anniskelulupa4KysyttyaLogowww2.jpg
Vaasan seudulle perustetaan lähes kuukausittain uusia kahviloita tai ravintoloita. Usein aloitetaan toiminta ilman alkoholilupia, mutta pian alkaa houkutella myös viinin tai oluen myynti ruoan tai kahvin kyytipojaksi. Mutta mistä ja miten luvat haetaan?

– Alkoholijuomien myyntiä varten tarvitaan aina anniskelulupa, joka on myyntipaikkakohtainen, yritysneuvoja Sari Saarikoski painottaa. – Eli jokaiselle toimipaikalle on lupa haettava erikseen.

– Hakijalla on oltava y-tunnus ja yrityksen pitää olla rekisteröity verohallinnon arvonlisä-, ennakkoperintä ja työnantajarekistereihin, Startian johtaja Tommi Virkama täydentää ja jatkaa:

– Hakijan on oltava myös täysi-ikäinen ja taloudelliset ja ammatilliset edellytykset on oltava kunnossa. Pitää olla myös luotettava ja tätä luotettavuutta arvioitaessa huomioidaan rikostuomiot, päihderikkomukset, verojen laiminlyönnit, konkurssit ja muutoinkin hakijan kykyä vastata veloista.

anniskelulupa3

Saarikoski neuvoo hakijoita tekemään kirjallisen hakemuksen ja toimittamaan sen anniskelupaikan sijaintikunnan aluehallintovirastoon eli AVIin. Lupa myönnetään toistaiseksi, määräajaksi tai tilapäisesti.

Yrittäjä tarvitsee anniskeluluvan, mutta myyjiltä ja tarjoilijoilta vaaditaan myös osaamista:

– Anniskelupaikan eli kahvilan tai ravintolan vastaavalla hoitajalla tai sijaisella tulee olla anniskelupassi ja riittävä ravitsemusalan koulutus tai työn kautta saatu ammattitaito. Alle 18-vuotias ei saa tarjoilla alkoholia, mikäli hänellä ei ole riittävää ammattikoulutusta esimerkiksi ammattioppilaitoksesta tai oppisopimuksen kautta, Saarikoski muistuttaa.

Tupakkatuotteiden vähittäismyynti edellyttää samalla lailla myyntipaikkakohtaista vähittäismyyntilupaa. Vähittäismyyntilupa on edellytys myös, että tupakkatuotteita saa hankittua tukusta jälleenmyyntiin. Tupakkatuotteiden myyntilupaa puolestaan haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta.

anniskelulupa2– Lupien saaminen voi kestää ja niihin vaaditaan monenlaisia selvityksiä ja liitteitä, joten kannattaa olla ajoissa asialla, jos mielii aloittaa ravintolatoimintaa ja heti myydä myös alkoholijuomia. Autamme selvittämään tarvittavat luvat ja autamme myös hakemuksien täyttämisessä ja laatimisessa, Saarikoski vakuuttaa.

– Toki ravintolatoiminta edellyttää myös muun byrokratian ”taklaamista”: rakennusvalvonnan pitää hyväksyä tila tähän tarkoitukseen, terveysviranomaisten pitää hyväksyä tila elintarvikehuoneistoksi, palotarkastus on tehtävä ja ulkotarjoilualueesta eli terassista pitää tehdä ilmoitus poliisille. Niin ja hygieniapassi on oltava kaikilla elintarvikkeita käsittelevillä työntekijöillä, Virkama listaa ja päättää:

– Kaikkien näiden pakollisten lupien ja velvoitteiden täyttämiseen saat apua meiltä eli soita ja varaa aika!

Lue lisää

Anniskeluluvat
Alkoholijuomien anniskelu
Anniskelupassi
Toimialakohtaiset luvat: Alkoholi ja tupakka 

 

Sari Saarikoski kuva rajaus2
Sari Saarikoski
Yritysneuvoja
+358 40 558 6058
Yritysneuvoja, Vaasa hyvinvointialan yrittäjyyden asiantuntija projektipäällikkö, Valmisteltu omistajanvaihdos

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startian johtaja
+358 400 919 361
Aloittavan yrittäjän neuvonta

 

Aiemmin ilmestyneitä Yritysneuvojalta kysyttyä -sarjassa:

Maksuperusteinen arvonlisävero, mitä se oikein tarkoittaa?

Miten hinnoittelen tuotteeni tai palveluni oikein?

Miten toimia, kun haluaa lopettaa yritystoiminnan?

Miten parhaiten huolehdin laskutuksesta ja saatavista?

Miksi pitää olla ennakkoperintärekisterissä?

 

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle