Tekoälyn avulla tehoa yritystoimintaan

23.10.2018

Skycode Mantyla 600pxJussi Mäntylä

Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaverkoston uusin vahvistus on vaasalaisyritys Skycode. Jussi Mäntylän luotsaama ohjelmistotoimisto valmistaa yritysten tarpeisiin räätälöityjä ohjelmistoja, intranettejä, mobiilisovelluksia, verkkokauppoja, toiminnanohjausjärjestelmiä sekä tekoälyä hyödyntäviä ohjelmistoja. Henkilökuntaa Skycodessa on tällä hetkellä 10 henkilöä.

– Tämän hetken kärkijuttu on tekoäly, Mäntylä kertoo. – Siitä puhutaan nyt paljon. Vaikka monilla jo sana ”tekoäly” vie ajatukset robotteihin, on hyvä muistaa, että tekoäly on laajan aineiston todennäköisyyslaskentaa.

Miten yrittäjä voi hyödyntää tekoälyä

Yksinkertaistetusti tekoälyssä on kyse siitä, että annetun aineiston perusteella kone osaa tehdä päätöksiä. Yritysten tarpeiden mukaisesti voidaan tehdä talteen kerättyä tietoa hyödyntävä ohjelmisto, jolla ohjataan esimerkiksi tuotannon suunnittelua, lehmien ruokinnan optimointia tai kuljetusreittien suunnittelua. Tekoälyn avulla yritystoimintaa saadaan rationalisoitua ja koneiden ja laitteiden käyttöastetta nostettua, mikä puolestaan tuo liiketoimintaan kasvua.

– Raamit tekoälyn käytölle antaa ja sen kehitystä ohjaa aina ihminen. Tekoälyn käyttöönotto ei tarkoita sitä, että se päästettäisiin halliin riehumaan, Mäntylä muistuttaa.

Skycode office 600pxSkycoden tilat Vaasassa Rantakadulla

Tekoälyn rakentamisessa lähdetään liikkeelle miettimällä, millaista tietoa yrityksellä on jo kerättynä ja mitä tietoa voi mahdollisesti alkaa kerätä. Jos esimerkiksi ostoista ja toimittajien toimintavarmuudesta on dokumentaatiota, data kootaan oikeaan muotoon ja syötetään tekoälyohjelmistolle. Se analysoi kerätyn aineiston, ”big datan”, ja auttaa ostojen optimoinnissa. Näin yrittäjällä on mahdollisuus vaikuttaa varastonsa kokoon.

Tekoälyohjelmisto integroidaan yrittäjän olemassa olevaan ohjelmistoon tai sitä varten rakennetaan uusi ohjelmisto.

Vastaus annetun aineiston perusteella

Mäntylän mukaan tekoälyn hyödyntäminen mielletään vielä kalliiksi. Usein myös luullaan, että tekoälylle pitäisi kertoa, miten päätös tehdään.

– Ohjelmistolle annetaan kerätty aineisto ja sille esitetään kysymys. Vastauksen se antaa sille annetun aineiston pohjalta. Perusteluja se ei sen sijaan kerro.

Yleisin haaste tekoälyn hyödyntämisessä yrittäjälle on tiedon puuttuminen. Jos esimerkiksi kone tai laite on jostain syystä ollut pois päältä, tietoa ei ole saatu talletettua.

Skycode paivajohtajana JaakkolaTietotekniikkaa Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jonna Jaakkola oli Skycodella Päivä johtajana -kampanjassa mukana seuraamassa Jussi Mäntylän työtä.  

Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama muistuttaa, että tekoäly auttaa yritystä tehostamaan ja järkeistämään toimintaa.
– Se antaa informaatiota päätöksentekoon, oikeaa tietoa oikeaan aikaan oikeista asioista. On myös hyvä tietää, että tekoälyn tuominen yrityksen prosesseihin ei välttämättä edes maksa paljon, hän jatkaa.

 



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle