaan pienempi, jos musiikki on vain taustalla fiilistä luomassa. Tyypillisiä taustamusiikkiluvan tarvitsijoita ovat ravintolat, kaupat, kuntokeskukset, taksi ja kampaamot - yritykset, joilla on asiakas- tai odotustiloja.

– Musiikkiluvat tarvitaan aina kun musiikkia esitetään julkisesti, eli yrittäjien kannattaa muistaa, että pikkujoulut ja erilaiset asiakastilaisuudet ovat myös julkista esittämistä, vaikkei tilaisuuteen olisikaan pääsymaksua, Alasaari kertoo.

musiikkilupa2Sama musiikkilupa on oltava, vaikka soittaisi musiikkia radiosta tai televisiosta. Eli soittovälineellä ei ole merkitystä. On myös huomattava, että Spotifysta musiikkia soitettaessa tarvitaan erillinen Business-lisenssi, jonka hinta on noin 30 euroa kuussa. Tavallinen Spotify-lisenssi on tarkoitettu vain musiikin yksityiskäyttöön.

Netistä löytyy myös palveluja, joista voi kuukausimaksulla saada käyttöönsä teostovapaata musiikkia, johon ei musiikkilupia tarvita.

Musiikkilupien hinnat määräytyvät toimialoittain sekä tilojen koon tai asiakaspaikkojen määrän mukaan. Joillakin toimialoilla hinnat ilmoitetaan vuosi- ja osalla kuukausihintoina.

– Kuukausimaksut vaihtelevat muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon alasta ja yrityksen koosta riippuen. Eli mistään valtavista summista ei ole kyse, Alasaari muistuttaa.

Musiikkiluvat.fi

 

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot, metalliala Kyrönmaa

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle