Yritysneuvojalta kysyttyä: Milloin yhtiömuoto tulisi vaihtaa?

03.02.2014

Sekä yrittäjäksi aikovan että jo jonkin aikaa toiminimen, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön kautta yrittäjänä toimineen tulisi miettiä, mikä yhtiömuoto olisi yrityksen nykyiselle toiminnalle sopivin. Yhtiömuotoa voi tarvittaessa vaihtaa. VASEKin yritysneuvojilta kysytäänkin usein milloin yrityksen yhtiömuoto kannattaisi vaihtaa?
- Tähän kysymykseen ei ole mitään kaikissa tilanteissa pätevää vastausta. Yhtiömuodon muutosta pohditaan aina tapauskohtaisesti, mutta muutamia suuntaa antavia kriteereitä kyllä löytyy, kertoo VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl.

Yhtiömuodon muutoksen ei tarvitse merkitä yrityksen toiminnallisia muutoksia, vaan ainoastaan yhtiön oikeudellinen muoto muuttuu.

Muutos osakeyhtiöksi

VASEKin yritysneuvoja Mikael Hallbäck (vas.) ja Kjell Nydahl kahvitauolla.

Yleensä muista yhtiömuodoista muutetaan osakeyhtiöksi, ja osakeyhtiötä taas ei voi muuttaa mihinkään muuhun yhtiömuotoon. Tavallisin yhtiömuodon muutoksista on toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi. Toiminimi voi myös muuttua esimerkiksi avoimeksi yhtiöksi, jos yrittäjä ottaa yhtiökumppanin toimintaan mukaan. Muutosten oikea ajankohta kuitenkin askarruttaa monia yrittäjiä.
- Niin kauan kuin toiminta yksityisenä elinkeinonharjoittajan toiminimellä on pienimuotoista tai ainoastaan sivutoimista, eikä yrittäjä tee suurta voittoa, voi hän hyvin jatkaa toiminimen pyörittämistä. Tällöin hänen on kuitenkin pidettävä riskit mielessä, eli se että yrittäjä on yrityksen toiminnasta henkilökohtaisessa vastuussa omalla omaisuudellaan, Nydahl painottaa.

Osakeyhtiön voi perustaa myös yksin. Osakeyhtiö vaatii hieman enemmän paperityötä kuin henkilöyhtiö. Osakeyhtiöltä vaaditaan kaksinkertaista kirjanpitoa, hallitusta, jossa yrittäjän lisäksi istuu vähintään yksi varajäsen, yhtiöjärjestystä, jossa määritellään yhtiön toiminta vähintään neljällä pykälällä, sekä 2 500 euron alkusijoitusta, jonka on aina löydyttävä yhtiöstä. Nydahlin mukaan vaaditut seikat eivät ole vaikeita, joten osakeyhtiöstä haaveilevan ei kannata pelästyä.

- Osakeyhtiön hallituksen ei esimerkiksi tarvitse kokoustaa kuin kerran vuodessa. Niin usein yrittäjän on tavattava kirjanpitäjänsäkin, jotta paperit pysyvät ajan tasalla, hän selostaa ja jatkaa:

- Nimenomaan vastuuseikkojen vuoksi pienyrittäjän saattaa olla turvallisempi omistaa osakeyhtiö. Yrittäjällä on aina vahingonkorvausvelvollisuus, kun hän myy jotain kuluttajille, esimerkiksi silloinkin kun hänen tekemänsä pieni mutteri rikkoo miljoonien arvoisen koneen.

Nydahlilla on lista nyrkkisäännöistä, milloin yhtiömuoto kannattaa vaihtaa osakeyhtiöksi:

  • Yrittäjän henkilökohtainen veroprosentti ylittää 30 %
  • Yritykseen tulee uusia omistajia
  • Yritys palkkaa työntekijöitä
  • Yritys tekee tarpeeksi voittoa
  • Riskien hallinta vaatii yhtiömuutoksen

 

- Yhtiömuotoa ei kannata muuttaa hetken mielijohteesta. Muutoksesta tulevien hyötyjen tulee tietenkin olla suuremmat kuin muutoksesta aiheutuva vaiva. Monelle yrittäjälle tulee esimerkiksi yllätyksenä se, että toiminimen yhtiömuodon muutos lakkauttaa vanhan toiminimen. Y-tunnus kuitenkin säilyy henkilökohtaisissa tiedoissa, joten sen voi ottaa myöhemmin käyttöön uudestaan. Kun uusi osakeyhtiö perustetaan, yritys saa uuden Y-tunnuksen. Muutos on muistettava ilmoittaa patentti- ja rekisterihallitukseen sekä samalla vaihtaa uusi tunnus yrityksen materiaaleihin kuten esitteisiin, kirjelomakkeisiin ja laskupohjiin, muistuttaa Nydahl pienistä, mutta aikavievistä seikoista.

Hän lisää vielä että jos avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö muutetaan osakeyhtiöksi, säilyy Y-tunnus samana.

Nydahl kehottaa yrittäjää keskustelemaan yrityksen kirjanpitäjän kanssa muutosajankohdan ajoittamisesta ja muutoksen vaikutuksesta esimerkiksi verotukseen.
- Osakeyhtiöksi siirtymisessä on siis huomioitavia seikkoja, mutta siirtyminen lisää samalla yrityksen toiminnan uskottavuutta, Nydahl toteaa.

Onko sinulla vielä kysyttävää tästä?
Ota yhteyttä VASEKin yritysneuvojiin!

 

Lue myös muita Yritysneuvojalta kysyttyä -artikkeleita:

Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa? 

Koska yritys voi myydä sosiaalipalveluja arvonlisäverottomasti? 

Mitä muistettava ensimmäistä työntekijää palkattaessa? 

Mitä yrittäjä saa irti kassavirta-analyysistä?

 



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle