Ville Kasari suppailu

Ville Kasarin mukaan suppaillessa koko kehon lihakset tekevät työtä, joten laudan päällä ei tule kylmä.

SUP-lautailu, tuttavallisemmin suppailu, on suosittu harrastus varsinkin kesällä. Yksi syy lajin suosioon on monipuolisuus. Laudan kanssa voi tehdä kunnon hikilenkin tai sitten vain nauttia rennosti kesäpäivästä. Suppailessa melotaan laudan päällä seisoen pitkän melan avulla. Lyhenne SUP tuleekin sanoista stand up paddleboarding.

– Suppaillessa sekä kehon isot että pienet lihakset tekevät töitä. Viileälläkään säällä suppaillessa ei tule kylmä, kun koko keho tekee töitä, SUP-lautaohjaaja Ville Kasari Vaasan SUP Stationilta kertoo.

Veteen putoamista ei tarvitse jännittää, sillä Kasarin mukaan putoamisriski on pieni. Vakaat SUP-laudat ovat aloittelijaystävällisiä.
– Ehkä vain yksi kahdestakymmenestä putoaa. Vaikka kukaan ei halua pudota veteen meloessa, niin siitä huolimatta suppailun jälkeen mennään uimaan, Kasari hymyilee.

Suppailukausi jatkuu pitkälle syksyyn

Vaasan SUP Station järjestää muun muassa ohjattuja SUP-tunteja sekä vuokraa lautoja. Viidentoista tavallisen SUP-laudan lisäksi tarjolla on kaksi tiimilautaa, johon mahtuu neljästä viiteen suppailijaa.

Suppailu on suosittua ohjelmaa tyky-päivillä ja polttareissa. Tavallisemmin suppailemaan tulee noin 8–12 hengen ryhmä. Vanhimmat osallistujat ovat olleet yli 70-vuotiaita.

suplauta kuvaVakaat SUP-laudat ovat aloittelijaystävällisiä.

Kasarin mukaan lajin aloittaminen on vaivatonta. Fyysisiä vaatimuksia suppailuun ei ole, vaikka hyvästä koordinaatiokyvystä on apua. Jokainen aloittaa oman tasonsa mukaan.

Suppailukausi alkaa huhti-toukokuussa ja kestää pitkälle syksyyn. Intohimoisimmat lajin harrastajat lähtevät vesille heti jäiden lähdettyä ja jatkavat jäiden tuloon asti. Märkäpuvun avulla pysyy lämpimänä kylmälläkin säällä. Tuulinen sää voi kuitenkin estää suppailun.
– Aloittelijan on vaikea saada lauta liikkeelle tuulisella säällä. Kokeneemmalle tuuli on vain hidaste, ei este, Kasari sanoo.

Joogaan SUP-laudan kanssa

Kasari näki SUP-lautailua ensimmäisen kerran Australiassa vuonna 2008. Surffaus eli lainelautailu oli hänelle tuttua jo ennestään. SUP Station Vaasa perustettiin 2015. Kasari pyörittää toimintaa yhdessä Ville Rinnan ja Jenna Tuomisen kanssa. Rantatoiminta, kuten ohjattujen tuntien pitäminen, on pääosin Kasarin vastuulla.

Sup Station tarjoaa mahdollisuuden osallistua opastetuille suppailuretkille ulkosaaristoon tai joogaan SUP-laudan päällä. Alustan liikkuminen tuo joogaan oman lisähaasteensa. Lisäksi SUP Stationin yhteydessä myydään Asenne-merkin vaatteita, aurinkolaseja sekä SUP- ja surffilautoja.

supstation kuva2

Vaasan SUP Station on avoinna päivittäin klo 12–20 sään mukaan. Heinäkuussa ollaan tarpeen mukaan avoinna pidempäänkin.

Teksti ja kuvat: VASEK

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle